3 Şerit

Üst sınıfa göz kırpan sedan; Honda Civic 1.6 i-VTEC CVT

Yeni Honda Civic Sedan 1.6 i-VTEC CVT Sürüş İzlenimi

2016,  Türkiye’de üretilen sedan otomobillerin yenilenme yılı oldu, hiç şüphe yok ki, Fiat Egea Sedan, Renault Megane Sedan, Toyota Corolla gibi Türkiye’de üretilen bir diğer model olan Honda Civic Sedan da pazarın önemli oyuncularından birisi olacak. Honda’nın pazar payını artırma yolunda en çok ümitli olduğu modellerden birisi olan 10. Nesil Honda Civic Sedan, Türkiye pazarı için özel olarak geliştirilen LPG uyumlu 1.6 litrelik i-VTEC motoru ve CVT otomatik şanzımanı ile ilk sürüşünde 3 Şerit’in konuğu oldu.

honda-civic_210. nesil Honda Civic Sedan, Honda Türkiye’nin en çok önem verdiği modellerden biri olarak Türkiye pazarına girdi. Markanın 5 nesildir Türkiye’de üretilen Civic Sedan ile dikkat çeken yepyeni tasarımı, LPG uyumlu motor seçeneği ve dinamik sürüş özellikleri ile Türk tüketicisinin ilgisini çekerek gelişen sedan pazarından önemli bir pay elde edeceğine inancı tam. Honda’nın bu yepyeni sedanı Antalya yollarında ilk kez test konuğumuz oldu.

Çekici tasarım yolda dikkat çekiyor

Civic Sedan’a dışarıdan baktığımız zaman Japon üreticinin tasarım üzerine özellikle çok fazla mesai harcadığını anlamak mümkün. Aracın ön tarafı geniş, yere yakın yapısı ile adeta içerisinde olduğundan çok daha güçlü bir motor varmış ve biraz sonra yollarda tozu dumana katacakmış hissini veriyor. Bu kaslı sportif görünüş ortada konumlandırılan büyük Honda logosu ve LED gündüz farları ile şık bir hal alıyor. Şık ve arkaya doğru eğimli bir şekilde inen bir siluete sahip olan yeni Civic Sedan aynı zamanda güçlü ve sportif karaktere vurgu yapan yeni Honda tasarım diline sadık bir görünüm sunuyor. Keskin hatlar, tam boy gövde altı kaplamaları da dahil yeni Civic sedanın kapsamlı aerodinamik paketini tamamlıyor.

honda-civic_3Ancak önde oldukça dinamik başlayan sportif tasarım, arka tarafta biraz hayal kırıklığı yaratabiliyor ilk bakışta. Bir sedan otomobile göre daha basık tasarlanan arka cam ve bagaj kapağı üzerine uzayan stoplar aerodinamik yapıya katkıda bulunurken, bir kesim Türk tüketicisinin yalnızca arkadan gördüğünde bu nasıl bir sedan demesine sebep olabiliyor. Ancak tasarımın tamamına bakıldığında,  göz bu farklı arka tasarıma alışmakta zorlanmıyor, hatta bir süre sonra bu arka tasarımın aracın önünü tamamlar nitelikte olduğu görülüyor.

Yeni Honda Civic Sedan önceki nesil ile kıyaslandığında 44 mm daha geniş, 18 mm daha alçak ve 103 mm uzun. Söz konusu boyutlar özgün tasarımın ve sportif stilin temelini oluştururken, aynı zamanda geniş iç mekanı beraberinde getiriyor. Yeni daha büyük ve daha geniş jant ve lastikler gövdenin genişliğini daha da vurgularken, uzun dingil mesafesi ve kısa ön uzantısıyla kavisli kabin dinamik dış görünümü destekliyor.

honda-civic_i%c3%a71“Honda Civic’in rakibi Corolla değil, Jetta”

Uzayan boyu, büyüyen iç mekanı, genişleyen yapısı Yeni Honda Civic Sedan’ı sınıfının üzerinde bir iç mekan konforuna ve dış görünümüne de katkı sağlıyor. Bu durumu Honda yetkililerine sorduğumuzda ise aldığımız cevap ise ilgi çekici. Honda Türkiye Başkanı Hideto Yamasaki; “Bizim rakibimiz Corolla diyemeyiz, biz Premium segment üreticilerden pay alacağız, Bizim Civic ile birinci rakibimiz VW Jetta olacak” yanıtını verdi. Ayrıca halen Accord’un satıldığı pazarlarda oradan da pay alma ihtimallerinin olduğunu da ekledi.

honda-civic_i%c3%a710

Direksiyonun sol tarafından bulunan düğmeler ile park sensörleri, ESP kapatılıp açılabilirken; LPG moduna da aynı bölmedeki düğme ile geçilebiliyor…

Bu durum elbette yalnızca otomobilin boyutlarının büyümesi ile olacak bir durum da değil. Biz de Honda Civic’in içerisine bindiğimizde bunu hemen anladık. Otomobilin dışında şık tasarım ile başlayan sportiflik iç mekanda da devam ederken, aracın içerisindeki teknolojik elemanlar da bu tasarıma ek bir katkıda bulunuyor elbette. Bizim kullandığımız donanım seviyesinde bulunan, Geri Görüş Kamerası, ön ve arka park sensörleri, sunroof, navigasyon, 7 inçlik dokunmatik ekran, auto hold teknolojili elektronik park freni, ısıtmalı ön koltuklar gibi teknolojiler Honda Civic’in içerisindeyken gerçekten daha üst segmentte bir otomobilde olduğumuz hissini açıkça bize de verdi. En yüksek donanım seviyesi olan Elegance donanım seviyesinde LPG’li 1.6 Lt benzinli motoru ve CVT otomatik şanzımanı ile 95.850 TL’lik bir fiyata ulaşan Honda Civic Sedan’ın baz donanım ve motor seçeneği ile başlangıç seviyesindeki fiyatı ise 75.740 TL.

honda-civic_i%c3%a76

Yeni Honda Civic Sedan 519 litrelik bagaj hacmine sahip

Dinamik, verimli motor ve geliştirilmiş CVT otomatik şanzıman

1.6 litrelik i-VTEC LPG’li motor Honda’nın Türkiye’de satışa sunacağı 4 motor seçeneğinden biri. Test konuğumuz olan LPG uyumlu CVT otomatik şanzımanlı model 125 HP güç ve 152 NM tork değeri üretebiliyor. Bu değerler kulağa oldukça yeterli geliyor ve motoru çalıştırıp yola koyulduğumuzda da bizi haksız çıkartmıyor. Honda’nın geliştirilmiş CVT şanzımanı da verimlilik konusunda bu motor ile birlikte başarılı işler yaparak fabrika verisi ortalama tüketim değerini 6,7 litreler gibi oldukça iddialı bir rakamda tutmayı başarıyor.

Biz testimiz sırasında önce şehir içinde kullandık ardından da biraz virajlı yol biraz da otobanda sürüş şansı yakaladık. Özellikle virajlı yollarda sportif tasarımının hakkını sonuna kadar veren Civic başarılı yol tutuşu ile de bizi şaşırttı. Böyle karma (ancak biraz agresif) kullanımda Civic Sedan’ın tüketim değeri elbette biraz fabrika verilerinin üzerine çıktı ve 8 litrelere ulaştı. Bu da oldukça makul sayılabilecek bir tüketim değeri olarak dikkat çekti elbette.

CVT şanzıman da geliştirilmiş yeni versiyonu ile bu tüketim değerini yakalamamızda oldukça yardımcı oldu. Ancak performanslı sürüşlerde bu verimliliğe önem verilerek tasarlanmış otomatik şanzıman biraz yetersiz kalabiliyor. Bu aracı performanslı kullanmak isteyen sürücülerin manuel şanzımanı tercih etmelerini tavsiye edebilirim.

7 inçlik dokunmatik ekran ile, navigasyon, 180 derece geri görüş kamerası, radyo gibi özellikler kontrol edilebiliyor

7 inçlik dokunmatik ekran ile, navigasyon, 180 derece geri görüş kamerası, radyo gibi özellikler kontrol edilebiliyor

Yılsonuna kadar satış hedefi 6000 adet

Yazımın başlarında da söylediğim gibi Honda, Civic ile Türk sedan yarışına oldukça iddialı giriyor ancak tek rakibi Türkiye’de üretilen sedanlar değil. Honda markası satış rakamlarını 2020 yılına kadar tam 3 katına çıkartmayı hedefliyor ve bunun en önemli başlangıç noktası da yeni Civic.

Yeni Civic Sedan’ın kalan 3 aylık dönemdeki satış hedefi tam 6.000 adet. 2017 senesi Mayıs ayı başına kadar olan hedefleri ise tam iki katı, 12.000 adet. Bu iddialı satış hedefinin arkasında yatan etkenlerin en önemlisi ise Türkiye’de önceki nesil Civic’te de %70’lik bir satış payı yakalayan LPG’li versiyonu elbette. Yalnızca Türkiye pazarına özel olarak üretilen fabrika çıkışlı LPG’li versiyonun yeni Honda Civic Sedan satışlarında yine yurt içi satışlarının %70’ini elde etmesi hedefleniyor.

İhracatta da iddialı bir konumda bulunan Honda, şu anda %40’ı yerli olan Civic Sedan’ın gerçekleştirilecek üretiminin %35’inin ihracat pazarı için olması hedefleniyor ve ilerleyen dönemde yerlilik oranının da %50-%50 olacağı açıklandı. Şu andaki üretim kapasitesinin 50.000’lerde olduğunu belirten Honda Türkiye Başkanı Hideto Yamasaki, “İhracat pazarında alacağımız talebe göre Lehman krizi öncesi planladığımız yatırımımızı hayata geçirerek kapasitemizi önümüzdeki dönemde 70.000 adete kadar çıkartmayı hedefliyoruz” dedi.

Honda Civic Sedan 75.740 TL başlangıç fiyatı ile Ekim ayının başından itibaren Türkiye pazarında LPG’li ve 1.6 litrelik benzinli motoru ile satışa sunuldu. 2017 yılı birinci çeyreğinde 1.5 litrelik turbo motorlu RS versiyonu ve 2018 yılı ilk çeyreğinde dizel motor seçenekli Civic Sedan da Türkiye yollarında olacak.

One comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir