3 Şerit

Türkiye’nin otomobiline batarya dopingi

Türkiye’nin Otomobili, TOGG’un stratejik iş ortağı Farasis, enerji yoğunluğu 330 Wh/kg’den (wattsaat/kilogram) fazla olan yeni nesil EV akü hücrelerini geliştirdi ve başarıyla onayladı. Yeni pil hücrelerinin performansının, bugün alışılagelenlerden yüzde 25 daha yüksek olduğu belirtildi.

ELEKTRİKLİ araç teknolojileri günden güne gelişmeye devam ediyor. Türkiye’nin Otomobili TOGG’un enerji depolama çözümlerini bir ortak girişim şirketi çatısı altında geliştirmek ve üretmek üzere niyet mektubu imzaladığı stratejik ortağından ise standartları yükselten bir batarya teknolojisi açıklaması geldi. TOGG’un “Stratejik ortağımız Farasis, batarya teknolojisinde çıtayı yükseltti” tweeti ile duyurduğu açıklamaya göre, ortaya çıkartılan yeni pil hücreleri 330 Wh/kg’ın (wattsaat/kilogram) üzerine çıkacak bir yeni nesil EV akü hücresi geliştirdi.

YÜZDE 25 DAHA FAZLA

Bağımsız testler tarafından da onaylanan yeni hücrelerin performansının 3. nesil hücrelere oranla yüzde 25 daha yüksek olduğu belirtildi. Firmadan yapılan açıklamada, “Farasis, elektrikli araç uygulamaları için akü hücresi teknolojisinin 4. neslini geliştirmiş ve üreterek 330 Wh/kg’dan fazla enerji yoğunluğuna ulaşmıştır. Bugün alışılagelenden yüzde 25 daha yüksek olan enerji yoğunluğu ve yeni pil hücrelerinin performansı, Farasis ve bağımsız laboratuarlarda kapsamlı B-numune hücre doğrulamasında onaylanmıştır. Mevcut test sonuçlarına dayanarak, yeni hücrelerin bin 500’den fazla döngüye (şarj olup boşalmaya) dayanmasını bekliyoruz” denildi.

Yerli otoya pil müjdesi

20 DAKİKADA ŞARJ

Yapılan açıklamalarda pil teknolojisinin şarj süresinde de önemli geliştirmeler sağlayacağı vurgulandı. SOC verilerine göre bu teknoloji sayesinde yüzde 10’dan yüzde 80’e olan toplam şarjın 20 dakikadan kısa sürede tamamlanabileceği de vurgulanıyor. Yapılan açıklamanın önemli noktalarından bir tanesi de batarya ömrü konusunda oldu. Açıklamaya göre, yeni teknoloji ile birlikte batarya ömrü de 1 milyon kilometrenin üzerine çıkıyor. Bununla birlikte menzilin de önemli ölçüde artacağı kaydediliyor.

‘MENZİL 500 KM’Yİ GEÇECEK’

TOGG’un bataryasını da geliştirmek için ortak çalışacağı Farasis’in Tekonojiden Sorumlu Direktörü, Dr. Keith Kepler, ulaşılan kilometre taşı hakkında, “Son yıllardaki geliştirme çalışmalarımızın doğrulanmış sonuçlarını bugün sunmak tandığımız için çok mutluyuz. Yetkin araştırma ve geliştirme ekibimiz sayesinde artık müşterilerimize yüzde 25’ten fazla artan bir enerji yoğunluğu ile daha fazla menzil ve bunun sonucunda 20 dakikadan daha kısa bir hızlı şarj süresi sunabiliyoruz. Son nesil hücrelerde önemli ölçüde artan enerji yoğunluğuna rağmen, pil hücrelerinin ömrünü aynı şarj oranlarında sürekli olarak artırmayı başardık” dedi. TOGG’dan yapılan açıklamada da “Dördüncü kuşak batarya ile menzi 500 km’nin de üstüne çıkacak” denildi. 

Kaynak:Hürriyet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir