3 Şerit

İstanbul trafiği zirvede!

Castrol ve TomTom ortaklığıyla üçüncü kez hazırlanan “Castrol Global Dur-Kalk Endeksi”nde İstanbul yıllık 32 bin 880 dur-kalk ortalamasıyla bir kez daha şampiyon oldu. Araştırmada İstanbul’u 32 bin 640 adetlik dur-kalk ortalamasıyla Cakarta ve 30 bin 480 adetlik dur-kalk ortalamasıyla Mexico City takip etti. Araştırmaya göre, sürekli artan trafik sıkışıklığı nedeniyle yıllık ortalama dur-kalk sayısı tüm dünyada yüzde 13 arttı.

Castrol, dur-kalk trafiğin etkilerine yönelik farkındalık yaratmak ve bu etkileri azatmak için yapılması gerekenleri aktarabilmek amacıyla medya ve sanat dünyasının sevilen isimleri Mirgün Cabas ve Erdil Yaşaroğlu ile sosyal medya üzerinden keyifli bir kapışmaya da imza atacak.  

İstanbul Trafiği

Dünyanın önde gelen madeni yağ üreticilerinden Castrol’ün dünyanın lider navigasyon ve lokasyon bazlı ürün ve servis sağlayıcısı TomTom işbirliğiyle hazırladığı “Castrol Global Dur-Kalk Endeksi”nin üçüncüsü yayınlandı. Değişen sürüş koşullarının araçların motorları üzerinde yarattığı baskıya dikkat çekmeyi hedefleyen ve dünya genelinde 52 şehrin incelendiği “Castrol Global Dur-Kalk Endeksi 2016” araştırmasında, İstanbul yıllık ortalama 32 bin 880 dur-kalk sayısıyla bir kez daha ilk sıraya yerleşti. İstanbul daha önce 2013 yılında sürücü başına yıllık 31 bin 200 adetlik dur-kalk ortalamasıyla birinci, 2014 yılında 32 bin 520 adetlik dur-kalk ortalamasıyla ikinci sırada yer almıştı.

İstanbul’da ortalama hız 28,4 km

“Castrol Global Dur-Kalk Endeksi 2016” araştırmasında İstanbul’u 32 bin 640 adetlik dur-kalk ortalamasıyla Cakarta ve 30 bin 480 adetlik dur-kalk ortalamasıyla Mexico City takip etti. Araştırmaya göre, sürekli artan trafik sıkışıklığı nedeniyle yıllık ortalama dur-kalk sayısı tüm dünyada yüzde 13 arttı. 2016 araştırmasında ilk kez şehir başına ortalama hız da tespit edildi. Araştırmada ortalama en düşük hız 25 km seviyesinde gerçekleşirken, İstanbul 28,4 km ile en düşük hıza sahip şehirler arasında ilk sıralarda yer aldı.

1484905901_Gorsel_2Castrol için TomTom tarafından uydu navigasyon sistemlerindeki bilgi kullanılarak hazırlanan “Castrol Global Dur-Kalk Endeksi 2016” araştırmasının sonuçları, Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Direktörü Kamuran Yazganoğlu, Yol Güvenliği Danışmanlığı Güvenli Sürüş Akademisi HED Akademi Yönetim Kurulu Başkanı Cankat Hurmoğlu, Gazeteci Mirgün Cabas ve Karikatürist Erdil Yaşaroğlu’nun katılımıyla düzenlenen toplantıda açıklandı.

Hurmoğlu: “Dur-kalk trafiği azaltmak için hepimize görev düşüyor”

Sürücülerin trafik üzerindeki negatif etkilerini azaltmanın mümkün olduğunu belirten HED Akademi Yönetim Kurulu Başkanı Cankat Hurmoğlu ise “İstanbul’un dur-kalk trafikte dünya şampiyonu olmasının bir sebebi araç yoğunluğu ise bir sebebi de sürücü davranışlarıdır. Sürücü olarak hepimizin dur-kalk trafikte rolü var. Hatalı yola çıkışlar, geçiş üstünlüğüne uymamak, gereksiz şerit değişikliği, kaza izlemek için yapılan dur-kalk’lar, ani hızlanmalar ve durmalar gibi sürücü kaynaklı pek çok nedenle trafik sıkışıklığı artıyor. Bu durum, sürücü ve yolcuları zaman kaybı ve stres gibi olumsuzluklarla karşı karşıya bırakıyor. Diğer yandan, yakıt tüketiminin artması ve hava kirliliği gibi başka olumsuz etkilerin de kaynağı oluyor. Sadece gereksiz şerit değiştirmelerden kaçınarak bile yüzde 50’ye kadar daha az dur-kalk yapmak mümkün” diye konuştu.

Trafiğin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çeken Hurmoğlu, dur-kalk trafikte dikkat edilmesi gereken bazı ipuçlarını da paylaştı: “Trafiğin varlığını kabul ederek yolculuğunuzu planlayın. Diğer sürücülerin psikolojinizi etkilemesine izin vermeyin. Gereksiz fren yapmayın ya da gereksiz yavaşlamayın. Araçta oturuş pozisyonundan araç içi sıcaklığa ve ayakkabı seçimine kadar her detayın sizi sürüş esnasında rahat ettirecek şekilde olmasına özen gösterin. Yorgunken araç kullanmayın.”

“Castrol Global Dur-Kalk Endeksi 2016” araştırmasında ilk 10 şehir şu şekilde sıralandı:

Şehir Yıllık Ortalama Dur-Kalk Sayısı
İstanbul 32.880
Cakarta 32.640
Mexico City 30.480
Roma 29.160
St. Petersburg 28.320
Bangkok 27.960
Moskova 27.960
Surabaya 26.760
Manchester 26.040
Milano 25.920

Rakamlarla İstanbul Trafiği

  • 3,82 milyon kayıtlı araç bulunuyor.
  • Günlük trafikteki araç sayısı 2,46 milyon.
  • Binek araç sayısı 2 milyon 540 bin.
  • Günlük araçlı yolculuk süresi ortalama 45 dakika.
  • 1000 kişiye yaklaşık 200 araç düşüyor.
  • Her gün ortalama 750-1.000 yeni araç trafiğe çıkıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir