3 Şerit

Geçmiş ile geleceği harmanlayan “Roadster”

Harley-Davidson’un özellikle Avrupalı tüketiciler ve daha genç bir kitleye ulaşmayı hedeflediği yeni iki modelinin testine geçtiğimiz hafta Low Rider S ile başlamıştık. O model 1801 cc’lik motor hacmi ile Harley-Davidson genlerinin büyük çoğunluğunu üzerinde taşımaya devam ediyordu. Bu hafta ise çok farklı bir model haline gelmiş olan Dark Custom Serisi’nin çok farklı bir kimliğe büründüğünün simgesi olan en yeni modeli Roadster modeli ile birlikteyiz.

Fransa’nın virajlı dağ yollarından ilerleyerek St. Tropez’e ulaştığımız ilk günün ardından orada yepyeni bir model daha kullanma şansı yakalıyoruz. Uzaktan Harley-Davidson’un bu yeni motosikletine baktığımızda çok farklı bir tasarım anlayışı ile karşılaşıyoruz. Bu elbette bir süredir markanın yakalamaya çalıştığı daha genç yaştaki kitleye hitap edecek şekilde ortaya çıkartılmış bir tasarım anlayışı. Yuvarlak ve çok fazla bilgi ile kafa karıştırmayan sade gösterge paneli de bu tasarım anlayışına katkıda bulunuyor elbette.

Dark Custom New Chapter Marseille France

Amerikalı üretici alışılagelmiş heybetli tasarımından uzaklaşarak, Yamaha’nın da son dönemde XSR serisi ile yöneldiği gibi daha Retro (Eskilerin ruhuna hitap eden) ancak genç neslin de ilgisini çekebilecek bir model ortaya çıkartmış.

Harley-Davidson Roadster modeline önden baktığımız zaman yuvarlak tek farı ile bu Retro tasarım anlayışını açıkça ortaya koyuyor. Tamamen karenajsız, günümüzün çıplak motorlarını andıran rüzgar korumasına dair pek bir önlemi olmayan bir motosiklet olarak dikkat çekiyor önden bakıldığında. Ancak günümüzün çıplak motor ailesine benzetilen tasarım aynı zamanda geçmişten bu güne kadar kendisini yaşatmayı başaran sportster modellerinin genlerini de üzerinde taşıyor.

1202 cc'lik hacme sahip V2 motor bloğu çok düşük titreşim seviyesi ile dikkat çekiyor

1202 cc’lik hacme sahip V2 motor bloğu çok düşük titreşim seviyesi ile dikkat çekiyor

Tasarım ve boyutları ile değil, motor bloğu ve sesi ile tam bir Amerikan

Önden ve yandan Harley-Davidson genlerini ise çok fazla ortaya koyamıyor diyebiliriz. Ancak motoru çalıştırdığımızda ise, evet işte bu bir Harley dedirtmeyi başarıyor herkese.

Her zaman olduğu gibi yüksek cc’li, yüksek torklu, güçlü bir sese sahip Harley-Davidson’un V2 motor bloğu bizi bir Amerikan motosikletinin üzerinde olduğumuza ikna ediyor. Bu yeni motorunun şık tasarımı ile gençlere hitap etmeyi açıkça başaran marka, V şeklinde konumlandırılmış 2 silindiri ile dikkat çekici değerler sunuyor. Bir roadster olarak tasarlanmış, adı da Roadster olan bu yepyeni Dark-Custom modeli, Harley-Davidson genlerine sahip olduğunu motorunun verdiği titreşim ile hissettirir diye düşünmüştük en başta. Ancak bizi en çok şaşırtan özelliklerden biri 1202 cc’lik 2 silindirli Harley-Davidson motor bloğunun neredeyse hiç titreşim olmadan çalışması oldu. Sunduğu 97 Nm’lik tork sayesinde özellikle ara hızlanmalarda motor bizi oldukça başarılı şekilde ileriye doğru atılarak heyecanlandırmayı başarıyordu. Bu heyecan bizim gazı biraz fazla kullanmamıza sebep olduğu için fabrika verilerinde yazan 4,9 litrelik yakıt tüketimi verisi bizim pek ulaşamayacağımız bir rakam olarak kalsa da 12 litrelik küçük sayılabilecek deposu bizi uzun kilometrelerce geçtiğimiz virajlı yollarda bırakmadı.

Dark Custom New Chapter Marseille France

Virajlarda yolun tek hakimi gibi hissettirdi

Fransa’nın virajlı ve güzel manzaralı yollarına 20 basın mensubu beraber çıktık ve herkesin altında gürleyen motorları ile Harley-Davidson motosikletler olduğunda herkesin yoldan çekilerek bize kıskanarak baktığını da söylemeden geçmek istemedim. Bu kadar kalabalık bir ekiple virajlı yollara adım attığımızda herkesin otak yorumu bu motosikletin beklenenden çok daha yüksek bir viraj performansı olduğuydu. Her boydan insanın rahatça gidonu kontrol edebileceği enteresan bir tasarıma sahip olan Roadster, virajlarda bizlere o kadar çok güven verdi ki, turumuzu bitirdiğimizde neredeyse tüm motosikletlerin ayaklıklarından kıvılcımlar çıkıyordu yere sürtmekten…

022_H-D®-Roadster®_Dtl

Başaşağı konumlandırılmış sert sayılabilecek süspansiyonlar ve öndeki çift disk sayesinde frenlemelerde motor öne yığılmadan başarılı şekilde duruyor

Sert süspansiyonlar, virajlarda ve frenlemede başarılı

Roadster modeli, Low Rider S’in aksine frenlemede çok daha başarılıydı. Elbette ki bu performansında diğer modelden yaklaşık olarak 50 kg. daha hafif olması da etkili bir fark. Bu sayede hem virajlarda çizgisini koruyabilen bir motosiklet olarak hem de frenlemede çok daha az öne yığılan bir motosiklet Harley-Davidson Roadster. Öndeki geniş, çift kaliperli çift disk ve standart olarak sunulan ABS sistemi de frenlemeye önemli derecede katkıda bulunuyor.

Minimalist tasarım, minimalist fiyatlandırma

Şık Retro bir tasarım, yüksek tork sayesinde başarılı hızlanma, hafif sayılabilecek bir Harley-Davidson modeli olması ile kolay kullanılabilirlik ve başarılı frenleme… Oldukça başarılı özelliklere sahip, bu tarzı sevebilecek olan herkese tavsiye edilebilecek bir motosiklet Harley-Davidson Roadster modeli. Acnak son olarak, fiyat ve kullanım maliyetlerine değinmeden geçmek de bu motosiklete haksızlık olabilir. Roadster modeli tasarımda şıklığı yakalarken, gereksiz fazlalıklar ile kullanıcıyı boğmadan minmalist bir yaklaşım ile ortaya çıkmış ve bunu yaparken Harley-Davidson’un en uygun fiyatlı modellerinden biri olmayı da başarmış. Harley-Davidson Roadster’ın Türkiye fiyatı, 17.704 Euro.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir