3 Şerit

Motosiklette sıcak yaz

 

Pandemi sonrası iki tekere ilgi artarak devam ediyor…

2020 yılı hem otomotiv hem de motosiklet pazarında beklentilerin üzerine çıkan bir yıl oluyor. Pandemi nedeniyle önce daralan her iki pazar da yaz aylarında satışların artışı ile birlikte yükselişte. Temmuz ayında trafiğe kaydı yapılan motosiklet sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 65 oranında arttı. 2020 Temmuz ayı Tuik verilerine göre motosiklet tescil adetleri, bir önceki yılın ocak-temmuz ayına göre ise yüzde 20 oranında arttı.

2020 yılının ilk yarısını koronavirüsün ciddi etkisi altında geride bırakırken, ilk çeyreğin son ayında tamamen duran otomotiv ve motosiklet pazarı ikinci çeyrekte normalleşme ile birlikte büyüyerek devam etti. Yaz ayları ile birlikte özellikle toplu taşımadan uzaklaşmanın da etkisi ile motosiklet güvenli ve rahat ulaşım aracı olarak görülmeye başladı. Satın alma, kullanım ve bakım maliyetlerinin otomobile göre daha uygun olması, park etmenin daha kolay, yoğun trafikte de daha hızlı hareket edebilmesi motosikletlerin pandemi dönemindeki avantajlarına ek olarak öne çıkıyor. Haziran ayında motosikletlere getirilen ek vergi ile birlikte fiyatların daha da yukarıya çıkması, satış tahminleri açısından olumsuz bir etki yaratmıştı ancak tıpkı otomobil satışlarında olduğu gibi motosiklette de pazar durulmadı. Motosiklet satışları temmuz ayında bir önceki yılın yüzde 65 üzerine çıktı.

MOTED / Haber Detayi / Moted 8 Donem Baskani Basari Erbas SecildiMoted Başkanı Başarı Erbaş, “Büyümeyi tetikleyen etkenlerin başında, pandemiyi hala koyuyoruz. Online alışverişin hızlanması, kurye hizmetini çok ciddi yaygınlaşmasına sebeb oldu. İkinci bir etken ise yine pandeminin getirdiği bireysel ulaşım ihtiyacı. Özellikle B sınıfı ile kullanılabilen 50 cc motosikletlerin kullanımının daha da artmasını sağladı. Sene başında yüzde 35 daralma beklediğimiz bu segment hala büyüme eğiliminde. Bir başka önemli etkinin de devletin ekonominin canlanması çin yaptığı kredi faizlerini düşürmesi, kredi kartları limitlerini açması yönündeki kararının etkili olduğunu düşünüyorum. Alınan tedbirler sayesinde insanlar yatırımlarını otomobil, motosiklet, ev, arsa gibi yatırım araçlarına yönlendirmeleri sektörü olumlu bür havaya soktu ama malesef bu süreçte çoğu firma ürün bulunurluğu sorunu yaşadı. Bu da ikinci el piyasasının canlanmasına be fiyat artışlarına yol açtı” şeklinde yorumladı.

EYLÜLDE ARTACAK

2006 yılında toplam 373 bin adetlik satış rakamı ile rekor kıran motosiklet satışları, o dönemden bu yıla kadar daralmaya devam etti. 2020’ye hızlı girmesine karşın pandemi etkisi ile birlikte, sonrasında arttırılan ek vergi ardından, 120 bin seviyelerinde kalarak ancak geçen seneyi yakalayabilir görüşü hakimdi. Ancak haziran ve temmuz aylarının göstergesi bu tahminleri de değiştirdi. Temmuz ayında yakalanan 31 bin adetlik satış rakamı ile motosiklet sektörü geçtiğimiz senenin ilk 7 aylık toplam rakamını da yüzde 20 seviyesinde geride bırakmayı başarırken, eylül ayında verginin süresinin sona ermesi ile birlikte satışların bir miktar daha artabileceği konuşuluyor.

TAHMİNLER GÜNCELLENDİ

Yıl sonu toplam satış rakamı tahminin olumsuz pandemi etkisi altında geçen mart ve nisan ayları sonrasında 100-120 bin seviyesine çekilen sene sonu tahminleri, temmuz ayı sonrasında Moted tarafından 170 bin adete güncellendi. Pandemiye rağmen ulaşılacağı öngörülen bu rakam ise 180 bin adetlik satış rakamına ulaşılan 2014 yılından bu yana ulaşılacak en yüksek rakam olacak.

 

’50 cc satışları

zirve yaptı’

PANDEMİ sonrası toplu taşımadan uzaklaşıp, şehir içi ulaşımda alternatif olarak motosiklete geçmek isteyenlerin tercihi 50 cc motosikletler oldu. Hem uygun fiyatlı olmaları hem de motosiklet ehliyeti almadan da kullanılabiliyor olmaları bu motosikletleri öncelikli hale getirdi. Koronavirüs salgını döneminde tamamen duran sektöre rağmen sonrasında yaşanan artışta önemli paya sahip olan bu modeller, yalnızca B sınıfı ehliyetle, yani otomobil ehliyetiyle kullanılabiliyor. 0-50 cc arası motosikletler 2020 temmuz ayında 10 bin 493 adetlik bir satış rakamı yakaladı. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde bu motosikletlerin satış adedi yalnızca 4 bin 938’di. Geçtiğimiz yıl 20 bin 893 adet olan ocak-temmuz 50 cc satış rakamı ise 2020 ilk 7 ayında 36 bin 541 seviyelerine çıktı.

Her 100 kişiden 4’ü motosikletli

Türkiye nüfusa oranla motosiklet kullanımında dünyada ilk 20 içerisinde yer alıyor. TUIK verilerine göre, ülkemizde her 100 kişiden 4’ü motosiklet sahibi. Bu konuda Yunanistan ve İtalya gibi Akdeniz ülkeleri başı çekiyor. Yunanistan’da her 100 kişiye düşen motosiklet sayısı 28, İtalya’da 15, Çin’de 13, İspanya’da ise 11 seviyesinde. Pandemi süreci ile birlikte artan talep, Türkiye pazarının 2006’dan bu yana ortaya çıkartmakta zorlandığı gerçek potansiyel pazar boyutu ile birleşince bu verinin ilerleyen dönemde daha yukarıya çıkma ihtimali bulunuyor. Elbette bunun için öncelikli ihtiyaç olarak alım gücü, kurdaki dalgalanma duraklar, eylülde geri çekilen ek vergi yeniden gündeme gelmez, tüketicinin alım gücü ile motosiklet fiyatları dengeli bir seviyeye dönerse pazarın daha da büyümesi olası.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir