3 Şerit

ÖTV artışı öncesi ‘at’ı alan Üsküdar’ı geçti!

Otomotiv sektörü 1 Şubat 2021 gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan elektrikli araçların özel tüketim vergisi oranları ile çalkalanıyor. Tüm dünyada elektrikli araçlar için özel teşvikler uygulanırken, alımı kolaylaştırılırken, Türkiye’de motor gücüne göre olan vergi sistemi artırılan oranları ile karşımıza çıktı. Ocak ayında elektrikli araç alanlar ise kârlı çıktı.

2020 yılı özellikle dünya çapında elektriklenmenin yılı olarak akıllarda yer edecek. Bazı markalar pandemi etkisi ile para kaybı yaşayarak içten yanmalı araç yatırımlarını iptal etmeye karar verirken, elektrikli yatırımlarını ise öne çektiler. Türkiye de elektrikli araçların yavaş yavaş gelişmeye başladığı, lüks markaların elektrikli modellerini getirmeye başladığı ülkelerden bir tanesi konumundaydı. Yerli otomobil TOGG’un da elektrikli olması, Ford Otosan’ın elektrikli ticari aracı e-Transit için batarya montaj fabrikası yatırımı yapması, geleceğe de umutla bakmayı sağlıyordu.

ORANLAR DEĞİŞTİ

Ancak beklentiler şaştı; gece yarısı ÖTV şoku geldi. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi kanununa ekli II sayılı listede yer alan elektrikli araç tiplerinde farklı oranlarda ÖTV artışı yapıldı. Buna göre özel tüketim vergisi (ÖTV) oranı motor gücü 85 kW’yi geçmeyen elektrikli araçlarda yüzde 3’ten yüzde 10’a, motor gücü 85 kW’yi geçen fakat 120 kW’yi geçmeyen elektrikli araçlarla yüzde 7’den yüzde 25’e, motor gücü 120 kW’yi geçen elektrikli araçlarda yüzde 15’ten yüzde 60’a yükseltildi.

OCAKTA 83 ADET SATILDI

2020 yıl toplamında 844 adet elektrikli otomobil satılırken 2021 yılında bu rakam 83 oldu. Bu rakam ise 2020 Ocak ayından tam 74 adet daha fazla anlamına geliyor. Bu da kaba bir hesapla yüzde 500’lük bir büyümeye denk geliyor. En çok dikkat çeken ise kendi segmentindeki elektrikli otomobillere göre nispeten makul sayılabilecek lüks elektrikli otomobiller oldu.

LÜKS ÖZEL VERGİSİ

Yüksek motor gücüne sahip Porsche Taycan, Mercedes EQC, Jaguar I-Pace gibi modeller sınıfındaki içten yanmalı araçlara göre makul sayılabilecek fiyatları ile rekabette öne çıkabilecek konumdalardı. Ocak ayında öyle de oldu. ‘En uygun fiyatlı Porsche’ konumundaki Taycan modeli Grey Market hariç ODD verilerine göre toplam 24 adetlik satış rakamına ulaştı. Ocak ayında yüzde 15’lik vergi diliminde olan Porsche Taycan’ı alanlar ise yüzde 60’lık vergiyi ödemekten kurtulan ve kâr edenler oldu.

Sonuç olarak içten yanmalı yerine elektrikli tercih edenler oldukça hesaplı bir alışveriş yapmış oldu. 1 milyon 700 bin TL civarındaki başlangıç fiyatına sahip Taycan modelinin vergisiz fiyatı yaklaşık olarak 1 milyon 275 bin TL’ye geliyordu. Şimdi ise yüzde 60’lık dilime girdiğinde ve yüzde 18 KDV eklendiğinde en uygun Taycan’ın fiyatı 2 milyon 400 bin TL’nin üzerine çıkacak. Yüzde 15’lik dilimden alanlar, şimdi kapılarının önünde aldıkları fiyatın üzerine yeni alıcı bulabilirler. Yani ‘at’ı alan Üsküdar’ı geçti…

Ama geriye kalanlar aynı araç için yarısından fazlasını vergi olarak ödemeye mecbur kalacaklar. Elektrikli araçların tüketici ile buluşmasını hızlandırmak için sistemde bir değişikliğe gidilmesi, bu durumun yükselmekte olan bir alana ket vuracağı da gözle görülen bir gerçek. Bakalım Türkiye’nin doğuştan elektrikli otomobili TOGG piyasaya çıkana kadar sistem değişecek mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir