3 Şerit

Sürücüsüz otobüs yolda!

Sürücüsüz otomobil teknolojilerine hızla yatırım yapmaya devam eden Mercedes, bu kez sürücüsüz otobüsünü görücüye çıkardı. CityPilot adı verilen geleceğin otobüsü, şehir içinde toplu taşıma alanında kullanılmaya hazır ilk sürücüsüz otobüs.CityPilot, Amsterdam Schiphol Havalimanı’ndan Haarlem şehrine uzanan 20 kilometrelik ilk yolculuğunu da başarıyla tamamlamış durumda.

Daimler grubunun “Future Bus” projesi kapsamında geliştirilen CityPilot, Mercedes’in bir başka sürücüsüz özellikli Highway Pilot platformuna dayanıyor. GPS, radar ve onlarca kamerayla donatılan otobüs, trafik ışıklarını, yayaları ve yoldaki diğer engelleri algılıyor. Doğrudan şehrin veri ağına bağlı olan otobüs, şehrin trafik bilgileriyle sürekli iletişim içerisinde. Bozuk yolları da algılayabilen CityPilot, yolculara sorunsuz toplu taşıma hizmeti sunmayı amaçlıyor.

Ne kadar sürücüsüz olsa de yasal zorunluluklardan dolayı otobüste şimdilik sürekli bir sürücü bulunması şart. Ancak olağan dışı durumlar haricinde sürücünün neredeyse hiçbir müdahalesi bulunmuyor. Halihazırda şehir içinde toplu taşıma hizmetinde kullanıma hazır olsa da otobüsün bir müddet daha test edileceği belirtiliyor.

kaynak:log dergisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir