3 Şerit

Otomobillere hız sınırları yükseldi, motosikletler yavaş kaldı!

Otoyollarda otomobiller için yeni hız sınırı uygulaması yarın resmen başlıyor. Uygulama ile otoyollarının mevcut olan 120 km/s olan hız sınırı 10 km/s artırıldı. İşte yeni uygulamadaki otoyol ve bölünmüş yollardaki hız sınırları… İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı yeni kararname değişikliği ile 1 Temmuz 2022 itibarıyla otomobiller için otoyollarda yeni hız sınırı uygulamasına başlanacağını açıkladı. Buna göre; hız sınırları, Edirne’den Şanlıurfa’ya kadar uzanan otoyolda (Ankara- Niğde arası hariç) 130 kilometre/saate; Kuzey Marmara, İstanbul-İzmir, Ankara-Niğde otoyollarında ise 140 kilometre/saate çıkarılacak.

Aman dikkat!! Motosikletler bu hız sınırı yükselişinden faydalanamayacak!!

Otoyollarda otomobiller için yeni hız sınırı uygulaması yarın başlıyor. Yeni uygulama ile hız sınırları Edirne’den Şanlıurfa’ya kadar uzanan otoyolda (Ankara-Niğde arası hariç) 130 kilometre/saate, Kuzey Marmara, İstanbul-İzmir, Ankara-Niğde otoyollarında ise 140 kilometre/saate çıkarılacak.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzasıyla, geçtiğimiz günlerde 81 il valiliğine, otoyollardaki otomobil hız sınırlarına ilişkin yazı gönderilmişti. Yazıda, Karayolları Trafik Kanunu’nun “Hız Sınırları” başlıklı 50. maddesi hatırlatılarak , motorlu araçların cins ve kullanma amaçlarına göre sürülebileceği en çok ve en az hız sınırları, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 90 kilometre/saat, bölünmüş yollarda 110 kilometre/saat, otoyollarda 120 kilometre/saat hızı geçmemek üzere yönetmelikle belirlendiği ifade edilmişti.

Hız sınırı nerede ne kadar oldu?

Edirne-İstanbul (Avrupa otoyolu), İstanbul-Ankara (Anadolu Otoyolu), Niğde-Mersin-Şanlıurfa (Niğde- Tarsus kesimi, Tarsus-Şanlıurfa kesimi) ile Çeşme-İzmir-Aydın (Çeşme-İzmir kesimi ile İzmir-Aydın kesimleri) otoyollarının mevcut olan 120 kilometre/saat olan hız sınırı 10 kilometre/saat artırılarak 130 kilometre/saate, Kuzey Marmara otoyolunun Sakarya-Kurtköy-Odayeri-Kınalı bölümü, Malkara-Çanakkale, Gebze-İzmir/Menemen-Çandarlı, Ankara-Niğde otoyollarında ise 120 kilometre/saat olan hız sınırı 20 kilometre/saat artırılarak 140 kilometre/saate çıkarılacak. Ayrıca yapımı devam eden ve yeni projelendirilecek otoyollar hizmete açıldıklarında 120 kilometre/saat olan hız sınırı, 20 kilometre/saat artırılarak 140 km/saate yükseltildi.

Motosikletlerde maksimum hız halen 100!

Karayolları Genel Müdürlüğü’nde belirtilen hız sınırlarına göre motosikletler ise, Yerleşim yerleri içerisinde 50, Şehirlerarası çift yönlü karayollarında 80, Bölünmüş yollarda, 90 ve Otoyollarda 100 Km/s hızla ilerleyebilecek. Bütün bu hız sınırlarında %10’luk tolerans olduğunu da belirtmekte fayda var.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir