3 Şerit

İlk önlemin maliyeti de ağır oldu – VW emisyonu nasıl düşük gösterdi?

VW yılın son 4 ayında imaj için 6,5 milyar $ harcayacak;

Volkswagen’in ABD’de patlayan egzoz emisyonu krizi büyüyor. Şirket, spekülasyonlara göre 3 milyar dolar tasarruf sağladığı bu ‘kardırmacanın’ etkilerini temizlemek için ödemek zorunda kalacağı 18 milyar dolar ceza bir yana, sadece bu yıl sonuna kadar 6,5 milyar dolar harcayacak.

Merkel-Winterkorn-MüllerVolkswagen, ABD’de patlayan egzoz emisyonu krizine karşı ilk önlemlerini almaya başladı. Gruptan dün yapılan açıklamada yıl sonuna kadar söz konusu olayın ilk etkilerini karşılamak amacıyla 6,5 milyar dolar ayrıldığı, bu rakamın 2015 yılı gelirlerinden düşüleceği ve finansal sonuçlara yansıyacağı belirtildi. Böylelikle marka yılın üçüncü çeyreğinde bilançosunda kırmızı rakamlar görecek. VW aldığı rekor cezanın ardından borsada da %23’lük değer kaybına uğradı.

Peki, Volkswagen emisyon oranlarını neden manipüle etti? Spekülasyonlara göre bu yönteme yaklaşık 3 milyar dolarlık bir tasarruf elde etmek için başvuruldu. Ama eğer kriz başladığı biçimde devam eder ve tatlıya bağlanmazsa, dünya devi ‘evindeki bulgurdan’ da olacak. Yani öyle görünüyor ki markanın krizi aşmak için ödemek zorunda kalacağı toplam bedel yanında bu 6,5 milyon dolar ‘devede kulak’ kalacak.

Alman Hükümeti, Volkswagen’le birlikte diğer Alman markalarının da itibarını etkilemesi söz konusu olan krizin bir an önce sonlanması için acil önlem planını devreye soktu. Her ne kadar diğer markalar için böyle bir soruşturma söz konusu değilse de, öncelikle ABD’ye araç satan markaların bağımsız devlet laboratuarları tarafından test edilmesine kadar verildi. Konuyla bizzat her şeyin bütün şeffaflığıyla ortaya çıkarılması talimatını veren Şansölye Angela Merkel ilgileniyor.

Ama öyle görünüyor ki hem markanın hem de Alman Hükümetinin krizi aşmak için aldığı bu önlemler yeterli olmayacak ve beklenenden daha kısa süre içinde Volkswagen’in tepe yöneticisi Martin Wirterkorn da koltuğuna veda etmek zorunda kalacak. Dün, yerine Porsche CEO’su Matthias Müller’in geleceği dedikoduları çıkan Winterkorn, yayınladığı video mesajda bu ağır hatayla grubun 600 bin çalışanının töhmet altında kaldığını, onlardan, tüm dünyadaki müşterilerden ve ilgili kurumlardan özür diledi.

Araç sayısı 11 milyona çıkabilir

Markanın emisyon oranlarını hileyle düşük gösterdiği ‘Typ EA 189’ kodlu motorlarının kullanıldığı araçlar sadece ABD’de satılmış olan 482 bin adetli sınırlı değil. Soruşturma tüm dünyaya yayılırsa, emisyon oranlarıyla oynanmış araç sayısı birden bire 11 milyon adete çıkabilir. Her ne kadar şimdilik uzak ihtimal gibi görünse de, böyle bir durum söz konusu olursa VW’nin varlığını sürdürmekte zorluk çekeceği de ortaya atılar iddialar arasında.

 

Volkswagen CO2Emisyon nasıl düşük gösterildi?
İddialara göre söz konusu araçlar direksiyon ve gaz pedalındaki hareketleri algılayan bir sensorla laboratuar ortamında emisyon ölçümü yapıldığını algılıyor ve geliştirilen özel yazılım bu esnada daha düşük yakıt karışımıyla emisyonu düşürüyordu. Farkı önce Berlin’de hem yolda hem de laboratuarda test yapan Uluslararası Temiz Ulaşım Konsey’i ICCT Fark etti. Araçların en çok satıldığı ABD’deki West Winginia Ünivesitesi’nden destek istedi. Üniversitede yapılan laboratuar ve yol ölçümleri arasında da 40 kata varan farklar ortaya çıkınca, olaya son olarak ABD Çevre Kurumu EPA da karıştı. EPA Volkswagen’den konuya ilişkin açıklama istediğinde tarihler 2014’ün sonuydu. Marka o tarihten bu yana bunun ‘münferit’ bir durum olmadığını kanıtlayamayınca, EPA söz konusu araçların 2016’dan itibaren satışını yasaklayacağını duyurdu. Bunun üzerine Volkswagen yaptığı manipülasyonu ve ABD’li yetkilerle masaya oturmayı kabul etti.

Sarsıldılar

VW krizi sadece markayı değil, Alman otomobillerinin itibarını, borsasını ve elbette grubun üst düzey yönetiminin de koltuğunu sarstı. Merkel her şeyin tüm açıklığıyla hemen ortaya çıkmasını isterken, grup içinden sızan ama hemen yalanlanan dedikodularda, Winterkorn’un da yerini Porsche CEO’su CEO’su  Matthias Müller’e bırakacağı söyleniyordu.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir