3 Şerit

Yiğit Efe Keskan ile Karting sohbeti

Yiğit Efe Keskan ile Türkiye’de Karting,

Karting nedir?

Karting motorsporlarının giriş kapısı olarak görülen açık tekerlekli bir yarıştır. Uluslararası camiada motorsporlarına giriş yapmak ve ileride Formula 1’e kadar yükselebilmek için erken yaşlarda karting’e başlanmalıdır. Genellikle küçük hacimli motorlara sahip bu araçlar oldukça hafiftir ve 250km/s sürate kadar ulaşabillen modelleri mevcuttur.

Türkiye’de karting

Türkiye’de çok popüler olmasa da Türkiye’de karting yok değil. Tosfed her yıl farklı kategorilerde karting şampiyonaları düzenliyor. Bir çok yaş grubunun katıldığı bu şampiyonada yarışan Yiğit Efe keskan ile Türkiye’deki karting’I ve bu spora nasıl adım atılabileceğini konuştuk.

Yiğit Efe Keskan, 2005 yılında doğdu ve 2019 Yılından itibaren Türkiye Karting Şampiyonası’nda yarışmaya başladı. Ankara Karting Akademi’de antrenmanlarını sürdüren genç pilot, bu sporu herkesin yapabileceğini dile getiriyor; ancak bu sporun Türkiye’de biraz pahalı olması sebebiyle Keskan, bu sporda yükselmek için sponsorlar aradığını söylüyor.

Gelişmek İçin Neler Yapmalı?

Keskan’ın koçu Gabriel Bonacina, bu sporda gelişmek için yetenekten çok antrenmana ihtiyacınız olduğunu söylüyor: ‘’Pistte saatler harcamalı ve sürekli hatalarınızdan öğrenmelisiniz, çizginizi azar azar geliştirdikçe tur süreleriniz de düşer’’. Tabi bu kadar tur aracınızda da yıpranmalara sebep olacaktır. Bu yıpranmaların sizi piste çıkmanızdan alıkoymasını istemiyorsanız ya bir mekaniker ile çalışmalı ya da kendi mekanikerliğinizi yapabilecek kadar aracınıza bakım yapmayı öğrenmek durumundasınız.

Mekanik Problemler

Tabi ki her ekipmanlı spor gibi bu sporda da mekanik problemler oluşacaktır, hatta tamamen mekanik bir araç ile yapıldığı için kaçınılmaz durumlardan birisidir.  Bu mekanik problemler ve kazalarla mücadele edebilmek de neredeyse yarışabilmek kadar önemli. Aracın her parçasını bilmek, her parçasının sorunsuz çalışmasını sağlamak başlı başına bir görev. Zira bir antrenman hatta bir yarış sırasında frenleriniz çalışmazsa pek de hoş bir gün geçirmezsiniz.

Tabi ki bu kadar anlattığımız her şey hız tutkusuna sahip insanlar için göze alınabilecek riskler ve giderler. Yarışmanın heyecanı kimileri için bir saplantı ve vazgeçilemeyecek bir zevk…

Bize kapılarını açan ve bilgilerini bizimle paylaşan Ankara Karting‘e ve bize zaman ayıran genç pilot Yiğit Efe Keskan’a 3 Şerit ailesi olarak teşekkür ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir