3 Şerit

Almanlar elektrikli gösterip benzinliyle vurdular -Frankfurt Fuarı’ndan kesitler-

Avrupa’nın üç önemli fuarından biri olan Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı, her ne kadar 10 büyük markadan yoksun olarak kapılarını açtıysa da, özellikle Alman markalarının çarpıcı yenilikleriyle dikkat çekmeyi başardı. Fuar 228’i dünya prömiyeri olmak üzere 363 yeniliğe ev sahipliği yaparak kendi çapında bir rekora imza attı. Mercedes’in 1000 beygir gücündeki 1,6 litre benzinli motoru olan süper sporu fuarın yıldızı oldu

Paris Otomobil Fuarı’yla dönüşümlü olarak iki yılda bir düzenlenen Frankfurt Otomobil Fuarı bu yıl 67. kez düzenleniyor. Yaklaşım 40 ülkeden 1000’e yakın ana ve yan sanayi firmalarının yer aldığı fuarda bu yıl Volvo, DS, Infiniti, Peugeot, Nissan, Mitsubishi, Aston Martin, Rolls-Royce, Tesla ve Fiat ve Chrysler grubu olmak üzere 10 büyük marka yer almadı.

Fuarda her ne kadar katılmayan markalar da konuşulduysa da, başta Almanlar olmak üzere katılan markaların sunduğu yenilik ve teknolojiler, fuarın bu yılki sloganı olan ‘gelecek şimdi’nin içini doldurmaya yetti.

Fuarın birden çok yıldızı vardı ama şüphesiz en dikkat çekici yıldız, ev sahibi Mercedes oldu. Mercedes bugünden yaşatma konusunda iddialı olduğu gelecek için, 1,6 litre motor hacmine sahip 1000 beygirlik bir süper spor, A Sınıfı’nın yeni elektrikli versiyonu EQA ve hemen 2018 yılında pazara süreceğini açıkladığı yeni hidrojen elektrikli hibrit modeli GLC F-Cell ile dikkat çekti.

İçten yanmalı motorların tamamen yasaklanmasına sıcak bakmayan, bunun yerine kademeli geçiş fikirleri geliştiren Alman siyasileri gibi Alman endüstrisi de geleceğin elektrikli dünyasına hazır olduklarını, bu uğurda 18-20 milyar Euro yatırım yapacaklarını ama geçişin bugünden yarına olmayacağının mesajlarını verdiler.

Mercedes elektriğe 10 milyar Euro yatıracak

Fuar’da yeni bir elektirikli araç konsepti olan EQA’yı tanıtan Mercedes’in Dünya Başkanı Dieter Zetcshe elektrikli araç teknolojilerine uzak olmadıklarını, bunun için ciddi bir yatırım programı başlattıklarını, diğer yatırımlarından tasarruf ettikleri 4 milyar Euro’ya 6 milyar Euro daha ekleyip 2020 yılına kadar elektrikli teknolojisini geliştirmek için harcayacaklarını açıkladı.

Bir diğer Alman markası BMW de dizel ve benzinli araçlar kadar karlı bir iş olmayan elektrikli araçlardan da kar elde etmenin zamanı geldiğini, bunun için teknolojiyi geliştirip maliyetleri daha da aşağı çekeceklerini açıkladı. BMW Başkanı Harald Krüger 2020 yılından itibaren toplam cirolarının yüzde 8-10’u kadar bir kar edeceklerinin de altını çizdi.

Fuarın gözdeleri otonom teknolojileri ve SUV’lar

Her ne kadar her stantta birden fazla elektrikli araç sergilense de bu yılki fuarın asıl konusu bir süre sonra sürücüleri tamamen devre dışı bırakacak akıllı araçlar ve SUV’lar oldu. Son 10 yılda 5 kat büyüyen Avrupa SUV pazarı sadece Avrupalı üreticilerin değil, Japon, Koreli ve Çinli üreticilerin de iştahını kabartıyor.

Subaru’nun yenilenen SUV’u XV, Honda CR-V’nin hibrit versiyonu Türkiye’de üretilen C-HR’ın Hy-Power Consept’i bu amaçla fuara gelmiş araçlardı.

Kovula kovula yapmayı öğrendiler

Her denemelerinde Avrupa kapısından içeri alınmayan Çinli markaların Avrupa zevkine göre tasarlanmış SUV’larla yeniden Frankfurt’a gelmiş olmaları fuarın en çarpıcı gerçeklerinden biriydi.

Çin’in iki büyük üreticisi Chery ve Great Wall fuarda başarılı tasarımlarıyla dikkat çektiler. Chery Avrupa’da yola çıkmaya hazır SUV’u Exeed TX ile fuarda yerini alırken, modelin adının yazarken olmasa da, okurken ‘çıkış’ gibi anlaşılması Çinlilerin hedefine de açıkça işaret ediyordu.

Diğer Çinli üretici Great Wall fuara WEY markasıyla katıldı. İsmini Çin’de üretildiği Wei kentinden alan bu yeni marka henüz Avrupa’da satılmayacak ama geliştirdiği iki modeliyle Avrupalı tüketicilerin gözlerini okşamayı başardı.

Maliyenin ayarlarını bozacak süper spor

Mercedes’in yıldızı Project One benzinli motorların elektrikle desteklendiğinde nasıl bir canavara dönüşebileceğinin kanıtı olarak ortaya çıktı. Sadece 1,6 litrelik bir benzinli, 4 adet de elektrikli motoru olan 1000 beygirlik Mercedes Project One sadece 275 adet üretilecek. Resmen açıklanmadıysa da bir adeti de Türkiye’ye gelecek olan süper spor, ülkemizde en fazla yüzde 60 ÖTV ile plakalanacak. Türkiye’deki aracın tek alıcısının İstanbul Park Pisti’nin işletmecisi ve İntercity’nin sahibi Vural Ak olduğu sanılıyor. Aracın Almanya satış fiyatı 2,2 milyon Euro olacak.

Dacia Duster 7 yıl sonra yenilendi

Fuarın önemli Fransız yeniliklerinden biri olarak dikkat çeken Dacia Duster’ın 7 yıl sonra yenilenen versiyonu resmi olarak tanıtıldı. Dış görünüşünde radikal değişikliklerden kaçınılarak yapılan yenilemede yeni versiyonun petek dokulu ön ızgarası, modern LED farları hemen fark ediliyor. Aracın en büyük yeniliğiyse iç mekanında. Geniş bir navigasyon bilgi ekranı, otomatik klima, yan hava yastıkları gibi modern donanımlara kavuşurken, 4×4 versiyonda eğim iniş kontrolü gibi yeni özellikler de sunulacak. Yeni Duster’da 115 ve 125 beygirlik turbo benzinli, 90 ve 115 beygirlik dizel olmak üzere dört motor seçeneği alınabilecek. Ayrıca 4X4 çekiş sistemi ve EDC otomatik şanzıman da sunulacak. Yeni Duster, 2018 mart ayından itibaren ülkemiz pazarındaki yerini alacak.

BMW elektrikli sedana hazır 

BMW’nin tamamen elektrikli araçları için oluşturduğu “i” markasına dahil olacak üçüncü modelin ipufçlarını veren “i Vision Dynamics” konseptini sergiledi. Tamamen elektrikli aracın, tek şarjla 600 kilometreye yakın bir yol gidebileceği belirtiliyor. Aracın 0-100 km/s hızlanmasının 4 saniyenin altında olduğu belirtiliyor.

TÜRKİYE’DEN ÜÇ MODEL

Bu yıl Frankfurt Fuarı’nda Türkiye’den gelen 3 yeni model de ilk kez ziyaretçilerle buluştu.  Adapazarı fabrikasından gelen Toyota C-HR’ın yeni bir konsepti, Gölcük’te üretilen Tourneo Custom’un 9 kişilik versiyonu ve Gebze fabrikasından gelen Honda Civic Sedan dizel fuarda yerli gururlarımız oldu. Ayrıca, İzmit fabrikasında üretilen Hyundai i10 ve i20 de sergilendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir