3 Şerit

Koç: “Daha cesur olsak Land Rover ve Jaguar bizim olacaktı”

Cenevre Otomobil Fuarı’nda Egea’nın Bursa’da üretilen kardeşlerinin tanıtımına katılan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, bir pişmanlığını paylaşarak, “Ford, Land Rover ve Jaguar’ı satılığa çıkardığında ilk bize teklif etti. Borcu var diye Jaguar’ı istemedik. Tata kadar cesur olsak ikisi de bizim olacaktı” dedi

Cenevre Otomobil Fuarı’nın Türkiye açısından en önemli olayı, Bursa’da üretimine başlanan ve 4 ay gibi kısa bir süre içinde Avrupa’da da 20 bin adetlik satış rakamına ulaşan Egea’nın, yine Bursa’da üretilen Kardeşleri Hatback ve Station Wagon versiyonlarının sunulmasıydı.

Otomobillerin dünya lansmanı için Cenevre’ye gelen ve burada FCA Dünya başkanı Sergio Marchionne ile buluşan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, araçların tasarımına bizzat katkıda bulunduğunu söyledi.

Avrupa’da Tipo adıyla satılacak olan Hathback ve Statiton Wagon araçların Türk gazetecilerle bir araya gelen Koç kapasitesinin sınırlarına gelen Tofaş’ın, ‘Türkiye’ye hapsolup kalmayacağını” belirterek şunları söyledi:

IMG_5773“Söz konusu projeler sadece Türkiye projeleri olarak kalmayacak. Türkiye’de hapsedilmeyeceğiz. Biliyorsunuz Ford ve Fiat gibi iki büyük ortağımız var. Onlarla beraber yurt dışına açılacağız. Ama bunun zamanı var. Ne tip bir açılım olacağını zamanla göreceğiz. Türkiye’de üretilen bu araçların  bugün burada satılmasından ötürü çok mutluyuz.”

“Jaguar’ın 3,5 milyar dolar borcu vardı istemedik”

“Koç grubu otomotiv alanında dünyanın sayılı gruplarından biri olarak dikkat çekiyor. Bu büyüklüğe ulaştıktan sonra, tıpkı Tata Grubu’nun Land Rover ve Jaguar’ı satın aldığı gibi, siz de uluslararası bir markaya talip olur musunuz?” diye gelen bir soruya ise Rahmi Koç, tüm samimiyetiyle şöyle cevap verdi: “ Vaktiyle Ford Land Rover ve Jaguar’ı satılığa çıkardığında ilk bize teklif etti. Biz sadece Land Rover’ı alırız dedik, çünkü Jaguar o zaman çok borçluydu, ama Ford kabul etmedi. İkisi aynı fabrikada üretiliyor, o yüzden ikisini birlikte almalısınız dediler. Jaguar’ın o dönem 3,5 milyar dolar borcu vardı istemedik. Ama Tata grubu satın aldı. Tata şanslıydı, çünkü alır almaz dünyada lüks araçlara olan ilgi ve talep artmaya başladı. Dolayısıyla bu 3,5 milyar dolarlık borcu ödeyip, hemen para kazanmaya başladılar. Çok güzel de modeller yapıyorlar, onları da tebrik ediyorum. Onlar bizden daha cesur çıktı.”

Rahmi Koç, Türk ekonomisini nasıl değerlendiriyorsunuz şeklindeki soruyu ise, “ekonomide moralimizi bozacak bir gelişme yok” diyerek cevapladı.

“Tipo’ların tasarımına müdahale ettim güzellik kattım”

Araçları henüz geliştirilme aşamasında Torino’da gördüğünü ve tasarımlarına bizzat katkıda bulunduğu anlatan Rahmi Koç, bu konuda da şöyle konuştu:

“İki sene önce bu araçları Torino’da görmüş ve beğenmediğim yerleri söylemiştim. Hepsini düzelttiler. Hava girişi, C Sütununu ve bazı camlarının duruşunu değiştirmelerini istemiştim. Biraz da otomobilin daha fazla ilgi çekmesini sağlayacak ayrıntılara dikkat çekmiş ve biraz süslemiştim, fuara hepsi yapılmış olarak gelmiş.

Bu araçların sadece Tofaş’a değil, Fiat ailesine de çok önemli katkılarda bulunduğunu ifade eden Rahmi Koç, “Dolayısıyla Fiat da biz de çok memnunuz. Onlar dünyada biz de Türkiye’de satacağız” şeklinde konuştu.

“Mustafa Koç devam edin dedi”

Fiat’ın Bursa’da Üretilen Yeni otomobillerinin dünya lansmanına katılan Koç Grubu Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen ise, “Bu projenin en başında sadece sedan vardı, HB ve SW yoktu. O dönemde de oldukça tereddüt etmiştik, çünkü tek başına sedanın yatırımı karşılaması güç oluyordu. Rahmetli Mustafa Koç, her zamanki kararlı duruşu ve vizyonuyla hepimizin önünü açtı.  Hiç unutmuyorum bana “Cenk devam edin, arkadan Hatchback ve Station Wagon da gelecek demişti. Nitekim, geldiler de, bugün burada Bursa’da üretilen üç aracı lansmanını yaptık. Büyük risk aldık ve dediği oldu, önümüzü açtı ve bizi cesaretlendirdi“

Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu da projenin 7 yıl içinde 1,3 milyon adetlik bir üretim adetiyle Türkiye’ye 10 milyar dolarlık bir ihracat geliri sağlayacağını hatırlatarak, “Bu da ekonomiye ciddi bir kaktı yaratacaktır. Bu araçlar bugün hem bizim, hem de fuarın yıldızları. C Segmentinde bizi Türkiye’de birinci yapacaklarını kesin olarak söyleyebilirim, Avrupa’da ise birincilik için rakiplerini ciddi biçimde zorlayacaktır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir