3 Şerit
Very otomobil

Yerli otomobil girişimlerine yenisi ekleniyor; “Very”

2023 itibarıyla beklediğimiz gibi kendisini çok daha fazla hissettirmeye başlayan elektrikli otomobil yükselişinde şüphesiz Togg’un da etkisi yüksek. Togg’a paralel olarak şarj ağının genişlemesi ve model seçeneklerinin artması, kullanıcıları bu yeni dünyaya geçme konusunda cesaretlendiren etmenler arasında.

Togg’un aydınlattığı kulvarlardan bir tanesi de şüphesiz Türkiye’deki elektrikli otomobil girişimleri üzerine. Mikro segmentte Amperino ile ivmelenmeye devam eden bu maceraya artık Very ailesini de eklemek yanlış olmayacak. 4 girişimci tarafından, alanında uzman mühendis ve tasarımcılardan oluşan bir ekiple YTÜ Teknopark’ da Kasım 2022’de kurulan EVRY çatısı altında yollara çıkacak Very ürün gamında, binek dışında ticari versiyonun da planlanması dikkat çekiyor. Go Green Fuarı kapsamında ilk prototiplerini inceleme şansına eriştiğimiz modellerle ilgili pek çok teknik veri de şimdiden masada.

Very ve deliVery sokağa çıkmak için gün sayıyor

Türk tasarımcı Ali Arslan tarafından tasarlanan Very ürün gamı, modern ve temiz çizgileriyle pek çok kişide olduğu gibi bizim de beğenimizi kazandı. Binek versiyonu “Very”, ticari kombinasyonu ise “deliVery” olarak isimlendirilen modellerin menzil verileri şehir içi kullanım dinamiklerini kolaylıkla karşılama iddiasında.

40 beygir güç ve 140 Nm tork değerleri üreten tek elektrik motoruyla donatılacak olan Very’nin 90 km/s maksimum hız limiti karşımıza çıkıyor. Batarya tarafında ise kullanıcıların ihtiyaçlarına göre 11 kWh, 22 kWh ve 33 kWh kapasiteli seçeneklerin sunulacak olması dikkat çekiyor. Baz versiyonda 150 kilometre dolaylarında olmasını beklediğimiz menzil değeri en üst versiyonda ise 350 kilometre olarak teknik tabloya yansıyor. Batarya tarafındaki en önemli nokta ise 50 kW hızlı şarj desteğinin sunulacak olması. Bu sayede 25 dakikalık dolumda yüzde 30’dan yüzde 80 batarya doluluğu yakalanabilecek. AC şarj kaynağı üzerinden ise aynı şarj oranı 3 saatte yakalanabiliyor. Araçta ek olarak, güç kaynağı olarak dışarıdaki elektrikli üniteleri çalıştırma desteği “V2L” de sunulacak.

Very ailesinin donanım listesi, binek modelleri aratmıyor. Listeye baktığımızda; “Hız sabitleyici, sürücü ve yolcu hava yastığı, ABS, EDS, ön-arka park sensörü, geri görüş kamerası, sürüş kamerası, deri direksiyon, 7 inş sürücü paneli, 10 inç multimedya ekran, 7 inş yolcu ekranı, LED far grubu, elektrikli aynalar…” gibi seçenekler kayda değer parçalar arasında.

Model gamında ayrıca telefon üzerinden anlık bilgi kontrolü özelliği de dikkat çekiyor. Kullanıcılar, geliştirilen özel VERY mobil uygulaması ile kapı ve camlarını mobil cihazdan açabilirken, klima da bu şekilde uzaktan aktif hale getirilebilecek. Bunlara ek olarak araç ışıklarını, lastik basıncını, yol bilgisayarı verilerini ve daha birçok özelliği bu uygulama üzerinden denetlemek mümkün olacak. Tüm parçalarının bir araya gelmesiyle 450 kilogramlık ağırlıkla yola çıkacak Very’nin bagaj kapasitesinin ise 200 L olarak paylaşıldığını belirtmeden geçmeyelim.

deliVery versiyonu ticari beklentileri karşılayacak

Şehir içi kullanımda ufak çaplı ticari faaliyet gösteren kurumlar için elektrikli araç çözümleri Türkiye’de nispeten daha yavaş ilerliyor. Ailenin ticari versiyonu deliVery, 4×4 güç aktarımı ve yüksek taşıma kapasitesi sayesinde bu noktada büyük bir kesimin ihtiyacına karşılık verme potansiyeline sahip. Gövde üzerinde yapılan özel tasarımla 3.000 litreye kadar kullanım alanı vadeden modelin taşıma kapasitesi ise 900 kilograma kadar çıkıyor. Güç ve tork değerlerinde herhangi bir değişim gözlemlemediğimiz deliVery’nin maksimum menzili ise 300 kilometreye kadar çıkıyor.

Üretim planları nasıl ilerliyor?

EVRY ekibiyle gerçekleştirdiğimiz sohbette, modellerin üretimi ve yola çıkarılma süreciyle ilgili güncel gelişmeleri de öğrenme şansına eriştik. Fabrika inşa çalışmalarında sona gelindiğini ifade eden markanın buradaki konum tercihi ise Bursa olacak. 2024 başında ön seri üretim sürecine başlamak isteyen marka, her şey planlandığı gibi giderse Haziran 2024’te fabrikayı resmi olarak açmaya hazırlanıyor. Togg’un ardından Amperino ve Very ailesinin üretime başlamasıyla birlikte Bursa’da faaliyet gösteren yerli otomobil girişimi üçe çıkacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir