3 Şerit

Mazda MX-5 yaşarken klasik olmayı başardı

Yenilenen Mazda MX-5 dördüncü kuşağıyla otomobil severlerin karşısına çıktı. Tek harekette açılabilen tentesi, basit ama oldukça keyif veren teknik özellikleriyle dikkat çeken ve Türkiye’de 102 bin TL’den başlayan oldukça ulaşılabilir bir fiyattan satışa çıkan yeni MX-5’in tek kusuru ise bu yılın sonuna kadar sadece 80 adet ithal edilecek olması.

Mazda MX-5_3Japon filozof Kitaro Nişida Batı ile Doğu’yu karşılaştırır ve şöyle bir sonuca varır: “Batı’nın mantığı ‘benliğin’ dışındaki ‘nesneler’ dünyasını çözmeye çalışan bir mantıktır. Oysa Doğu mantığı benliğin içinde yer alan ‘kokoro’ dünyasını çözmeye çalışan bir mantıktır.” Japonlarda ‘kokoro’ kavramı hem kalbi, hem zihni ifade eder. Bir başka değişle Japonlar geleneksel olarak düşünme ve hissetme faaliyetlerini bir arada yaparlar. Japonlara göre tüm varlık, kuu (boşluk) mu (yokluk) ve dao (yol) dan meydana gelir ve bunun yansımasına da ‘kokoro’ denir.  4. kuşak Mazda MX-5 işte tam da ‘kalbin ve zihnin’ bir yansıması olarak çıktı karşımıza. Yani günümüz malzemelerinden oluşan bir yemeğin, geleneksel bir reçeteyle üretilmiş hali gibi adeta.  Dünyanın önde gelen üreticileri parasını aşırı beslemeli motorlara yatırırken, Mazda’nın atmosferik motorlara yatırım yapmasını da başka türlü açıklamak mümkün değil zaten. Ama tam da bu noktada Japonların niye diğer marka ve modellerinde neden benzer bir yol izlemeyip, Batılılara karşı bir dönem elde ettikleri bütün mevzileri birer birer kaybettiklerini de hatırlamak gerekiyor.

Mazda MX-5_21989 yılında Miata adıyla tanıtılan MX-5, Japonya’da Eunos Roadster olarak satılmıştı. Pazara ilk çıktığı Şubat 1989 yılından günümüze 1 milyon adetlik satışıyla tüm zamanların en fazla satılan roadster’i unvanını da elinde bulunduran sevimli sporcu esas itibarıyla 1960’lı yılların küçük İngiliz ve İtalyan otomobillerinin bir tezahürü olarak piyasaya çıkmıştı. Triumph Spitfire, MG MGB, Datsun 200, Fiat 124 Spider, Alfa Romeo Spider ve özellikle de Lotus Elan’ın Amerika’da ortaya çıkmış ama Japonların süzgecinden geçmiş bir toplamıydı adeta.

Mazda MX-5_4Sürüş keyfinin adı ‘JINBA-ITTAİ’ 

Batı dünyasına kazandırdıkları ‘Kaizen’ gibi kavramlarla da bilinen Japonlar, Mazda MX-5’in sürüş keyfini anlatırken, süvariyle atın bütünleşmesi, tek vücut olması anlamına gelen ‘jinba ittai’ kavramını kullanıyorlar. Gerçekten de 1.5 litrelik SKYACTIV, yani yüksek sıkıştırma oranlı motorla donatılan yeni MX-5, tıpkı öncülleri gibi arkadan itişli. 135 beygir güç üreten motora sahip, oldukça rijit, üstü açık olduğu halde eğrilip, burulmayan yeni MX-5, 30. saniyeden itibaren otomobile inanılmaz uyum sağlayabilecek her gruptan sürücü ile birleşince adeta canlanıyor ve tıptı yukarıda anlatılmaya çalışıldığı gibi usta bir at haline geliveriyor.

İyi bir motosiklet fiyatına satılıyor

Mazda Türkiye Genel Müdürü Nurkan Yurdakul MX-5’in tüm bayilerinde yer alacağını ve test sürüşü imkânı sunulduğunu belirtti. Satış hedeflerinin ise bu yıl için 80 adet olduğunu söyledi.MX-5’in başlangıç fiyatı ise üst sınıf motosikletlerle rekabet edecek şekilde, 102 bin TL olarak açıklandı. 1.5 litrelik MX-5’in en donanımlısının fiyatı ise 119 bin TL olacak. Ağırlıklı olarak 1.5 litrelik versiyon satılacaksa da, 160 beygirlik 2.0 litrelik versiyon da talep üzerine ithal edilecek.

En büyük avantajı çok hafif olması

Dördüncü nesil MX-5, SKYACTIV teknolojisi ve KODO-Hareketin Ruhu tasarımına sahip araçlardan oluşan yeni nesil araç serisinin altıncı modeli. 1.5 litre SKYACTIV  manuel şanzıman ile birlikte sunulan Mazda MX-5 saf roadster 131 beygir güç üretiyor. Bu tip bir otomobilde ne kadar önemli bilinmez ama, yeni MX-5’in yakıt tüketimi de, bütün gazlama ve zorlamalara rağmen 10 litreyi aşmıyor. Fabrika verisi tüketim değerleri ise şehir içinde 100 km’de 7.9, şehirlerarasında 4.9, ortalamada ise 6.0 litre olarak açıklanıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir