3 Şerit

Otomobil kiralamada yeni yüz, yeni dönem

Türkiye’de 10. yılını geride bırakan globalde ise 54 yıllık geçmişe sahip olan LeasePlan, kurumsal kimliğini yeniliyor. Bu kapsamda logo değişimine giden ve yeni logosunu ilk olarak Türkiye’de tanıtan LeasePlan, yeni yatırımlar için de düğmeye bastı. LeasePlan Türkiye olarak kiradan dönen araçlar için 2. el showroom yatırımı yapacaklarını da dile getiren LeasePlan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay, 2017 yılında da yine pazarın üzerinde bir büyüme hedeflediklerini ifade etti.

Türkay Oktay-1Türkiye’de 10. yılını kutlayan, dünyada ise 32 ülkede 1.65 milyon adetlik araç filosunu yöneten LeasePlan, kurumsal kimliğini yeniliyor. LeasePlan’in global anlamda yenilenen logosunu da ilk kez Türkiye’de lanse ettiklerini belirten LeasePlan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay, “Değişen logomuzu dünyada ilk kez Türkiye’de lanse ediyoruz. LeasePlan için ‘What’s Next?’ sloganıyla birlikte değişen dünyadaki akımları gösteren bir logo tasarımı yapıldı. Çağın ihtiyaçlarına karşılayan kurumsal kimlik atılımımız ve vizyoner logomuzla birlikte tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en iyi hizmeti vermeyi sürdüreceğiz. Bu yıl LeasePlan Türkiye olarak 10’uncu yılımızı kutluyoruz. Başarılarımıza önümüzdeki dönem de devam etmek istiyoruz” şeklinde konuştu. LeasePlan Türkiye olarak geçtiğimiz yılı 22 bin 700 adet araç parkıyla kapattıklarını belirten Türkay Oktay, “Şu anda sektörün ilk 5 oyuncusundan biri konumundayız. 2017 yılında da yine pazarın üzerinde bir büyüme hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kriz dönemleri bizim için avantaj”

Otomobil sektöründe kur düzensizliği sebebiyle büyük bir durgunluk olduğunu ve 2017 yılında pazarın bir önceki yıla göre daralma göstermesi beklendiğini vurgulayan Oktay; “Kriz dönemleri bizim için avantaj, araç pazarı oluşturmaya çalışan firmalar kaynak yaratmaya çalışıyor ve satın alma yerine kiralama tercihi firmalar için büyük bir finansal avantajı da birlikte getiriyor. LeasePlan firması da kaynak yaratma konusunda iş ortaklarına bu konuda hizmet veriyor.

İstanbul’da 2. el showroomu açıyor

Artık 2. elde sektör olarak ihmal edilmeyen bir arz sağlayıcı durumuna geldiklerini anlatan Oktay, 2016 yılında uzun dönemli kiralamadan dönen araçlar baz alındığında sektörde 93 bin araba satıldığını söyledi. Son dönemde bu işin perakendesini yapmak için girişimlerin hız kazandığına dikkat çeken Oktay, şöyle devam etti: “Biz de bu anlamda LeasePlan olarak 2. el showroom açmayı planlıyoruz. Burada özellikle bizim çok ağırlıklı kiraladığımız premium araçları sergilemeyi planlıyoruz. . 2.el showroom açarak direkt bireylere satış yapacağız. Yılsonuna doğru bu showroomu lanse etmeyi planlıyoruz. Showroom İstanbul’da kolay ulaşılabilen, bir yerde olacak. LeasePlan bunu yurtdışında denedi ve çok başarılı oldu.”

KOBİ’lere özel TL ürünler!

Sektörde yüzde 83.5 oranında döviz üzerinden kiralamanın yaygın olduğunu dile getiren Türkay Oktay, KOBİ’ler için döviz riskini ortadan kaldıracak ürünler üzerinde de çalıştıklarını belirtti. Türkay Oktay, “Hükümetimizin de döviz borcu olan şirketlerle ilgili bir çalışma planı var. Biz de Kobiler için TL ürünler hayata geçirmek için çalışıyoruz. Bu anlamda ajandamızdaki birkaç ürünü lanse edeceğiz” dedi.

Bireysel kiralamada pilot uygulama

LeasePlan’in Hollanda, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde bireysel kiralama yaptığını ve ciddi adetlere ulaştığını kaydeden Oktay, “Biz LeasePlan Türkiye olarak bireysel kiralama işine henüz girmedik. Bu yıl için bir pilot deneme yapmayı planlıyoruz. Bireysel kiralama da artık LeasePlan Türkiye olarak ajandamızda var. Otomobil kullanma veya otomobile sahip olma alışkanlıkları teknolojiyle birlikte hızlı bir değişim gösteriyor. Ülkemizde henüz tam olarak oturmasa da dünyada uzun dönem bireysel kiralama hızla büyüyor. Yeni jenerasyon artık ehliyet bile almıyor. Ehliyet başvuruları ciddi oranda düşmüş durumda. Onlar için artık A noktasından B noktasına gidebilmek daha önemli” diye konuştu.

“Tıklakirala, 1.700 adete ulaştı”

KOBİ’ler için devreye aldıkları Tıklakirala.com hakkında da bilgiler veren LeasePlan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay, “Dört yılını dolduran Tıkla Kirala’nın araç adedi olarak tek başına geldiği rakam 1700 oldu. Yani sadece Tıkla Kirala’dan üç yılda 1700 adet araba kiraladık. Şu anda internet sitemizin 11 binin üzerinde üyesi var. Bu rakamların çok daha artacağını düşünüyoruz. Tıkla Kirala artık sektörümüzce, müşterilerimizce kabul edildi. Bir benchmark ve önemli bir marka oldu. Sektör için konumu netleşmiş olan Tıkla Kirala’ya da yatırım yapmaya devam edeceğiz” dedi.

“Sektör yüzde 19 büyüdü”

Aynı zamanda TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı da yürüten LeasePlan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay, filo kiralama sektörünün 2016 yılını ve hedeflerini değerlendirdi. Geçtiğimiz yılın uzun dönem kiralama sektörü açısından gayet olumlu geçtiğini belirten LeasePlan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay, “Filo kiralama sektörü bundan önceki 3-4 yıla benzer bir büyüme gerçekleştirdi ve geçtiğimiz yıl yüzde 19 büyüdü. Toplam sektörün yönettiği uzun dönem kiralama adeti 330 binlik bir araç parkına ulaştı” dedi. Geçtiğimiz yıl sektörün toplamda 4 milyar 950 milyon TL vergi ödediğini kaydeden LeasePlan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay, uzun dönem kiralama sektörünün Türkiye ekonomisi için artık ciddi vergi yaratan ve istihdam sağlayan bir sektör haline geldiğini vurguladı.

“Çift haneli büyüme hedefleniyor”

Sektörün 2017 yılı hedefleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan LeasePlan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay, ilk çeyrekte büyümenin diğer yıllar gibi yavaş seyrettiğini ifade ederek, “Sektörün geçtiğimiz yıllardaki büyüme trendi bu sene de devam edecek. Uzun dönem kiralama sektörü olarak yine çift haneli bir büyümeyi hedefliyoruz. Özellikle referandum belirsizliği ortadan kalktıktan sonra ekonomide toparlanmayla beraber önümüzü daha da net göreceğiz” diye konuştu.

LeasePlan Görsel“Otomobil sahipliğinden ciddi bir uzaklaşma var”

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de otomobil alışkanlıklarının değiştiğini vurgulayan Türkay Oktay şu şekilde konuştu: “Ekonominin zorlandığı yıllarda uzun dönem filo kiralama sektörü neden bu kadar büyüyor?” diye soracak olursanız, çünkü otomobil sahipliğinden artık ciddi bir uzaklaşma var diyebilirim. Kurumlar otomobil sahipliği yerine otomobili kullanmak istiyorlar. Sektörümüzün yapmış olduğu faaliyetler çerçevesinde bunun farkındalığı oldukça arttı. Dolayısıyla ekonomi yavaş da gitse hızlı da gitse kiralamaya olan talep artıyor. Hala gideceğimiz çok yol var. Şu anda kurumların sahip olduğu kurumsal araç parkının 2 milyonun üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz. Biz sektör olarak bugüne kadar 330 bin âdetini kiralamış durumdayız. Dolayısıyla yüzde 12-13’ü gibi bir penetrasyonumuz var.”

İlk tercih döviz kiralama

Sektörün en büyük sıkıntılarından birinin kurdaki ciddi dalgalanmalar olduğunu belirten LeasePlan Genel Müdürü Türkay Oktay, “Sektördeki kiralamaların yüzde 84’üEuro ve Dolar cinsinden yapılıyor. Kurumlar döviz kiralamayı tercih diliyor. Döviz kiralamaları tercih edildiği için biz de o araçları döviz kredisi ile temin ediyoruz. Bugün bir müşterimiz Euro araç kiralamak istediği zaman biz o araç için Euro olarak kredi kullanıyoruz. Bu durumda TL değer kaybederse iki taraf da mağdur oluyor. Ancak enteresan bir nokta müşteri TL tercih etmiyor. Kampanya da yapıyoruz, özellikle KOBİ’lere kampanya da yapıyoruz ama yine de döviz tercih ediyorlar” dedi.

“Ticari araçların kiralama kapsamına girmesini istiyoruz”

Uzun dönem filo kiralama sektörünün yaşadığı en ciddi sıkıntılardan birisinin de ticari araç kiralayamamaları olduğunun altını çizen Türkay Oktay, bu konuda dünyadaki tek örneğin Türkiye olduğunu belirtti. Türkay Oktay, mevcut karayolları taşıma yönetmeliği sebebiyle ticari araç kiralayamadıklarını ifade ederek, “Kanun bize ticari araç kiralayamazsınız demiyor ama bu düzenleme ile getirilen belge düzeninde öz malı olma şartı var. İnsanlar ticari araç kullanacaksa öz malı olmak zorunda. Fakat iki hafta önce yeni bir taslak elimize geçti. Karayollarının yeni bir taşıma yönetmeliği üzerinde çalıştığını biliyor ve biz de görüşlerimizi sunuyorduk, geri bildirim yapıyorduk. Bu yönetmelikle beklentimiz ticari araçların kiralanması ile ilgili engelin ortadan kalkması yönünde.” şeklinde konuştu. Türkiye’nin önemli bir otomotiv üretim üssü olduğunu ve bu üretimin önemli bir kısmının ticari araçlardan oluştuğunu kaydeden LeasePlan Genel Müdürü Türkay Oktay, “Taslak metin düzeltmeler ile yürürlüğe konulursa sektöre ciddi bir büyüme getirecek. Söz konusu büyüme etkisinin yüzde 25-30 arasında olacağını düşünüyorum” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir