3 Şerit

Renault-Nissan ortaklığından 2020’ye kadar 10 otonom araç hedefi

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden Renault-Nissan İttifakı, 2020 yılına kadar otonom sürüş teknolojisine sahip 10’un üzerinde araç lanse edecek. Bu araçlar ile ölümcül ve ciddi yaralanmalar önemli oranda azalırken, yeni teknolojiler araçların daha da güvenli hale gelmesine yardımcı olacak.

Renault-Nissan İttifakı, 2020 yılına kadar Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Japonya ve Çin’de otonom sürüş özelliklerine sahip otomobil modellerini lanse edeceğini açıkladı. Bu araçlar, kitlesel pazarlara yönelik temel modellerde ulaşılabilir bir fiyat politikasıyla sunulacak. İttifak buna ek olarak, insanların iş, eğlence ve sosyal ağlara her an bağlı kalmalarını sağlayacak yeni uygulamalar da tanıtacak.

Image converted using ifftoany

Renault-Nissan Silikon Vadisi Araştırma Merkezi’ndeki bir konuşmasında Renault-Nissan İttifakı’nın, sıfır emisyon ve sıfır can kaybı hedeflerine sıkı bir şekilde bağlı olduğunun altını çizen Renault-Nissan İttifak Başkanı ve CEO’su Carlos Ghosn, “Üç kıtada otomobiller için otonom sürüş ve ağ teknolojileri geliştirmek ve yaygınlaştırmak istememizin en büyük nedeni bu” ifadelerini kullandı.

Sıfır emisyon ve sıfır can kaybı

Halen endüstrinin açık ara sıfır emisyonlu araç lideri konumunda olan Renault-Nissan İttifakı, Aralık 2010’da San Francisco Körfezinde satılan ilk Nissan LEAF’ten bu yana yaklaşık 300 bin elektromotorlu otomobil satışı gerçekleştirdi. Renault-Nissan İttifakı’nın sunduğu araçlardaki güvenlik ve verimlilik seviyesi de önemli oranda yükselirken, Japonya’da Nissan araçlarındaki ölümcül ve ciddi yaralanmalar son 20 yılda yüzde 61 oranında azaldı. Renault otomobilleri içindeki ölümcül ve ciddi yaralanmalar ise son 15 yılda yüzde 80 oranında düşüş gösterdi. Otonom sürüş sayesinde tüm ölümlü kazaların yüzde 90’ının başlıca nedeni olan sürücü hataları daha da azaltılacak.

7893

2016 senesinde “Tek Şerit Kontrolü” özelliğine sahip araçlar piyasaya sürülecek. Söz konusu özellik sayesinde otomobiller dur-kalk trafik de dahil olmak üzere yoğun otoyollarda otonom teknolojiyle yol alabilecek. Renault-Nissan İttifakı 2018 yılında sürüş esnasında tehlikeleri kendi kendine algılayıp değerlendirebilecek ve şerit değiştirme kabiliyetine de sahip olan “çoklu şerit kontrolü” teknolojisine sahip araçlar lanse edecek. 2020 yılında ise şehir içi kavşaklarda ve yoğun şehir içi trafiğinde sürücü müdahalesi olmaksızın kendi kendini yönlendiren “Kavşak Otonomisi” teknolojisinin lansmanı yapılacak.

2016 yılının ilerleyen dönemlerinde otomobil ile uzaktan iletişime geçme imkanı tanıyan mobil cihazlara yönelik yeni bir otomotiv uygulamasını lanse edecek olan ittifak, önümüzdeki yıl ise ilk “İttifak Multimedya Sistemi”ni tanıtacak. Bu sayede yepyeni multimedya ve navigasyon özelikleri ile birlikte gelişmiş akıllı telefon entegrasyonu ve kablosuz harita güncellemeleri mümkün olacak. 2018 yılında devreye alınacak yeni platformla bireysel ve ticari müşterilere yönelik yeni Sanal Kişisel Asistan özelliği sunulacak. İttifakın sunmuş olduğu bütün otonom sürüş teknolojileri sürücünün tercihine bağlı olarak kullanılabilecek.

Kazanma hedefiyle birleşme

2014 senesinde Renault-Nissan İttifakı, her iki şirketin mühendislik departmanlarını bir araya getirdi. Renault ve Nissan mühendislerinin birlikte çalışarak geliştirdiği teknoloji, her iki marka tarafından tüm ürünlerde kullanılacak ve müşterilerin kullanımına sunulacak. İttifak mühendislerinin donanım ve yazılım uygulamaları da dahil olmak üzere geliştirdiği “Teknoloji Kiti”nden, Renault, Nissan, Infiniti ve diğer İttifak markalarının ekipleri kendi ürünleri için ihtiyaçları olan teknolojiyi ve ekipmanı seçebilecekler.

Dünyada her 10 otomobilden bir tanesini satan dünyanın en büyük dördüncü otomobil grubu Renault&Nissan İttifakı, yaklaşık 5 milyar dolarlık bir Ar&Ge bütçesine sahip. Grubun, Japonya, Fransa, Michigan ve California araştırma merkezlerinin yanı sıra Hindistan, Brezilya, Romanya, Türkiye ve Çin’de de büyük mühendislik merkezleri bulunuyor.

Uzmanlığı tüm dünyada kabul görmüş bir isimle anlaşma sağlandı

İttifak, teknoloji uzmanı Ogi Redzic ile Ağ Bağlantılı Otomobil Teknolojiler ve Mobilite Hizmetler Departmanı Başkan Yardımcısı olarak anlaşma sağladı. Renault-Nissan’a Nokia, NAVTEQ, Motorola ve kablosuz iletişim cyberPIXIE’de görev yaptıktan sonra gelen Redzic, son olarak Nokia HERE’de Otomotiv Departmanı Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştı. Paris’te görev yapacak olan Redzic hem Fransa hem de Japonya’daki ekiplerden sorumlu olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir