3 Şerit

Direksiyonu yok, pedalı yok sürücüye zaten gerek yok

Amerikan otomotiv devi Ford otonom araçlarla ilgili ciddi ilerleme kaydettiklerini ve 2021 yılında kendi kendine yol alan otomobilleri seri olarak üretebileceklerini açıkladı. Yapılan açıklamada bu ‘otonom’ araçların direksiyonu ve pedallarının olmayacağını da belirtildi..

Ford beş yıl içinde, sürücü müdahalesi olmadan,  tamamen kendine gidebilen, direksiyonu ve pedalları olmayan otomobilleri seri olarak üretim yola çıkarabilecek hale geldiğini açıkladı. Üretilecek araçların öncelikle filolar ve ulaşım hizmetleri veren firmalar tarafından tercih edilmesinin beklendiğinin söylendiği açıklamada, söz konusu planın otomotiv endüstrisinin geleceğine doğru yapılacak en büyük sıçrama olacağı belirtildi.3şerit,ford otonom.jpg

Tıpkı Ford gibi BMW de, kendi kendine yol alabilen otomobillerin 2021 yılından itibaren yollara çıkabilecek olgunluğa ulaşabileceğini açıkladı. Her ne kadar bir otomotiv firması değilse de, uzun yıllardır sürücüsüz otomobiller üzerine çalışan Google da, sürücüsüz araçların artık, direksiyon ve pedallara ihtiyaç duymadan, yani içinde hiç sürücü olmadan hareket edebilecek teknolojik olgunluğa eriştiğini belirtiyor.

Konunun uzmanları her ne kadar başlangıçta ‘bireysel kullanıcılar için çok pahalı olacak’ deseler de, içinde yaşadığımız on yıl sona ererken, yollarımızda seri olarak üretilmiş tamamen otonom araçlara görme ihtimali oldukça yüksek. Sürücüsüz otomobil teknolojisini ‘gerçekten sürücüsüz’ olarak yol alabilecek şekilde geliştirdiklerini açıklayan Ford Başkanı Mark Fields, maliyeti mümkün olduğu kadar aşağıya çekmek için çok uğraştıkları halde bu otomobillerin işin başında yine de perakende müşterileri için oldukça pahalı olacağını söyledi.

Ford Fusion Hybrid Autonomous VehicleFord teknolojiye yatırım yaptı

Ford, ‘Lidar’ olarak adlandırılan laser radarların en yeni versiyonuna yatırım yaptığını da açıkladı. Velodyne firması tarafından üretilen ve otomobilin tavanına monte edilen bu yeni sistem, geçtiğimiz günlerde ciddi ölümlü bir kaza yapar Tesla’nın kullandığı farklı sistemden sonra daha da önem kazandı. Konunun uzmanları Lidar sistemlerinin otonom araçlar için önemli bir kilometre taşı olduğunu belirtiyorlar.

Ford Fusion Hybrid Autonomous VehicleTeknoloji firması satın aldı

Bu konudaki iddiasını sürpriz bir şekilde ifade eden ve rakiplerinin aksine tamamen sürücüsüz gidebilecek araçlar üzerine çalıştığını ifade eden Ford Başkanı Mark Fields, bunun için kendi kendine öğrenen sistemler-makineler geliştiren İsrail firması Saips’i satın aldıklarını, laser Radarlar geliştiren  Velodyne’a 75 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ve 2017 yılı sonuna kadar silikon vadisindeki çalışan sayısını iki katlayarak 260 kişiye çıkaracaklarını söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir