3 Şerit

Boğaza CEO’lama atlayış

Operasyonel Filo Kiralama şirketlerinden Arval, Türkiye’deki partneri TEB’le birlikte 2015 yılında 15 bin adeti geçen bir kiralama adetine ulaştı. Bu hedefe ulaşması üzerine Arval’ın Dünya Başkanı Philippe Bismut da verdiği bir sözü tuttu ve bu başarıyı İstanbul Boğazı’nın sularına atlayarak kutladı.

Boğaz sularına atlanarak yapılan kutlamaya Arval CEO’su Philippe Bismut’la birlikte TEB Arval’ın Genel Müdürü Philippe Chabert, Satış Genel Müdür Yardımcısı Koray Yılmaz, Operasyonel Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Petorak ve Mali ve İdari İşler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Küçük de katıldılar.

IMG_0172Peki, dünyanın önde gelen yöneticilerinden birinin, takım elbisesiyle denize atlamasına neden olan bu başarı ne ifade ediyor? Türkiye’de operasyonel kiralama henüz emekleme aşamasında bir sektör. Ancak özellikle 2016 yılının ilk beş ayındaki otomobil satışlarına bakıldığında, bireysel alıcıların giderek azaldığı, otomobil pazarını kiralamacıların ve kurumsal alıcıların büyüttüğü de açıkça görülüyor.

Arval CEO’su Philippe Bismut da bu gelişmeyi yakından izleyen ve Türkiye’nin bu alandaki ciddi potansiyelini gören bir yönetici. Her ne kadar operasyonel filo pazarındaki kiralık araç sayısı 250 bin adeti aştıysa da, sektör henüz büyüme sınırlarına ulaşmış değil ama bu yönde hızla ilerliyor. Bismut bu eğilimi gördüklerini gelecek be yıl içinde bugün 15 bin 500 adet olan araç sayılarını iki katına çıkaracaklarını belirtiyor.

En büyük potansiyel kobiler ve şahıs şirketleri

Bismut’a göre özellikle orta ölçekli şirketlerin şirket sermayelerini otomobile yatırmak yerine asıl işlerinde kullanmalarına imkan veren operasyonel kiralama, Türkiye’de diğer Avrupa ülkelerine göre biraz geriden geliyor. Ama Avrupa pazarının doyma noktasına geldiği de bilindiği için, Türkiye’deki potansiyel de bu alanda faaliyet gösteren firmaların iştahını kabartıyor. Philippe Bismut bu konuda şunları söylüyor:  “Türkiye’de genelde büyük ölçekli firmalar bu tür hizmete talep gösteriyorlar. Ama inanıyoruz ki kobi seviyesindeki firmalar bu hizmete yakın zamanda ihtiyaç duyacaklar. Özellikle şahıs şirketleri ve küçük ölçekli işletmeler bu hizmeti satın almayı seçeceklerdir. Bu alanda büyük bir potansiyelin orda olduğunu görüyoruz ve uzun vadede gerçekten de bu sektörün gelişeceğini, büyüyeceğini düşünüyoruz.”

ARVAL_CEO_BISMUT

Arval’ın dünya Başkanı Philippe Bismut

Araç sayısı 1 milyonu buldu

Yüzde yüz BNP Paribas iştiraki olan Arval 1989 yılında kobilere ve büyük uluslararası şirketlere filo çözümlerini sunmak üzere kuruldu. 5 bin üzerinde çalışanıyla 26 ülkede faaliyet gösteren şirketin 2015 yılı sonu itibariyle dünya üzerinde filo büyüklüğü 1 milyon adet sınırına yaklaştı. TEB Arval Araç Filo Kiralama A.Ş. ise 2007 yılı şubat ayından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyor.

Pazar konsolide olacak

Arval CEO’su Philippe Bismut’un üzerinde durduğu konulardan biri de Türkiye pazarının geleceği idi. Bismut’a göre Türkiye operasyonel filo kiralama pazarı bir süre sonra, küçüklerin büyüklerin bünyesine katılması şeklinde pazarın bir süre sonra konsolide olacak. Bismut bu konuda şunları söyledi:  “Global olarak var olan şirketiz. Tabi Coca- Cola gibi bir şirket değiliz daha küçük bir şirketiz. Amam özellikle bölgesel kapsama oranımız gerçekten çok fazla ve şöyle düşünüyorum gerçekten büyük firmalar herhangi bir lokal pazara girdikleri zaman her pazarda mevcut olan oyuncuların bu anlamda zorlanacağını düşünüyorum. Şuanda gözlemlediğimiz trend bu yönde ve bu riskli bir alan. Aslında özellikle tam servis filo kiralama işinde fiyatlar dalgalanıyor.Eğer global bir şirket iseniz gerçekten bu pazarlarda karşılaşabileceğiniz bir takım sorunlar olabilir.Mesela Türkiye’ye baktığınızda 2.el araç piyasasında bazen şanslı olabilirsiniz bazen şanssız olabilirsiniz gerçekten çok kırılgan bir alan. Dolayısıyla Türk pazarının ilerde daha konsantre bir pazar olacağını daha küçük ve dar alana sıkışacağını düşünüyorum.”

Türkiye’de şimdilik bir firma satın almayı düşünmüyoruz

“Şu anda Türkiye’de herhangi bir firma almayı düşünmüyoruz. Biz kendi imkânlarımızla büyümeyi hedefliyoruz. Yani buradaki filomuzu geliştirmeye ve büyütmeye çalışıyoruz. TEB  ile çalışıyoruz. TEB ile çalışmak bize bazı imkânları sunuyor ve kapıları açıyor. Ama ileride ne olur bilemiyorum.”

Türk ekonomisine güveniyoruz

Türk ekonomisinin gelişiminden hoşnut olduklarını belirten Arval CEO’su Philippe Bismut, 2015 yılı sonunda ulaştıkları 15 bin adetlik araç sayısını 5 ıl içinde ikiye katlamayı, yani yatırım yapmayı planladıklarını belirterek: “Türkiye’nin gelişimden biz grup olarak oldukça olumlu izlenimlere sahibiz.Gerçekten burada mevcut potansiyel çok büyük. TEB Arval olarak da bu ülkenin potansiyeline inanan bir şirketiz. Şu ana kadar elde ettiğimiz sonuçlardan da son derece memnunuz” dedi.

“Bireysel kiralama alanındaki trendi yakından izliyoruz”

Türkiye’de kurumsal kiralamaların yanında bireysel kiralamanın da bir trend haline gelmeye gözlediklerini belirten Philippe Bismut, “Biz de bu trendi yakından takip ediyoruz.  Çünkü bizim için gerçekten çok büyük bir imkan söz konusu bu alanda ve Full Service Leasing’de bugün iki çeşit müşteri söz konusu biri kurumsal diğeri de, artık otomobil sahibi olmak istemeyen ama geliri olan emekliler ya da bir otomobile toplu ödeme yapmak istemeyen bireyler. Bu tip müşteriler için tam hizmet kiralaması değil ama, ama sadece kiralamanın üzerinde çalışıyoruz.  Ülkeye ve yerel piyasaya bağlı olarak özelikle İngiltere gibi bazı pazarlarda bu konsept gerçekten gelişmiş durumda. Ve orada yine Full Service Leasing yapılıyor. 20 bin adet kiralanmış aracımız var İngiltere’de.  Özellikle otomobil üreticileri ile birlikte bu tip kiralanan araçların daha çok kimler tarafından, ne sıklıkta kullanıldığını ve gerçekte neye ihtiyaç olduğunu anlamaya çalışan araştırmalar yapıyoruz. Bunun sonuçlarını da yakında göreceğiz. Ama net olan bir şey var ki bir şeyler bu alanda gelişiyor ve meydana çıkıyor, yakında göreceğiz.

Boğazı yüzebilirim

Philippe Bismut, gelecek 5 yıl içinde Türkiye’deki araç sayılarını ikiye katlama hedefi koyduklarını, o tarihte görevde olursa, Boğaz’ın diğer yakasına yüzerek geçebileceğini söyledi.

Tüm ekip atladı

Arval CEO’suyla birlikte TEB Arval Genel Philippe Chabert, yöneticiler Koray Yılmaz, Oğuz Petorak ve Ahmet Küçük de takın elbiseleriyle Boğaz sularına atladılar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir