3 Şerit

Evde pedal çevir elektriğini üret

Elektrik hayatımızda olmazsa olmaz bir enerji kaynağı, yaşamlarımız artık neredeyse elektriğe bağlı. Teknolojinin bize sağladığı her ürün, her yenilik elektrik olmazsa sadece bir çöpten ibaret. Peki elektrik olmadan yaşantımız nasıl olurdu?

Günümüzde hala hem ülkemizde hem de dünyada elektriği olmayan ve yaşamın sürdüğü yerler var. Bizlerin derdi telefonumuzun şarjı bitince ne yapacağımız olurken onların derdi günün yemeğini pişirmek, çamaşırlarını yıkamak, akşam olunca ailecek vakit geçirebilmek. Düşünsenize hayatımızda elektrik yok böylece teknolojik olan hiçbir şey yok. Yemek ateşin üzerinde pişiyor, çamaşır ve bulaşıklar elde yıkanıyor ve sıcak suyunuzu kendiniz hazırlamak zorundasınız ki o da eğer bir su kaynağınız varsa mümkün.

Enerjinin öneminin farkında olan ve dünyada elektriği olmayan insanlara yardım etmeyi isteyen bir girişimci bu sorunu çözebilecek bir alet üretmeye karar veriyor ve pedal çevirdikçe elektrik üreten bisikleti tasarlıyor. Sistem aslında çok basit. Bisikletlerimiz de bulunan dinamo sisteminin daha gelişmiş hali. Amacı elektrik kaynağı bulunmayan yerlere elektrik ulaştırabilmek ve bunu da gene insanların kendi imkanlarıyla kendi evlerinin ihtiyacı kadar elektrik üretebilmeleri.

manoj-bhargava

Free Electric Hybrid Bike sisteminin mucidi, 1953 doğumlu olan Hintli girişimci Manoj Bhargava

Bu sistemin adı “Free Electric hybrid bike” yani hibrit bisikletle bedava elektrik ve yaratıcısı ise Manoj Bhargava. 1953 doğumlu olan Hintli girişimcinin hikayesi de oldukça sıradışı. Ailesiyle birlikte Amerika’ya göç eden Bhargava, Princeton üniversitesini burslu kazanıyor fakat daha sonra sıkıldığı için bırakıyor. Bir süre ortalıktan kaybolan girişimci daha sonra bir enerji içeceği ile iş hayatına giriş yapıyor. Enerji konusuna saplantılı olan Bhargava ürettiği enerji içeceği ile milyonlar kazanmaya başlıyor ve daha sonra bu kazancının %90’ını imkanı olmayan insanlar için bağışlıyor.

Manoj Bhargava ve ekibinin tasarladığı bisiklet egzersiz bisikletini andırıyor. Bu bisikletle bir saat pedal çevirince, ortalama bir evin bir günlük elektriği üretiliyor. Bozulduğu zaman bir bisikletçi tarafından kolaylıkla tamir edilebiliyor. Pedal çevirdikçe bir dinamo elektrik üretiyor, bu da özel bir pilde saklanıyor.Enerji konusunda bir sürü girişimi olan Manoj Bhargava ekibiyle ürettiği bisikletten 10bin adedini ülkesine bağışlayacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir