3 Şerit

Motosiklette ek vergi yüzde 30’a çıktı

Motosikletlerden alınan ek gümrük vergisi 10 puanlık artış ile toplamda yüzde 30’a çıktı. Pazarın yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan Uzak Doğulu üreticilerden alınacak ek verginin sıfır motosiklet satışlarını ciddi şekilde düşürmesi, fiyatları ise yükseltmesi bekleniyor.

Otomotiv gibi motosiklet sektörü de koronavirüs etkisi ile bir duraklama dönemine girdi. Bu duraklamanın yıl sonunda motosiklet pazarını yüzde 15 civarında daraltması bekleniyordu. Uzak Doğu’dan ithal edilen motosikletlere %20 olan ek gümrük vergisinin yüzde 30’a çıkması ile birlikte motosiklet fiyatları da ciddi şekilde artış gösterecek. Resmi Gazete’de yayımlarak yürürlüğe giren ve 30 Eylül 2020 tarihine kadar geçerli olacak yeni ek gümrük vergisi yasası ile birlikte pazarın 2020 yılında daha da sert bir düşüşe geçmesi bekleniyor.
Fiyatlar yüzde 30 artacak

Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer

Motosiklet sektöründe bu ek vergiyi fiyatlara yansıtmamak söz konusu olamaz vurgusunu yapan Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, “Fiyatlara yansıtmayacak şekilde kampanyalar ile karşılamamız mümkün gözükmüyor çünkü zaten hali hazırda bir çok marka çok düşük kar marjları ile çalışıyor. Şu anda döviz kurlarındaki değişim de fiyatlara yansımış değil ancak ilerleyen süreçte yansıtmak zorunda kalacağız ve yüzde 30’a kadar fiyatlar artabilir” değerlendirmesinde bulundu. Sıfır motosikletfiyatlarında gerçekleşecek bu artış ile birlikte otomotiv pazarında yaşanan duruma benzer şekilde ikinci elde talebin yükselmesi ve fiyatların normalin üzerinde artması bekleniyor.
Talep düşecek
Halihazırda pandemi sebebiyle talebin düşüşe geçtiğini vurgulayan Kılıçer, “Fiyatların bu denli

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı ve BMW Motosiklet Marka Yöneticisi Başarı Erbaş

yükselmesi ile birlikte talep de düşecektir. Pazarın 75-80 bin seviyelerine düşeceğini öngörüyoruz. Bu durumda bir çok bayinin de işini kaybetme noktasına geleceğini öngörüyoruz” dedi. Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı ve BMW Motosiklet Marka Yöneticisi Başarı Erbaş da konu ile ilgili, “Daha düne kadar yüzde 15 -20 arasında bir gerileme koronavirüs etkisi ile olur ve hızlı toparlanırız diyorduk bu beklentimiz yüzde 35 lere düştü. En büyük endişe ise bu vergilerin Eylül ayından sonra da kalıcı olması” şeklinde konuştu.

Hangi markalar etkilenecek?
Gelen ek vergiden Uzak Doğu’dan ithal edilen markalar etkilenecek. Bu markalar arasında Yamaha, Honda, Bajaj, Hero, SYM gibi dünya devleri yer alıyor. Avrupa’lı markalar da Uzak Doğu’da üretimi gerçekleşen modelleri ile bu vergi dilimine girecekler. Asya’lı markaların Avrupa’da üretilen, Forza 250, XMAX 250 ve 400 gibi modelleri ise bu vergiden muaf olacak.

Motor hacmine göre katlanıyor
Moted Başkanı Başarı Erbaş’tan aldığımız bilgilere göre; 250 cc altındaki bir motosiklette ilave gümrük vergisi yüzde 30’a çıkarken, bu orana yüzde 8 ÖTV ve yüzde 18 KDV eklenince toplamda yüzde 56 oranında vergi tüketiciye yansıyor. Yani, vergiler hariç 5 bin TL fiyatı olan bir motosiklet tüm vergiler eklendiğinde 8 bin 284 TL’ye geliyor. 250 cc üzerindeki motosikletlerde ise ÖTV yüzde 37 olarak uygulanıyor. Vergisiz fiyatı 5 bin TL olan 250cc üstü bir motosikletin fiyatı 10 bin 508 TL’ye ulaşıyor.

HÜRRİYET

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir