3 Şerit

Formula E’de Sébastien Buemi pilotlar şampiyonu oldu

Renault e.dams FIA Formula E şampiyonasında ikinci kez 1.liği elde ederken Sébastien Buemi ise pilotlar şampiyonu oldu…

Londra ePrix’sinde Nico Prost’un elde ettiği çifte zafer ile birlikte Renault e.dams’ın sahip olduğu heyecan ve dinamizm ödüllendirildi: Fransız ekibi üst üste ikinci kez FIA Formula E şampiyonluğunu kazandı. Battersea Park, Londra’daki heyecan dolu sezon finalinde Sébastien Buemi’nin kendisine gereken puanları toplayabilmesi için en hızlı tur zamanını elde etmesi gerekiyordu ve gereken zamanı yaparak pilotlar şampiyonu unvanı aldı, takımı adına çifte zafer kazandırmış oldu.

Renault e.dams şampiyonanın ilk senesi olan 2014/15 sezonunda Formula E takımlar unvanını elde etti ve o sene pilotlar şampiyonluğunu kıl payı kaçırdı.

Şampiyonanın ikinci senesinde teknik yönetmeliklerde gerçekleştirilen revizyonla birlikte takımlara aktarma organları konusunda özgürlük tanındı. Bu durum, sahip olduğu teknik uzmanlığı uygulamaya koymak üzere Renault için tam bir fırsat oldu. Elektrikli otomobiller alanında sahip olduğu ve Avant-garde Twizy ile birlikte ZOE’nin yaratılmasında yardımcı olan geniş çaplı bilgi birikimi ve tesisleri sayesinde Renault e.dams unvan favorisi hemen ön plana çıktı.

Takım, ikinci sezonun ilk yarışını 11 saniye gibi bir farkla Beijing’de kazandı. Diğer bir zafer ise üçüncü rauntta Punta del Este’de geldi. Buna ilaveten Buenos Aires, Meksika ve Paris’te podyuma çıktı. Takım, Berlin ve Londra’da galibiyetler elde etti. Nico Prost Londra’daki ilk yarışta Renault e.dams’ı unvana daha da yaklaştırdı. İkinci yarışta elde ettiği zafer ise unvanı garantiledi.

1467974315_Renault_80241_global_enSébastien’in pilotlar şampiyonluğu mücadelesi ise çok daha heyecan doluydu. Beijing, Punta del Este ve Berlin’de elde ettiği zaferler sayesinde Lucas di Grassi ile arasındaki farkı bir puana indirdi. Arka arkaya gerçekleştirilen iki yarışın ilkinde beşincilik elde edilirken. İlk turda Lucas di Grassi ile meydana gelen çarpışma sonucunda Séb ve Lucas’ın araçları hasar gördü. Her ikisinin de puanları eşitti ve ardından Séb pole pozisyonunu garantiledi. İsviçreli, unvanı kazanmak için devam etmek zorundaydı. Bunun ardından ise adeta bir kedi-fare oyunu başladı: Séb ve Lucas en hızlı turu yaparak ekstra puanlar alma peşine düştü. Sondan bir önceki turda Séb unvanı elde etti ve böylece geçen yıl kıl payı kaçırdığı ilk Formula E pilotlar şampiyonluğunu elde etti.

Sébastien, ilk Formula E unvanını kazanırken toplamda 155 puan topladı ve 3 zafer elde etti. Nico ise 11 puan toplamak için iki kez zafer elde etti ve şampiyonayı üçüncü sırada tamamladı.

Renault, elektrikli otomobil teknolojilerini yol testine tabi tutmak amacıyla bu yarışları bir platform olarak kullanıyor ve kullanmayı da sürdürecek. Böylece gerçek hayattaki binlerce kullanıcı bundan istifade edecek. Renault, ZE satışlarında da artık pazar lideri.

Sébastien Buemi: “Bu inanılmaz güzel bir şey. Böylesine zor bir sezonun ardından şampiyon olmak muhteşem bir duygu. Bugün aslında çok zorlu başladı; yarışın başında çarpışma meydana geldi ve tek seçeneğimiz en hızlı turu yapmaktı. O andan sonra taktik, kademe gibi konularda elimizden gelenin en iyisini yapmak zorundaydık… Ben herkes adına çok mutluyum. Şu noktaya gelmek için herkes elinden gelenin en iyisini yaptı ve onlar bu unvanı sonuna kadar hak ediyor. Hem en hızlı sürücü hem de en iyi takım kazanmış oldu.”

1467974343_Renault_80299_global_en

Nicolas Prost: “Rüya gibi bir hafta sonu oldu. Son birkaç yarışta güçlü biçimde ilerledik ve bu hafta sonu kazanan tarafın kendimiz olacağını iyi biliyorduk. Ancak tabii ki hiç şeyin garantisi yok. Elde ettiğimiz iki zafer sayesinde muhteşem bir hafta sonu geçirdik; bundan iyisi olamazdı. Dün çok önemliydi çünkü çok zor bir sezon geçirdim. Fakat her seferinde kazanan taraf olmayı becerdik. Şampiyonada üçüncülüğü garantilediğim için çok mutluyum; Séb için de çok memnunum. Bu büyüleyici takımla gurur duyuyorum.”

Alain Prost, takım direktörü, Renault e.dams: “Bugün takımla gurur duydum. Formula E, benim deneyimlediğim en rekabetçi ortamlardan bir tanesi. Bugün iki zafer elde ederek büyük başarı elde etmiş olduk. Üst düzeydeki takımlara ve pilotlara karşı mücadele ediyoruz. Bütün bir yıl boyunca çok sıkı çalıştık ve Renault da yürüyen aksam konusunda müthiş bir iş çıkardı. İki senede elde edilen iki unvan bu takıma zamanını ve emeğini harcayan herkes için adeta bir teşekkür oldu.”

Jean-Paul Driot, takım müdürü, Renault e.dams: “Bu anları yaşarken insanın duygularını dile getirmesi çok zor. Bu gibi anları ümit eder ve hayalini kurarsınız; gerçekleştiğinde ise doğru sözcükleri bir araya getirmekte heyecandan zorlanırsınız. Bu zaferlere katkı sağlayan her takım üyesi ile gurur duyuyorum. Son derece profesyonel ve beceri dolu bir takım kurduk; sonuç olarak en çetin ortamlardan zaferle çıktık. Hem takımla hem de Renault ortaklığımızla gurur duyuyoruz. Özellikle bugün çok zorlu geçti ancak her şeyin üstesinden gelip zafere ulaştık!”

Jérôme Stoll, Renault Sport Racing Başkanı: “Bugün elde ettiğimiz unvanlar bizleri çok mutlu etti. Formula E şampiyonası Renault’nun elektrikli araç teknolojisindeki inovasyonlarını ve kalitesini gözler önüne sermesi bakımından son derece ideal bir platform. İkinci sezonda teknik yönetmeliklerin yürürlüğe girmesi hem Renault Sport’taki ekipler hem de Technocentre’daki motor sporları motor operasyonları bölümümüz için çok iyi bir fırsat oldu. Bu sayede ileri düzeydeki becerilerini ve EA teknolojisindeki bilgilerini deneme şansını elde ettiler. Ortaya çıkardıkları eserin sağlamlığı ve hızı bu alandaki en iyilerden bir tanesi olarak kabul gördü. Ve bu unvanları artık resmi olarak elde etmiş olmaktan çok memnunum. Takımı ve Sébastien’i tebrik ederim. Bu yıl pistte şahit olduğumuz gelişmelerin en son nesil ZE (zero emission) araçlara uygulanarak kullanıcıları ile buluşturulmasını sabırsızlıkla bekliyorum.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir