3 Şerit

Yeni yılda yeni ehliyet yaşı ve sınıfları!

2016 senesine hem motosiklet hem de otomobilde yeni ehliyet yasaları ile giriliyor. Otomobilde stajyer ehliyeti getirilirken, motosiklette ise sınıf sayısı artarak ilk motosiklet ehliyeti yaşı düşüyor ancak elektrikli bisiklet için artık ehliyet gerekiyor. 

Motosiklet ehliyeti almak 2016 yılında çok farklı bir hal alarak Avrupa standartlarına uyum sağlar bir hale geliyor. Yeni yasa bir çok değişiklik getirirken bunlardan en önemlisi, artık ehliyeti küçük motosiklet ile alıp hemen büyük motosiklet kullanabilme dönemi kapanacak! Peki bu nasıl olacak?

Motosiklet ehliyetinde yeni sınıflar geliyor ilk ehliyet yaşı 16’ya iniyor

Daha önceleri A1 ve A2 olarak sınıflandırılan motosiklet ehliyetine, öncelikle M sınıfı ile başlanıyor. Bu sınıfta iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri kullanılabiliyor 50 cc’lik motosikletler kullanılabilecek. Bundan sonra ise B1 ve A1 sınıfı ehliyetler geliyor. B1 sınıfındaki ehliyetler ile 15 kW’ı, 400 kilogramı, yük taşımacılığında kullanılanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen 4 tekerlekli motosikletler kullanılabiliyor.

A1 sınıfı ehliyetle ise 125 cc motor hacmi, 11 kW (14,7 Hp) gücünde ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen motosikletler kullanılabilecek. Bu üç sınıftaki motosikletler için de ehliyet yaşı 16’ya iniyor.

A2 sınıfı sürücü belgesi alabilmek için ise 18 yaşında olmak gerekiyor. Bu sınıfta ehliyet alacak sürücüler, 35 kW’ı (47ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen iki tekerlekli ve 15 kW gücü geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanabilecek.

A sınıfı ehliyet alınabilmesi için 24 yaşını geçmesi gerekiyor. Sürücü adayları ancak bu şekilde 300 cc ve 47 Hp üzeri motosikletleri kullanabileceği A sınıfı ehliyeti direkt olarak alabilecekler. 2 yıllık A2 tecrübesi olan bir sürücü adayı 20 yaşında A sınıfı ehliyeti alarak büyük cc’li motosiklet kullanma hakkına sahip olabilecek.

Şu anda A2 sınıfı ehliyeti olanlar ise;

Ehliyetlerini 2016 senesinde eğer yaşları 24’ün üzerinde ise A sınıfına geçirebilecekler. Ancak ehliyeti 2 yıldan eski olmayan 24 yaşının altındaki sürücüler A2 sınıfında kalacaklar.

motor-dersi3Ehliyetine göre motosiklet ile sınava girme dönemi başladı

2016 Ocak ayında yürürlüğe girecek yeni ehliyet yasası ile motosiklet ehliyeti almak için girilen sınavlar da değişti. Yeni sınav sisteminde alınacak ehliyete uygun olacak büyüklükteki motosikletler ile sınava girilecek. Yani; artık 125 cc’lik motosiklet ile sınava girip 600 ve 1000 cc motosikletleri kullanma dönemi kapanıyor.

A ve A2 gibi ehliyetlerin verileceği kurslara da bu motosiklerin satınalınıp kursta bulundurulması zorunlu tutuluyor.

2 yıllık stajyer sürücülük kuralları otomobilde olduğu gibi motosiklette de geçerli olacak.

5 comments

  • mehmet

    Eski A1 ehliyetleri. Durumu nasıl olacak bilginiz var mı

  • Gökhan Şenoğlu

    şimdi ilk defa ehliyet alacak 18 yaşındaki bir genç sırasıylamı almak zorunda ehliyetleri yoksa direkt a2 alabilirmi? yada 24 yaşında ilk defa motor ehliyeti alan bir kişi direkt A sınıfı alabilirmi yoksa m den başlayıp sırayla A1,A2….. diyemi gitmesi lazım? yani basamakları teker tekermi çıkmalıyız?

    • Gökhan Bey,
      yaşını dolduran kişiler o yaş sınırına sahip ehliyeti alabiliyor. Yani evet 24 yaşını doldurmuş bir kişi A sınıfı ehliyet alabilecek. Ancak sınava gireceği motosiklet o sınıfa göre olacak. Yani 600 cc ve üzeri olması gerekiyor sınava gireceği motosiklet.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir