EMC, Lotus F1 takımını en üst vitese taşıyor
EMC’nin kurduğu bütünleşik mimarinin sunduğu pist kenarındaki 50 sanal sunucu, araçtaki 250’den fazla sensörden 50 TB’a kadar veri toplayarak anında performans analizi çıkarılmasını sağlıyor.
EMC, F1 takımlarından Lotus’un pistlerde başarıya ulaşması için gereken bütünleşik altyapıyı sağladığını duyurdu. Buna göre, EMC bütünleştirilmiş altyapısı sayesinde Lotus F1 Takımı, pistte mini bir mobil veri merkezi olarak tarif edilebilecek bir sistem bulunduruyor.
Başarılı bir Formula 1 aracı 300 km/sa üzeri hızlarda birlikte çalışması gereken 80.000 parçadan ve bileşenden meydana geliyor. Teknolojik açıdan bu kadar ileri bir aracın başarısına destek olmak için veri analizi yapmak, tasarıma yardımcı olmak, üretimi desteklemek, pist performansını izlemek ve daha fazlasını gerçekleştirmek üzere bol miktarda hesaplama, depolama ve ağ teknolojisi gerekiyor.
Bunların hepsini gerçekleştirmek aracın kendisi kadar gelişmiş, düzgün ve güçlü bir BT altyapısıyla mümkün olabiliyor. EMC tarafından sağlanan bütünleştirilmiş altyapı ile Lotus F1 Takımı artık bu hedefe ulaştı.
Bütünleşik altyapı ve özel buluta geçiş yapmadan önce, Lotus F1 Takımı tüm altyapıyı içinde barındıran tek bir veri merkezi kullanıyordu. Veri merkezi; istemci-sunucu, çok katmanlı anahtarlamalı bir ağ mimarisi üzerinde kurulmuştu. Altyapı karmaşık ve ölçeklenmesi zor yapısıyla verimli çalışmalar sürdürmek için kullanışlı değildi. Bu mimaride özellikle veri yönetimi için BT personelinin yoğun ilgisi gerekiyordu. Örneğin, depolamayı el ile katmanlandırma analiz edilebilecek veri miktarını ve hızını sınırlıyordu.
Yarış boyunca tüm veriler toplanıyor
Lotus F1 Takımının bütünleştirilmiş altyapısına temel olan VCE Vblock Sistemi ile BT altyapısı artık çok daha hızlı ve çok daha güçlü. Fast Suite, EMC VPLEX ve EMC Data Domain ile bir EMC VNX platformu, veri merkezleri arasında birleşik depolama, otomatik katmanlandırma, sürekli kullanılabilirlik ve yinelenen verileri kaldırma sağlıyor. Bu sistemler ile birlikte takımın BT kaynaklarını zorlayan, el ile yapılan işlerin çoğunu ortadan kaldırıyor.
EMC bütünleştirilmiş altyapısı sayesinde Lotus F1 Takımı, pistte mini bir mobil veri merkezi olarak tarif edilebilecek bir sistem bulunduruyor. Yarış boyunca takımın strateji ve performans mühendisleri, aracın genel performansı ve farklı parçaları hakkında milyarlarca veri noktası topluyor, bu verileri analiz ediyor ve çözüm üretiyor. Ardından bu bilgiler pit ekibine iletiliyor ve yarış sırasında gereken değişiklikler anında uygulanıyor.
Lotus F1 Takımı, pist kenarı veri merkezinde yarışı destekleyecek 50 sanal sunucu kullanıyor. Araçtaki 250 sensör sonucuyla, bu pist kenarı veri merkezi yarış boyunca 50 TB’a kadar veri alabiliyor. Lotus F1 Takımı bu verileri, yarış sırasında aracın kazanmasına doğrudan etki edecek ayarlar yapma, lastik aşınmasını takip etme, yakıt tüketimini izleyip ayarlama ve daha birçok işlev için kullanıyor.
Gerçek zamanlı performans analizi bir dakikanın altına indi
Bütünleştirme ve bulut altyapısının, pist kenarı takımı ile bu takımın mobil veri merkezine başka katkıları da oldu. Bütünleştirilmiş altyapıya geçişinden beri Lotus F1 Takımının pist kenarında kapladığı alan küçüldü, performansı ise üç kat arttı. Vblock sayesinde gerçek zamanlı performans verilerinin analizini alma süresi tur başına bir dakikanın altına kadar indi.
Tüm bunların yanı sıra ağırlık sadece araç için değil, pist kenarı veri merkezinin bakım ve taşınma maliyetleri açısından da çok önemli. Ekipman ağırlığının neredeyse yüzde 20 düşürülmesi Lotus F1 Takımının nakliye maliyetlerinde sezon başına 150.000 dolardan fazla tasarruf etmesine olanak tanıyor.
Formula 1 pistine zirveye yarışacak bir araç çıkarmak önemli bir takım çalışmasına ihtiyaç duyarken, aracı o pistte sürekli tutmak ve başarıya ulaştırmak için EMC’nin sunduğu gibi özel BT çözümlerine sahip olmak ve iş ortaklarını iyi belirlemek gerekiyor.