3 Şerit

‘Fikri’ aldık, Cadillac’ın üzerine yerli oto konacak

TÜBİTAK, GM’NİN EPSİLON PLATFORMU’NUN FİKRİ MÜLKİYETİNİ SATIN ALMIŞ

 

Bakan Işık, yerli otomobilin prototipini sosyal medya üzerinden paylaşınca olay oldu. 2006 model Cadillac BLS ile büyük benzerliğin sırrı ise sonra ortaya çıktı.Çünkü TÜBİTAK’ın yerli oto fikri GM’nin Epsilon Platformu’nda yükseliyor

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından tanıtılan ‘yerli otomobil’ prototipi dün Türkiye’nin önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Otomobillere aşina olan herkes daha ilk bakışta ‘yerli otomobil’ prototipinin 2006-2010 yılları arasında İsveç’te Saab fabrikasında üretilmiş ve daha sonra bantlara veda etmiş olan Cadillac BLS modeli olduğunu gördü.

Üstelik bu araç dün boyunca özellikle sosyal medyada tartışıldığı gibi bu otomobilin yani Cadillac BLS’nin benzeri ya da taklidi değil bizzat kendisinin kamufle edilmiş haliydi.

Fotoğraflardaki araç Cadillac, paylaşılan filmde ise yine kamuflajlı olan ve bu kez yolda giderken görüntülenen araç ise aynı platform üzerine üretilmiş olan, artık marka olarak varlığını sürdürmeyen bir Saab 9-3’tü.

Bilen gözler araçların farklı olduğunu da ilk bakışta ayırt edebildi. Ama TÜBİTAK’ın neden ‘aynı yerli araç’  için farklı iki görüntü paylaştığının nedeni pek kimse anlamadı.

Her ne kadar TÜBİTAK ve bakanlıktan gün içinde bir başka açıklama yapılmadıysa da, bunun nedeni günün sonuna doğru anlaşıldı. TÜBİTAK’a yakın kaynaklar, her ne kadar doğrulanmaya muhtaç olsa da,  kurumun Saab ve Cadillac gibi GM markalarıyla, Alfa Romeo’nun 159 modelinde de kullanılan GM’in Epsilon isimli platformunun fikri mülkiyet haklarını satın aldığını ve yerli otomobilin bu platform üzerinde inşa edileceği bilgisini paylaştılar.

Dünyada yeni bir platform üzerinde test edilen yenilikler, genellikle eski bir kasa altına saklanarak yapılabiliyor. Bizde TÜBİTAK tarafından yapılan bu bile olsa, acemice yapıldığı ve bakanlık tarafından yapılan duyurunun seçim telaşıyla biraz aceleye geldiğini söylemek mümkün.

Yerli otomobil kamuflajYerli prototip benzeri değil Cadillac’ın kendisi

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın fotoğraflarını paylaştığı yerli araç prototipi, Cadillac’a benzerliğiyle tartışma yarattı. Ancak bu otomobil Cadillac’ın benzeri değil, kendisiydi. Otomotiv endüstrisinde benzer uygulamalar özellikle uzak doğulu üreticilerin büyümeye başladığı yollarda çokça yapıldı. Buradaki tartışma, sadece platformu kullanılıp, seri üretime geçildiğinde görünümü tamamen değişeceği söylendiği halde, paylaşılan fotoğrafların bir başka ve artık üretilmeyen bir modele ait olmasından çıktı.

Hala kullanılan güncel bir platform

Yerli otomobilin üzerine inşa edileceği belirtilen, GM’in Epsilon platformu, kullanıldığı dönemde oldukça sevilen otomobillerin altyapısını oluşturdu. Bunlar artık üretilmeyen GM’in Saab 9-3,  Cadillac BLC modelleri ile Fiat Grubu’nun başarılı modeli Alfa Romeo 159’idi. Her iki üreticinin de bu platformu hala kullanma hakkına sahip olduğu da biliniyor. GM’in premiuim crossover modelleri Lambda and Theta ile 2016 yılında pazara çıkacak olan yeni Chevrolet Malibu’da da aynı platform kullanılıyor.

İlk-Prototipleri-TanıtıldıYoldaki araç SAAB 9-3

TÜBİTAK’ın paylaştığı görüntülerde, fotoğraftakilerin aksine bir Cadillac değil de, platform kardeşi Saab 9-3’ün kullanılmış olması da dikkat çekiciydi. Bu da, kurumun söz konusu araçları kullanarak, muhtemel seri üretim araçta kullanılacak olan güç ünitelerin testlerini gerçekleştirdiği fikrini güçlendirdi. Seri üretimde değişeceği duyurulduğu halde, bu araçların neden kamufle edilerek gizlendiği ise anlaşılamadı.

TÜBİTAK VE BAKANLIĞA SORULAR

  1. 2010 yılında üretimine son verilen bir otomobilin platformu kullanılarak üretilecek ve 2020 yılında piyasaya çıkacak bir otomobil, piyasaya çıktığı yıl teknolojik olarak eskimiş olmayacak mı?
  2. Elektrikli, hibrit ve içten yanmalı motorlarla donatılacak yerli ve kolay ulaşılacağı söylenen bir otomobilin BMW 3 Serisi, Audi A4 ve Mercedes C Sınıfı gibi araçların olduğu bir sınıfta açıklanan hedefe uygun mu?
  3. Fotoğrafları paylaşılan bu otomobil bir sermaye grubunun elinde göründüğü şekliyle mi, yoksa tamamen yeni bir görünümle mi pazara çıkmaya hazır hale gelecek?
  4. Söz konusu otomobil 2020 yılında pazara çıkmaya hazır hale geldiğinde, Türkiye dışındaki pazarlarda da satılacak mı?

One comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir