3 Şerit

Pürüzsüz vites geçişleri ile Honda NC750 X DCT -TEST-

Honda’nın şehir içinde ekonomikliğiyle ve kıvraklığıyla beğenimizi kazanan NC750 X modelinin çift kavramalı otomatik şanzımanlı DCT versiyonu test konuğumuz oldu.

Japon üreticinin önemli satış rakamı elde eden modellerinden NC750 X, otomatik versiyonu ile motosiklet severlere konforu ve verimliliği bir arada sunarken sol el ve ayağın serbestliği sayesinde ekstra bir rahatlık vaat ediyor.

honda nc750x dct_5

Çift kavramalı şanzımanın motor bloğunun yanındaki koruma kapağı biraz dışarıya taşıyor.

Honda NC750 X DCT modelinde motora dışarıdan bakıldığında motoru tanımayan birinin anlayacağı bir fark göze çarpmasa da motora yaklaştıkça ve üzerine oturulduğunda farklar kendisini göstermeye başlıyor. Önemli farklardan birisi ekstradan gelen 10 kg’lık ağırlık. Otomatik şanzımanın getirdiği bu ağırlık çok fazla bir fark yaratmasa da dikkat çekici. Bunun yanı sıra motor bloğunun yanında ufak bir çıkıntı da göze çarpıyor. Bunların yanı sıra uzun süre manuel motosiklet kullanmış insanlar için zor olan şey sol elin boşta olması. Biz arka frenin scooterlardaki gibi sol elde olabileceğini düşünmüştük ancak arka fren yine her zaman olduğu gibi ayakta ve sol elin önü tamamen boş. Bir de el freni mevcut.

IMG_7983

NC750X sol eldeki boşluğu, yokuşlarda kaymayı önleyen el freni ile doldurmuş.

Motosiklet durdurulup kontak kapatıldığı zaman motosiklet kendisini otomatik olarak boşa alıyor. Bu da yokuşa park etme durumlarında sorun yaratabilecek bir durum. Honda ise bunun çözümünü gidonda bulunan enteresan el freni ile bulmuş. Bu el freni sayesinde motosiklet çalışmadığı zamanlarda şanzıman boştayken motorun hareket etmesi önlenmiş oluyor.

Performans bekleyenler için “S” modu

Honda’nın şehir içi için ideal olarak adlandırdığımız 750X modeli DCT çift kavramalı şanzımanı ile sakin kullanıldığı zaman manuelinden daha düşük tüketim değerleri sunabiliyor! Bu da 750 cc’lik bir motosiklet için oldukça iddialı. Ancak “D”de kullanım performansı oldukça fazla etkiliyor. Motosiklet D modunda kullanıldığı zaman 65 km/s ile giderken 6. Vitese atmış ve zorlanan bir edayla ilerliyor. Bunu sol elimizde bulunan artı ve eksi düğmeleri ile kendimiz de kontrol edebiliyoruz elbette. Ancak “S” modu biraz daha performans isteyenlerin tercihi olabilecek bir kullanım sunuyor.

IMG_7972

Sağ elde bulunan vites seçenekleri ile ister “D” modunda ister “S” (Sport) modda kullanılabiliyor.

Motosiklet “S” modundayken çift kavramalı şanzımanın sunduğu pürüzsüz vites geçişleri sayesinde aynı beygire sahip olması ve daha ağır olmasına rağmen, manuel şanzımanlı versiyondan çok daha başarılı bir hızlanma performansı sunuyor. Elbette ki bu motosikletten beklenen şey gazlayarak yüksek performans sunması değil ancak Honda DCT şanzıman sayesinde bu anlamda da beklentileri karşılamayı en iyi şekilde başarmış.

Sonuç olarak,

Honda’nın yüksek konfor, pürüzsüz vites geçişleri, sınıfının en düşük yakıt tüketimi ve yeterli performans sunmayı başaran NC750X DCT modelinin iki küçük dezavantajı var. Honda NC750X DCT modelinin bugünkü kurlar çerçevesinde fiyatı 32.400 TL*. Bu fiyat biraz yüksek bir seviyede olarak düşünülebilir. Bir de motosiklet viraj içlerinde ani gaz açmalarda vitesi bir anda küçülterek kullanıcının biraz korkmasına sebebiyet verebiliyor. Bunu da agresif kullanmayı seven motosiklet severler için söyleyebiliriz. Honda, bu sıkıntıyı da sol elde bulunan artı ve eksi butonları ile tamamen manuel kullanılabilecek modu ile ortadan kaldırmayı başarmış.  Başarılı şanzıman motor kombinasyonu ile vitesli motosiklet ile uğraşmadan, yüksek konfor ve verimli sürüş arayanlar için doğru adres olarak dikkat çekiyor.honda nc750x dct_2

*(Motosikletin fiyatı test yapıldığı tarihte, 29.000 TL idi, 12.02.2016 tarihinde 32.400 TL olarak güncellendi)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir