3 Şerit

Müşteriler şehirli oldu, Pick-up’ta rekabet kızıştı

Türkiye’de yılda yaklaşık 15 bin adet civarında satılan pick-up tipi araçlar, eskiden daha çok kurumsal alıcılar tarafından tercih edilirken, son yıllarda perakende müşterisinin ilgisini çekmeye başladı ve markalar arası rekabet kızıştı.  Pazarın en yeni üyesi ise 89 bin TL’den başlayan fiyatıyla Ford Ranger oldu.

Pick-up pazarı hızla yenileniyor. Tamamen yenilenen Mitsubishi L 200, Toyota Hilux ve Nissan Navara’nın ardından gelecek bir kaç yıl içinde segment liderliğini hedefleyen Ford Ranger da yenilerek pazardaki yerini aldı. Birbirlerine çok benzeyen, hatta çoğu ortak platformlar üzerine aynı fabrikalarda üretilen Pick-up’ları birbirlerinden genellikle imaj, satış ve satış sonrası hizmet ile yaygın ve hızlı servis ağı ayırıyor.

IMG_4547Eski yıllarda ağırlıklı olarak ticari amaçlı kullanılan bu araçlar, giderek şehirlerde kullanılmaya başladığı için, sürücüsüne daha fazla ‘değer katmaya’ aday markalar da ister istemez diğerlerinin önüne geçiyor.  Her ne kadar son yıllarda özellikle şehir içlerinde daha fazla görüldüğü için satışları arttı sanılıyorsa da, Türkiye’de bu tip araçların uzun yıllardan yana pek değişmeyen, yıllık ortalama 15 bin civarında seyreden bir pazarı var. Ancak rakam aynı kalsa da,  araçları satın alanların ve satılan araçların nitelikleri büyük bir hızla değişiyor.

Örneğin 2005 yılında satılan toplam araç sayısı 15 bin 552 adet iken, satılan araçların yüzde 75’ini iki tekerlekten çekişli, kalan yüzde 25’ini ise 4X4’ler oluşturuyordu. Bu oran 2011 yılına kadar yaklaşık olarak böyle devam etti. 2011 yılından bu yana ise pazarda satılan pick-up tipi araçların içinde 4×4 versiyonlarının payı yükselmeye başladı. 2012 yılında yüzde 34’e çıkan 4×4 payı, 2013’te yüzde 45’e, 2014’te yüzde 51’e, geçen yıl ise yüzde 56 ile tüm son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

IMG_5494Rekabetçi fiyatlarla geldi

Güney Afrika’da üretilen yeni Ford Ranger, iki yıl içinde liderliği yakalama hedefiyle  geldiği pazarda, özellikle en güçlü ve donanımlı versiyonu Wildtrak ile oldukça iddialı görünüyor. Manuel şanzımanlı 2 tekerlekten çekişli 2,2 litre 160 beygirlik versiyonun başlangıç fiyatı 89 bin TL, otomatik şanzımanlı 4×4 versiyonun fiyatı ise 99 bin TL olarak açıklandı. 200 beygirlik, 3.2 litre motor hacimli en üst donanımlı 4×4 versiyonun fiyatı ise 117 bin TL.

% 17 daha tutumlu motorlar binek  seviyesinde tüketiyor

Arkadan itişli, 160 beygir gücündeki manuel şanzımanlı versiyon, XLT modelinin 100 km’deki ortalama fabrika verisi yakıt tüketimi 6,8 litre. 4×2 çekiş sistemine sahip otomatik şanzımanlı XLT modelinin 100 km’deki yakıt tüketimi ise 7,8 litre. Ranger bu yeni motor seçenekleri ile birlikte bir önceki nesline oranla %17’lik bir yakıt verimliliği iyileştirmesine sahip.

IMG_60454×4 sistemi ile de gücü verimlilikle birleştirmeyi başaran Ranger’ın 2.2L. TDCi 4×4 Manuel XLT modelinde 7,1 litre / 100 km’lik bir ortalama yakıt tüketimi değeri sunulurken,otomatik şanzımanlı versiyonunda 8,0 litre / 100 km’lik değere ulaşılıyor.  3.2 litrelik motor ve otomatik şanzıman kombinasyonuna sahip 200 beygir güç üreten Wildtrak modelinde ortalama yakıt tüketimi 100 km’de 8,9 litre.

Eskisinden daha güçlü

Yeni Ranger’ın geliştirilen dizel motor ailesinde XLT versiyonu ile birlikte sunulan, 160 beygir  gücündeki en yeni 2.2 litre TDCi motoru önceki neslin 150 beygir motoruna göre daha yüksek performans sergiliyor. 4×4 Wildtrak modeli ile sunulan, dizel motor ailesinin en güçlüsü 200 beygir gücündeki beş silindirli 3.2-litre TDCi motoru ile performans en üst seviyeye çıkıyor. 4×2 ve 4×4 modelleri altı ileri manuel ve otomatik şanzımanla müşterilere sunuluyor. Wildtrak modellerinde ise 3.2 litrelik 200 beygir ve 470 Nm motor ve 4×4 otomatik şanzıman standart olarak sunuluyor.

Segmentin en iddalı modeli oldu

Ford Otosan Pazarlama, Satış ve Satış Sonrasından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özgür Yücetürk: “Türkiye’de heyecanla beklenen Ranger, dayanıklılık ve kalite özellikleri, iyileştirilen yakıt ekonomisi, üstün teknolojileri, otomatik şanzımanla gelen sürüş konforu ve segmentinde lider güvenlik özellikleriyle yeni Ranger, yükselen pick-up segmentinin en iddialı modeli olacak, ticari gücümüze güç katacak.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir