3 Şerit

Mustafa Koç Egea’yı banttan indirdi

Tofaş’ın merakla beklenen projesi Bursa Fabrikası’nda bugün yapılan tören ile banttan indirildi. Mustafa Koç, araca ilk binen isim oldu.

Geçtiğimiz günlerde Frankfut Fuarı’nda proje ismi Aegea olan aracın seri üretime de aynı isimle çıkacağının açıklanmasının ardından merakla beklenen araç Bursa’da basının karşısına bir kez daha çıktı. Bu kez fabrikanın hattından indirilerek şov yapan Egea’nın banttan indirilme törenine Mustafa V. Koç’un yanısıra Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Temel Atay, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen, Tofaş Ceo’su Cengiz Eroldu ile FCA EMEA Üretim Başkanı Alfredo Leggero ve Tofaş üst düzey yönetimi ile çalışanları katıldı. Yaklaşık bir yıl önce yine fabrikada Doblo modelinin Amerika’ya ihracatı vesilesiyle buluştuklarını hatırlatarak sözlerine başlayan Mustafa Koç, Doblo’nun yenilenmesi ile başlayan yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini söyledi.

1133517_77e74ea0d578a9e9b17a90089eb9d793Mustafa V. Koç, Türkiye’den dünyaya açılan bu çaptaki ilk binek araç projesi Egea’nın her anlamda çok başarılı olacağına inandığını anlatırken, “Sevgili dostum Sergio Marchionne ile beraber Egea’yı birkaç hafta önce test ettik. İkimiz de çok beğendik. İç ve dış tasarımı mükemmel, geniş iç hacme sahip, tam bir aile aracı. Başından beri bu projeye desteği için ona bir kez daha teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, şöyle devam etti: “Koç Holding ve FCA’in uzun yıllara dayanan güçlü ortaklığı ve Tofaş’a duyduğumuz güven sayesinde, yeni modellere yaptığımız yatırım miktarı 1,5 milyar dolara ulaştı. Bu yatırımların önemli bir bölümünün Ar-Ge ve inovasyona ayrılmış olmasını ayrıca değerli buluyorum. Koç Topluluğu olarak teknoloji ve inovasyona yatırım yaparak, ülkemiz için yarattığımız katma değeri sürekli artırıyor ve rekabet gücümüzü geliştiriyoruz. Egea projesi de, topluluğumuzun bu yaklaşımının en güçlü örneğidir. Egea’nın Türkiye’de üretilmesi, Tofaş’ın hem Ar-Ge’ye hem de dünya klasında üretime yaptığı yatırımın ve böylelikle kazandığı yetkinliklerin sonucudur.”

egea1Aegea Dünyanın çevresini iki kere kat etti

Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu ise Egea üretiminin başlamasının Tofaş tarihinde yeni bir dönüm noktası olduğunun altını çizerek, şunları dile getirdi: “Egea projesi, yarım asırlık üretim tecrübemizin bir eseri oldu. Kuruluşumuzdan bu yana, Türkiye için değer yaratan bir şirket olduk. Güçlü ortaklarımız, Koç Holding ve Fiat-Chrysler’in bize olan destekleriyle, bu çabamızı çok daha büyük ölçeklere taşımanın heyecanı ve gururunu yaşıyoruz.”

Cengiz Eroldu, ürün geliştirme sürecinde 2 bin Tofaş ve FCA çalışanı görev aldığına dikkat çekerken, şöyle konuştu: “Tofaş mühendisleri bu 3 yıl boyunca, projede etkin rol aldı. Arkadaşlarımız, maliyet, yatırım, kalite ve zaman planına uyum konularında örnek teşkil eden başarılı sonuçlara imza attılar. Yüzde 40’ı yol testleri olmak üzere, 3 bin 700’ü aşkın test gerçekleştirildi. Onlarca prototip Güney Amerika’dan kutuplara, dünyanın pek çok yerinde denendi. 40’tan fazla ülkede satışa sunulacak olan Egea, bu testler sırasında 8,7 milyon kilometre yol kat ederek, dünyanın çevresini şimdiden 200 kez dönmüş oldu.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir