3 Şerit

Uluslararası Detroit Otomobil Fuarı kapılarını açtı: İki yenilikten biri SUV veya Pick-Up

Geçen yıllarda ağırlıklı olarak Avrupalı üreticilerin lüks araçlarına vitrin olan Uluslararası Detroit Otomobil Fuarı bu yıl da bu özelliğini sürdürdü. Ama bu kez fuarın dikkat çeken lükslerini SUV’lar ve Pick-Up’lar oluşturdu

Otomotiv endüstrisini dünya çapında etkileyen 2009 krizinin ardından en hızlı toparlanan Pazar olması sebebiyle Avrupalı üreticilere can şimdi olan Kuzey Amerika pazarının, geride bıraktığımız 7-8 yıl içinde fuarları da büyük gelişme kaydetti. Önceleri daha çok yerli markaların yer aldığı ve panayırdan hallice olan Amerikan otomobil fuarları birden uluslararası nitelik kazandı. Kriz öncesinde ve sırasında bizzat Amerikalı üreticilerin boşaltıp, adeta bir ölü şehir haline getirdiği Detroit şimdi ilginin her yıl biraz daha arttığı fuar sayesinde biraz daha canlanıyor.

Her geçen yıl daha fazla Avrupalı markanın dünya lansmanı için tercih ettiği Detroit, bu yıl da dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Özellikle Amerika pazarında rekabet eden Alman markaları Mercedes, BMW,  Audi, Volkswagen ya da Porsche 2010 yılından bu yana en önemli yeniliklerini önce Kuzey Amerika’da gösterdiler

Bu yıl fuarın yıldızı Almanların 40 yıldan bu yana neredeyse hiç değiştirmeden sattıkları lüks arazi duayeni Mercedes G Serisi. G her ne kadar gene hiç değişmemiş gibi görünse de, çok fazla yenilik barındırıyor ve bu yüzden fuarın yıldızı olmayı hak ediyor.

Avrupalıları bu kadar ilgi gösterdiği fuarda Amerikalılar da sadece kendi pazarlarına değil, Avrupa’ya da mesajlar veriyorlar.

Bu yılki mesajların ilki merkezi Avrupa olan Süper Spor otomobiller pazarına yeni 755 Beygirlik Corvette ile gidiyor. Bir diğer dikkat çekici mesaj ise, benzinli araçlar cenneti olan Amerika pazarının en çok satan otomobili unvanını elinde bulunduran efsane Pick-Up F150’nin 3 litre V6 motorlu ve 253 beygir gücündeki dizel motorlu versiyonuyla gidiyor.

Aynı kalmayı başararak tamamen yenilendi

Mercedes’in fuarda 40 tonluk bir kehribar küp içinde sergileyeceği 1979 model G Serisi, görüntüsünü neredeyse hiç değiştirmeden ama teknolojik olarak hep zirvede kaldığı 40. yılını kutlamaya hazırlanıyor. 1979 yılından bu yana yollarda olan araç Detroit fuarında tamamen yenilenmiş olduğu halde hiç değişmemiş gibi gösteren bir tasarım başarısıyla çıkıyor ziyaretçilerin karşısına.

Tasarımında özgünlüğünü korumak için radikal değişikliklerden kaçınılan köşeli hatlarını ısrarla muhafaza eden modelin asıl evrimi iç mekanında gerçekleşmiş. Asil bir görünüme sahip iç mekanda iki adet 12,3 inçlik geniş ekranların bulunduğu da dikkat çekiyor. Ahşap, deri ve metalin birlikte kullanıldığı iç mekan modern hatlarıyla dikkat çekiyor. Bu yıl içinde satışına başlanacak olan yeni model, eskisine kıyasla daha büyük bir iç mekanı da yolcularına sunacak. Modelin en üst versiyonu olan AMG G63’te 4.0 lt hacimli çift turbolu 600 beygirlik motor, G65’teyse 630 beygirlik V12 güç ünitesi kullanılacak. G-Serisi’nin yanı sıra Mercedes-AMG CLS 53 ile Mercedes-AMG E 53 Coupé ve Cabriolet modellerinin de Detroit Otomobil Fuarı’nda dünya tanıtımları gerçekleştirildi. Geleceğin trendleriyse markanın fuara özel hazırladığı konsept aracı Concept EQA ile sahne aldı.

SUV’lar sahnede

Detroit Fuarı’nın ilgi çeken modelleri arasında SUV ve Pick-up modelleri de yeni versiyonlarıyla dikkatleri üzerine topluyor. Orta boy SUV Jeep Cherokee’nin makyajlı versiyonu, Ford Ranger’in yenilenen modeli, dünyanın en hızlı SUV’u olarak tanıtılan  Lamborghini Urus ve Hyundai yeni Veloster fuarda sükse yapan modeller olarak ziyaretçilerle buluşuyor. BMW de geçen yıl konsept olarak gösterdiği yeni küçük SUV’u X2’nin yola çıkmaya hazır haini Dertoit’de göstermeyi tercih etti.

VW Jetta geri dönüyor

Alman üreticinin ABD’de en çok sattığı modellerin başında gelen Jetta yeni versiyonuyla fuarda boy gösterdi. Ara verdiği ABD pazarına yeniden dönecek olan Jetta, eski başarılı günlerini tekrarlamayı planlanıyor. Markanın MQB platformuyla yeniden tasarlanan model, daha gelişmiş sürüş dinamikleri ve ileri teknoloji sunacak. Yeniden tasarlanan Jetta, 2018 yılının ortasında Amerika’da satılmaya başlanacak. Neredeyse Passat boyutlarına ulaşan Jetta’nın şimdilik Avrupa pazarına gelmeyeceği konuşuluyor.

Hibritler de fuarda

Seri üretim modeller dışında fuarda markaların geleceğe bakışını gösteren konsept otomobiller de tanıtılıyor. Japon otomobil üreticisi Honda, Detroit Motor Show’da yeni Insight’ı bir prototip olarak ilk kez sergiliyor. 2018 yılında, hibrid kompakt sedanın üretime geçmesi planlanıyor. Detroit’te Alman üreteci BMW, i8 Coupe plug-in hibrid spor otomobil, elektrikli i8 Roadster ve küçük X2 crossoverı sergiliyor.

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”36″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir