3 Şerit

Bu matarayla susuz kalmayacaksınız

Hızlı bir şekilde dağ-tepe demeden pedal çevirirken su şişenizin sıfırı çekme durumu elbet birçoğu bisiklet kullanan bir çoğu insanın başına gelmiştir. Avusturyalı bir endüstriyel tasarımcı olan Kristof Retezar bu sorunu aşmak için havadaki nemi suya dönüştüren bir prototip geliştirdi. İsmi Fontus olan bu icat, havada bulunan nemi içine alarak (havanın nispeten temiz olduğunu varsayak) bir saatten daha az sürede temiz, içilebilir suya çevirebilen bir su şişesi.

Avusturyalı bir endüstriyel tasarımcı olan Kristof Retezar tarafından tasarlanan bu su şişesifontus-water-bottle Fontus, dünyada yaklaşık 1,2 milyar insanın da dahil olmak üzere su kıtlığı bulunan bölgelere yardımcı olmak üzere tasarlanmış. Karmaşık su arıtma sistemlerine güvenmek yerine taşınabilir ve basit bir şey yapmak istediğini belirten Kristof Retezar; “Bu sadece havada bulunan nemin yoğunlaşmasıdır.” diye ekliyor Retezár .

Nemli hava şişenin içine girdiğinde dışarıdan bakıldığında tıpkı bir diş fırçası kıllarına benzeyen hidrofobik dişlere çarparak nemin yoğunlaşmasına yardımcı olarak nemi suya dönüştürüyor. Fontus  üst  kısmında bulunan küçük güneş panelleri sayesinde şarj olabiliyor.

 

tyro31-1024x844Retezár şişenin en iyi 20 ile ve 40 derece hava sıcaklığı arasında çalıştığını ve  %80 ila %90 arasında nemi suya dönüştürebildiğini söylüyor. Bir saat süresince Fontus yarım litre  su üretebiliyor.

Geçerli prototip mükemmel değil tasarımcısı Kristof Retezar da bunun farkında.Fontus böcek ve toz gibi kirleticileri filtreleyebiliyor fakat filtresi yinede gözle görülemeyen tortular gibi küçük kirletici maddeleri uzak tutmak için tasarlanmış değil.rendering explicado

 

Retezár hava kalitesinde de sorunlar olan kısıtlı su bulunan bölgelerde daha kullanışlı olması için gelecek modellerinde karbon filtre kullanmayı hedefliyor. Fontus şişelerinin sonbaharda piyasaya çıkması bekleniyor. Bunun için de bir kitle fonlaması planlıyor. Fiyatının 100 $’ın altında olmasını umuyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir