3 Şerit

McLaren ve Honda’yı gelecekte neler bekliyor?

Formula 1’de geçtiğimiz iki yılın en çok yapılan şakalarının içeriği olan McLaren – Honda birlikteliğinin sona ermeye yakın olduğu uzun süredir konuşuluyordu. Geçtiğimiz hafta içinde yapılan resmi açıklamalara göre, 2018 sezonu itibariyle Mclaren, yola Renault müşterisi olarak devam edecek. Honda ise Red Bull’un pilot takımı Scuderia Toro Rosso’nun motorlarını sağlayacak.

Formula 1 tarihinde McLaren Honda ismi çok özel bir yere sahip; bu ikilinin birlikteliği seksenli yılların sonu ve doksanlı yılların başında zaferlerle doluydu. Honda’nın motorları; ürettikleri güç ve dayanıklılığıyla o zamanlarda galibiyete açılan kapının anahtarı olarak görülüyordu. Dolayısıyla, bu birlikteliğin modern hibrid motorlar zamanında yeniden başlayacak olması heyecan verici bir gelişme olarak görülüyordu. Neticede Honda, turboşarjlı motorların son devrinde kraldı ve o zamanlardaki dominasyonlarını tekrarlamaları ihtimali bile güzel bir düşünceydi.

1988 McLaren Honda MP4/4

Ancak ortada bir sorun vardı, Honda partiye geç katılıyordu ve F1’in diğer motor üreticileri Mercedes, Ferrari ve Renault bir süredir yeni teknoloji motorları üzerinde çalışıyordu. Honda mühendisleri dar bir zaman aralığında çok yol kat etmek zorunda kalmıştı ve 2015 sezonu başladığında durumun pek iç açıcı olmadığını söylemek abartılı olmayacaktır. McLaren pilotu Fernando Alonso’nun Japonya GP’sinde telsizden “GP 2 motoru” feryadı, aslında her şeyi özetliyordu. 2016 sezonunda, güç ve dayanıklılık büyük bir problem olmayı sürdürse de takım bir sezon öncesine göre 49 puan daha fazla toplamıştı.

McLaren pilotları Vandoorne ve Alonso’nun durumdan memnuniyetsizliklerini sürekli belli ediyor olmaları ve takımın ayrılığı ciddi bir şekilde düşünüyor olduğu dedikoduları, 2017 motorunun sürekli problem yaratmasıyla birleşince şu anki durum kaçınılmaz hale geldi. Sezon boyunca McLaren yöneticilerinin diğer üreticilerle görüşme halinde olduğunu sürekli duyduk. Mercedes, teklifi kibarca geri çevirdiğinde ve pek de gerçekçi olmayan Ferrari iddiaları suya düştüğünde elde kalan tek opsiyon Renault idi ve sonuçta 2018 sezonu itibariyle McLaren – Renault birlikteliği resmileşti.

McLaren ile anlaştığından beri Alonso’nun yüzü pek gülmedi

İki taraf da karlı mı çıktı?

Gelecek için bunun ne anlama geldiğini iki taraf için de irdelemek gerekiyor. McLaren, bu sezon mücadeleci bir aerodinamik pakete sahip, ancak Honda ile yaşadıkları hayal kırıklıkları, direkt fabrika desteği alıyor olmalarına rağmen, Renault müşterisi olmayı çok daha çekici bir opsiyon haline getirdi. Eğer aerodinamik paket gerçekten göründüğü kadar iyi ise, Renault’nun sağlayacağı motorlar ile gelecek sezon Red Bull ile rekabet edecek bir otomobil izleyebiliriz. Buradaki en kritik nokta ise sezon sonunda sözleşmesi sona erecek olan Fernando Alonso.

 

Alonso, kariyeri boyunca yaptığı hatalı tercihlerle nam salan bir pilot. Adeta yanlış zamanda yanlış yerde olmak konusunda bir uzman kendisi. Ferrrari’nin en çok problem yaşadığı zamanlarda tepeye güreşiyor olsa da, bu performanslar çoğunlukla yadsınamaz yeteneğiyle yarattığı küçük mucizelerdi. Son sezonlarda da McLaren’in direksiyonunda zaman zaman çok özel performanslar gösterdi ve bunları rakiplerinden çok daha az güce ve son sürate sahip olarak yaptı. McLaren ve Renault için en büyük öncelik Alonso’yu kalmak için ikna etmek. Zira ayrılırsa o koltuğa oturtabilecek elit bir sürücü bulmaları ihtimali yok denecek kadar az. Özetle, Alonso da kalmaya ikna olursa bu değişimin McLaren için oldukça karlı olacağını öngörebiliriz.

Scuderia Toro Rosso, Honda kumarından kazanarak çıkmak istiyor

Mevzunun Honda tarafı ise biraz daha karışık olmakla beraber, mevcut durumda alabileceklerinin en iyisini aldıklarını söylemek yanlış olmayacaktır. Honda yönetimi F1’den ayrılmayı düşünmediklerini defaatle belirtti. Formula 1’in patronlarının da Honda’nın serinin içinde kalmasını istediği biliniyor. Dolayısıyla Toro Rosso takımı, Red Bull’un pilot takımı olması dolayısıyla Honda için iyi bir fırsat. Sürekli başarı baskısı olmadan kuracakları bu birliktelik, eğer nihayetinde tepeye güreşebilecek bir güç ünitesi yaratabilirlerse, Honda’ya Red Bull Racing’in kapılarını açacaktır. Ve kim bilir, belki de bu Honda için yeniden başarılı ve mücadeleci olmaya giden yolun başıdır.

Williams – Porsche dedikoduları da ayyuka çıkmışken, daha fazla üreticinin bulunduğu bir Formula 1 eminim herkesi memnun edecektir.

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir