3 Şerit

Ailenin yakışıklı patronu – Ford Mondeo 1.5 Ecoboost

Otomatik şanzımanlı Ford Mondeo1.5 Ecoboost, dikkat çeken tasarımı, yüksek donanımı ve kaliteli iç mekanıyla hem ailelerin hem de küçük işletme sahibi patronların tercihi olmaya aday.

IMG_8619Senelerdir satış rakamlarıyla potansiyelinin çok altında kalan Ford Mondeo, yenilenen yüzüyle herkesin dikkatini üzerinde toplamayı başarıyor. Ford’un yeni tasarım anlayışıyla Türk tasarımcı Murat Güler tarafından yepyeni ve çekici bir hale gelen Ford’un amiral gemisi, yüksek konforunu ve güvenlik asistanları ile birleştiriyor. Ödüllü 1.0 Ecoboost ailesinin farklı bir versiyonu olan 1.5 litrelik turbo beslemeli Ecoboost motoru ile de dikkat çeken Ford Mondeo, lüks sınıf otomobillere bir alternatif olarak dikkat çekmeye devam ediyor.

IMG_8546_1Hem ailelere hem patronlara

Test sürüşümüze konuk olan Ford Mondeo’nun 160 hp güce sahip 1.5 benzinli Ecoboost motor ve otomatik şanzımanlı versiyonu sportif tasarımı ile her kesimi kendisine hayran bırakarak her yerde her yaştan insanın bakışlarını üzerine toplamayı başardı. Yumuşak süspansiyonu ile son derece konforlu bir sürüşe sahip olan Mondeo, bu yapısıyla özellikle arka koltukta oturanlara oldukça keyfli bir yolculuk vaat ediyor. Yüksek konforu, dikkat çekici tasarımı, güvenlik asistanları ve yol tutuşuyla arka koltuktakilere olduğu kadar sürücüye de keyif vermeyi başarabilen Mondeo, bu özelikleriyle bir üst sınıfa göz kırpıyor.

Ford Mondeo_1Sürüş asistanları ile konfor ve güvenlik bir arada

Ford, Mondeo’da güvenliği ön plana çıkartmayı es geçmemiş. Arka koltuk emniyet kemerleri hava yastıklı olarak tasarlanan Mondeo bu özelliği ile EuroNCAP’ten Advanced ödüllerine layık olarak 5 yıldız almayı başarmış bir otomobil.

Ford Mondeo_iç_7İlk olarak Mondeo’da sunulan hava yastıklı emniyet kemerleri, Araçtaki diğer hava yastıkları ile birlikte çalışıyor ve çarpışma anında şişerek arka koltuk yolcularına (orta koltuk hariç) maksimum korumayı sağlamak için tasarlanmış. Bunun yanı sıra Mondeo, kendiliğinden frenleme sistemine sahip Aktif Şehir içi Güvenlik Sistemi, paralel ve dikey olarak park etmeye ve park yerinden çıkmaya yardımcı olan Otomatik Park Sistemi, sürücü yorgun uyarısı veren Şerit Takip Asistanı ve Yokuş Kalkış Asistanı gibi yüksek güvenlik ve konfor sağlayan donanımları ile de sürüşü keyifli ve konforlu olduğu kadar güvenli bir hale de getirmeyi başarıyor.Ford Mondeo_iç

Ford’un sesli radyo ve telefon kontrolü sağlayan SYNC 2 sistemi ile entegre olarak çalışan büyük dokunmatik ekranı da Mondeo’nun sürüş konforunu artıran özelliklerden biri olarak dikkatimizi çekiyor. Bu 8 inçlik ekran sayesinde aracın birçok özelliğini kontrol edebilirken, başarılı açıya sahip geri görüş kamerasının sunduğu görüntüyü de görebiliyoruz.

Ford Mondeo_iç_2

Otomatik park sistemi, vites topuzunun yanındaki düğme ile aktif hale getirilebiliyor

Yakıt tüketimi beklediğimizden fazla oldu

Hem uzun yol hem de şehir içinde test etme fırsatı bulduğumuz Ford Mondeo’nun bize göre olumsuz noktası olarak söylenebilecek yönü ise yakıt tüketimi oldu. Üzerindeki turbo beslemeli 1.5 Ecoboost motor ve 6 ileri otomatik şanzıman kombinasyonuyla fabrika tüketim verileri ortalama 7,5 litre olarak açıklanırken, bizim test sürüşümüz süresince yakaladığımız ortalama tüketim 8,5 litrelerin altına inmedi. Bu yüksek sayılabilecek yakıt tüketimi rakipleri karşısında Mondeo’nun bir dezavantajı olarak göze çarpıyor. Ama bu büyüklükteki bir araca performans sağlamak için biraz yakıtı gözden çıkartmak gerekiyor elbette. Buna karşın 97.325 TL’lik başlangıç fiyatı bu donanımı ve konforu sunan bir araç için makul sayılabilecek bir rakam olarak dikkat çekiyor. Test aracımızın güncel fiyatı ise 110.425 TL seviyelerinde. Ford Mondeo’da 1.5 Ecoboost 160 Hp, 1.6 dizel 115Hp ve 2.0 dizel 180 Hp, olmak üzere 3 farklı motor seçeneği sunuluyor.

 

Ford Mondeo_iç_8

Mondeo’nun geniş iç mekanı ferah bir baş mesafesi ve başarılı bir diz mesafesi sunuyor.

Ford Mondeo_iç_9

429 litrelik bagaj hacmi ve altında gizli yedek lastiğiyle Ford Mondeo, kullanışlılık açısından sınıfında önemli avantajlar sunuyor.

Sonuç : Ford geleneği olarak sunduğu mükemmel yol tutuşu, üst sınıfa göz kırpan yüksek güvenlik ve konfor ekipmanları, güçlü motoru, geniş bagaj hacmi ve tüm bakışları üzerinde toplamayı başaran yeni tasarımı ve makul sayılabilecek başlangıç fiyatı ile Ford Mondeo’nun yeni neslinin artık hak ettiği değeri görmeye başlayacağını söyleyebiliriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir