3 Şerit

Audi A9 e-tron gün yüzüne çıktı!

Audi, Tesla Model S’e rakip olması beklenen A9 e-tron’un üretimi için çalışmalara başladı. 

İngiltere merkezli Autocar’ın haberine göre, Audi’nin patronu Rupert Stadler tamamen elektrikli lüks sedanın üretimi için onay verdi. Otomobilin isminin A9 olması kesinleşmemiş olsa da, beklentiler ve dedikodular kuvvetli biçimde bu yönde. Bu isim bize otomobilin mevcut Audi ürün gamında (ve gelecekteki elektrikli gamda) en yukarıda olacağını gösteriyor.

Stadler A9’un adını resmi olarak söylemese de, otomobili mümkün olan en üst seviyede konumlayacaklarını belirtiyor ve 2025 yılında ürün gamının dörtte birinin elektrikli araçlardan oluşacağını söylüyor.

Audi-C-etron-Audi-Prologue-Audi-A9-01_1Markanın elektrikli araç platformunun çıkış noktası, geçtiğimiz yıl Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtılan e-tron quattro konsepti. Bu konsept A9’dan daha önce piyasaya çıkacak olan Q6 e-tron’un ilk hali olsa da iki otomobil arasında benzerlikler bulunacak. İki araçta da üç adet elektrik motoru bulunacak -biri ön tekerlere, ikisi arka tekerlere güç veriyor-.

A9 e-tron’un planlanan menzili 500 km, önümüzdeki sene piyasaya sunulacak olan yeni A8’de bulunan üçüncü kademe otonom sürüş özelliğinin bir kademe üstüne sahip olması planlanıyor. Audi, elektrikli araçlarının aktarma teknolojisi ile rakiplerinden ayrılacağını öne sürüyor. Ar-Ge departmanı şefi Stefan Knirsch, senkronize olmayan motorlar sayesinde çok daha efektif güç aktarımı sağlanabileceğini belirtiyor. Motorların tekerleklere ne kadar güç ileteceğini kontrol eden elektronik sürüş yönetim sistemi, yüksek verimlilik sağlıyor.

Performans açısından da rakamlar etkileyici; Audi’ye göre e-tron quattro konsepti piyasaya sürüldüğünde 0-100 km/s hızlanmasını 4.6 saniyede tamamlayacak.  Maksimum hız ise 210 km/s ile sınırlandırılmış. Daha üst segmentte konumlandırılacak olan A9 e-tron’un performansının daha yüksek olmasını beklemek ise yanlış olmayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir