3 Şerit

Türk otomotivi Cenevre’de vitrine çıktı

Avrupa’da yılın ilk otomotiv gösterisi Cenevre Fuarı bu yıl 86. kez kapılarını açtı. 13 Mart tarihine kadar otomotivin kalbinin atacağı fuarı 700 binden fazla ziyaretçi gelmesi bekleniyor.

Yaklaşık 100 bin metre kare kapalı alana sahip Palexpo’da düzenlenen dev etkinlikte İsviçre’nin tarafsızlığının psikolojik etkisiyle Avrupa ve ABD’li üreticiler boy gösteriyor. 120’den fazla yeni modelin ilk kez otomobil tutkunlarıyla buluşacağı fuarda bu yıl abartılı güçlere sahip modellerle en çevreci teknolojiler aynı anda sergileniyor. Fuarda ayrıca elektrikli, yakıt hücreli, hidrojenli ya da hibrit modellerin test edilebileceği özel bir alana da bulunuyor.

IMG_5157

Fuarın en pahalı otomobili 2 milyon 850 bin Euro’luk Avrupa satış fiyatıyla W16 motorlu, 1500 beygirlik Chiron’du.

Cenevre Fuarı’nda sergilenen yeni modeller genelde her yılın otomotiv trendlerinin nasıl olacağına dair ipuçları da taşıyor. Ekonomik krizin olduğu yıllarda küçük, tutumlu ve vakit kaybetmeden üretilmesi planlanan modeller sergilenirken, bazen de asla hayata geçmeyecek yeni teknolojiye sahip konseptler fuarda yer buluyor. Bu yılsa Cenevre’de astronomik fiyatlı ve bin beygirin üzerindeki model bolluğu dikkat çekiyor. Bu astronomik güçlere sahip modeller arasında, 760 beygirlik LamborghiniCentenario LP770-4, 690 beygir gücündeki dört koltuklu Ferrari GTC Lusso, 600 beygirlik Aston Martin DB11, 575 beygir gücündeki Jaguar F-TYPE SVR gibi modele dikkat çekerken 1500 beygirlik BugattiChiron zirveye oturuyor.

Fuarın en pahalısı Bugatti Chiron

Fuarın en pahalı otomobili 2 milyon 850 bin Euro’luk Avrupa satış fiyatıyla W16 motorlu, 1500 beygirlik Chiron’du. Chiron aynı zamanda kadranında 500 km yazan ilk seri otomobil olarak tarihe geçti. Bilgisayar simulasyonlarında 463 km/s’ye ulaşan aracın son sürati resmi olarak 420 km/s olarak açıklandı. 0-100 km/s hızlanması ise 2,5 saniye.

Türkiye otomotivinin gurur fuarı

Ülkemiz pazarında satılacak yeni modeller açısından Cenevre Otomobil Fuarı her zaman önemli olmuştur. Ancak bu kez ülkemizde üretilen veya kısa süre sonra üretilmesi başlayacak yeni modellerin çokluğu ile fuar tarihi bir rekoru da eline geçirdi. Sadece ülkemizde üretilip dünya pazarlarına satılacak Fiat Egea’nın HB ve station kardeşleri, Toyota’nın Adapazarı fabrikasında üretilecek SUV modeli C-HR 3 modelin örtüsü bu fuarda kalktı.

Fiat Egea AilesiBursalı kardeşler Dünyaya Tanıtıldı

Cenevre Fuarı’nın ülkemiz açısından en önemli yeniliği hiç kuşkusuz Tofaş Bursa fabrikasında üretilip, dünya pazarlarında satılacak Egea modelinde ailenin tamamlanması oldu. “Zengin hissetmek için, zengin olmak gerekmez” sloganıyla sunulan Sedan Egea’nınhatchback ve station karoserli kardeşleri Tipo adıyla ilk kez dünyaya tanıtıldıktan sonra satılmaya başlanacak. Ön yüzleri sedan kardeşleriyle birebir aynı olan modeller, arka kısımdaki tasarım ayrıntılarıyla farklılaşacak. HB’de 420 lt olan bagaj hacmi en büyük karoser seçeneği stationwagonda 520 lt’ye kadar yükselirken, araçlarda benzinli ve dizel motorlara yer verilecek.

FCA üst düzey yetkililerinin de hazır bulunduğu lansmanın ardından açıklamalarda bulunan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç “Siz de burada görüyorsunuz Bursa’da ürettiğimiz otomobiller sadece bizim değil fuarın da yıldızı” dedi. Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu ise Egea projesini 1 milyar dolarlık büyük bir yatırımla hayata geçirdiklerini hatırlatırken, 2023 yılına kadar 1.2 milyon üretim, 10 milyar dolar ihracat hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

IMG_5776Türkiye’nin ilk SUV’u Kasım’da piyasada 

Bu yılki fuarda ülkemiz açısından çok önemli bir model de Toyota’nın Adapazarı Fabrikası’nda kısa süre sonra üretimine başlayacağı SUV modeli Toyota C-HR modeli olacak. Frankfurt’un ardından Cenevre’de de seri üretim haline en yakın şekliyle sahne alan model aynı zamanda Japon üreticinin standındaki en önemli yeniliklerden biri olarak da dikkatleri üzerine topluyor. Geçen yıl gösterilen prototipe oldukça sadık kalınarak üretilmiş olan yeni C-HR, aynı zamanda Toyota’nın yeni tasarım dilinin de nasıl olacağına ilişkin önemli ipuçları veriyordu. Yeni model kasım aynında itibaren Türkiye’de satılmak üzere bantlardan inecek ve Türkiye’de üretilen ilk crossover ve ilk hibrid araç olacak. Toyota Pazarlama CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Adapazarı tesislerinde üretilecek C-HR modeliyle segment liderliğini hedeflediklerini kaydetti. C-HR modelinden yılda 15 bin adet satmayı öngördüklerini belirten Bozkurt, “Türkiye’de ciddi beklenti içindeyiz. C-HR’nin Corolla’dan sonra en çok satan model olacak” dedi. C-HR’nin dünyada ilk olarak Türkiye’de satılması için görüştüklerini söyleyen Bozkurt, şöyle devam etti:

“2017 Ocak’ında Avrupa’da satışı hedefleniyor. Ancak, biz Adapazarı’nda üretilen aracın 2016 sonunda ilk olarak Türkiye’de satılmasını istiyoruz. C-HR’nin en önemli özelliklerinden biri de, Toyota’nın yeni tasarım yüzünün önemli örneklerinden biri olması. Duygulara hitap eden bir çizgisi var.”

Civic Hatchback Prototype

Civic Hatchback Prototipi

Civic HB, Gebzeli Sedan’ın ipuçlarını verdi

Cenevre Otomobil Fuarı’nda başta dünya tanıtımı yapılan CivicHatchback Prototipi, aslında Honda Şekerpınar fabrikasının uzun süredir üretimini beklediği modelin önemli bir habercisi. Fuarda hatchback gövde seçeneğiyle tanıtılan model, ön görünümü değiştirilmeden, aynı platform kullanılarak sedan karoserle ülkemizde üretilecek. Yeni Civic ile birlikte Honda Şekerpınar Fabrikası, Japon üreticinin Avrupa pazarlarındaki önemli üretim merkezlerinden biri olarak konumunu daha da güçlendirecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir