3 Şerit

Yudo 3, Türkiye için yolda; Çinli model hakkında merak edilenleri sorduk

Elektrikli otomobillerin satış payları Türkiye’de de kademeleri olarak artmaya devam ederken, geride bırakmaya hazırlandığımız 2023’ü bir “sıçrama tahtası” olarak nitelendirmek çok zor olmayacak. Avrupalı üreticilerin model sayılarını artırdığı 2023 içerisinde, bizi selamlayan “Çinli akını”nın son temsilcisi dünya devi BYD oldu. ATTO 3 ile kullanıcılarla buluşmaya başlayan BYD’yi 2024 yılında yeni isimlerin takip edeceğini kolaylıkla söylemek mümkün.

Tüm bu yapboz parçalarının fiyat tarafındaki karşılığı ise hala erişilebilirlikten uzak. Yavaş yavaş kendi içlerinde benzinli versiyonlara göre daha uygun etiket taşıyan elektrikli versiyonlar için bugün hala 1,2 milyon TL barajının üzerini gözden çıkarmak gerekiyor. Avrupa’nın ardından Türkiye’nin de en ucuz elektrikli otomobili olarak satışa sunulan Dacia Spring’in dahi 1 milyon TL sınırına gelmesi, özellikle A segmentte konumlanacak Çinlilere gözleri çeviriyor.

2023 bitmeden Türkiye sınırları içerisinde görmeyi beklediğimiz yeni isimlerden birisi de bu kapsamda Yudo. Ülkenin özellikle belli bölgelerinde yoğun bir kullanıcı kitlesi olan Yudo 3 ile Türkiye satışlarına başlanılması planlanan otomobilin distribütörü ise Yeşil Holding çatısı altında faaliyet gösteren Terra Power olacak. Aralık ayında lansman süreci planlanan otomobille ilgili sorularımızı yanıtlayan marka yetkilileri, fiyat olarak en azından ilk aşama için 1 milyon TL barajının altını hedefleyerek yola çıkıldığını ifade ediyor. Bu kapsamda Yudo 3 Türkiye fiyatı kampanya dahilinde 990.000 TL olarak resmi internet sitesi üzerinden siparişe açılmış durumda. Şimdilik sadece “Elit” olarak isimlendirilen tek ve en üst donanım paketiyle sunulacak olan model için önümüzdeki süreçte daha uygun fiyatlı alt seviye donanımları da görebiliriz.

Yudo 3 batarya ve menzil nitelikleri

4035 milimetre uzunluk, 1.736 milimetre genişlik, 1.625 milimetre yükseklik ve 2.480 milimetre aks mesafesi değerleriyle karşımıza çıkacak olan Yudo 3, Dacia Spring’den ebatsal olarak ileride konumlanan mini bir crossover. Tüm bu çerçevesi sayesinde şehir içi kullanıma gayet uygun olan otomobilin CLTC standartlarında vadettiği 415 kilometrelik menzil değeri ise yakın şehirlere kaçış için bir beklenti de yaratıyor. Batarya tedarikçisinin Çin merkezli REPT olduğunu öğrendiğimiz altyapıda 50 kW’lık hızlı şarj desteğinin standart olarak gelmesi de bu beklentimizin oluşmasındaki temel.

LFP (Lityum-demir-fosfat) bileşeniyle şekillenen bataryanın 41 kWh’lik kapasitesi hızlı şarj desteği sayesinde, yüzde 10’dan yüzde 80 seviyesine 45 dakikada gelebiliyor. AC tarafında verilen yüzde 10’dan yüzde 100’e verilen 7 saatlik dolum oranı da kabul edilebilir seviyede. Batarya çerçevesini konuşurken garanti tarafındaki sorularımızı da yetkililere yöneltmeden geçmedik. Terra Power, Yudo 3 için normal mekanik ve elektrik olarak otomobilin kendisine 2 YIL / 60.000 kilometre garanti verileceğini açıkladı. Batarya garantisi ise 5 YIL / 100.000 kilometre üzerine planlanıyor.

Motor ve performans verileri

Yudo 3’te standart olarak yaklaşık 95 beygir güç (70 kW) ve 165 Nm tork üreten elektrik motoruna yer veriliyor. Bu motor ve batarya kombinasyonu,toplamda tüm bileşenleriyle 1.310 kilogram olan otomobili maksimumda 130 km/s hıza çıkartabiliyor. Modelin 0-50 ivmelenmesi ise 4,5 saniye gibi güzel bir seviyede.

Yudo 3’ün altyapı elemanlarının temeli olan şasisinin geliştirme sürecindeki imza ise oldukça dikkat çekici. İngiltere merkezli HORIBA MIRA işbirliğiyle geliştirildiği açıklanan şasinin sürüş rijitliği ve dış etmenleri sönümlemedeki iddiası, markanın öne çıkarttığı noktalar arasında. MIRA’nın İngiltere merkezli premium üreticilerle olan bağlantıları da bu kapsamda dikkat çekiyor.

Donanım özellikleri

Yudo 3’ün standart olarak gelen Elit paketinde, otomobil için planlanan tüm donanımların sunulduğunu görüyoruz. Bu kapsamda listeye baktığımızda; “17 inç alaşım jant seti, ful-LED far grubu, elektrikli ve ısıtmalı aynalar, anahtarsız giriş, elektronik park freni, arka park sensörü, adaptif hız sabitleyici, kablosuz telefon şarjı, ısıtmalı sürücü koltuğu, 12,3 inçlik MM ekran ve dijital gösterge paneli karşımıza çıkıyor. Yudo 3’te daha çok üst seviye elektrikli araçlarda gördüğümüz araçtan dışarıya elektrik desteği verme özelliği olan V2L da standart olarak geliyor. Kullanıcılar bu sayede elektrikli ev aletlerini dışarıda da kullanma ayrıcalığına sahip oluyor.

Yudo 3 için servis süreci nasıl olacak?

Pazara giren hemen her Çinli üretici için hepimizin aklına gelen temel soru işaretlerinen bir tanesi servis, bakım ve parça tedariği. Bu konu hakkındaki beklenti ve endişeleri ilettiğimiz marka yetkilileri, çalışmaların devam ettiğini ifade etti. TOGG’da olduğu gibi Bosch Car Service ile anlaşmaların planlandığını açıklayan yetkililer, yakın zamanda 7 bölge ve 20 şehirde faaliyette olunacağını ifade ediyor. 2024 için 1.500 adetlik satış ve teslimatı hedeflenen Yudo 3 ile önümüzdeki günlerde buluşup ve test sürüşünü de yaparak izlenimlerimizi sizlerle 3 Şerit YouTube üzerinden paylaşıyor olacağız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir