3 Şerit

Dünyanın ilk otomobil ile bisiklet kaskı çarpışma testi!

Otomotiv güvenliğinde lider Volvo, bisikletçilerin daha fazla korunmasını sağlamak amacıyla çığır açacak yeni bir araştırma projesi kapsamında, dünyada ilk olacak bir seri çarpışma testi için, İsveçli üst düzey spor ve güvenlik markası POC ile iş birliği yapıyor.

Ortaklık, Volvo Cars’ın güvenlik geliştirme alanında lider konumunun en son örneğini oluşturuyor ve iş birliği yapma ve bilgi paylaşımında bulunma yaklaşımıyla yol güvenliğini artırma konusunda ne kadar kararlı olduğunu gösteriyor.

Bisikletliler ve araçlar arasında gerçekleşen kazalar çoğunlukla ciddi yaralanmalara ya da hayat kayıplarına neden olabiliyor. Bu kazaları tamamen önlemek için Volvo Cars’ın aktif güvenlik teknolojilerine dayalı net bir stratejisi bulunuyor.

Tam otomatik frenli bisikletli algılama sistemi, bisikletlileri tespit etmek, yaklaşan bir çarpışma için sürücüyü uyarmak ve eğer gerekirse frenleme uygulamak için otomobilin kameralarını ve radarlarını kullanıyor. Bu sistem, Volvo Cars’ın otomatik acil durum frenleme ve yaya algılama sistemlerinin güvenlik vizyonu doğrultusunda gelişimidir.

Volvo-POC araştırma projesi, İsveç’in Göteborg şehrinde yer alan ünlü Volvo Cars güvenlik araştırma tesislerinde gerçekleştirilecek olan ve özel olarak tasarlanmış bir seri çarpışma testinden oluşuyor. Proje, bisikletçilerin uzun süreli yaralanma türlerini anlaşılmasını amaçlayan daha geniş bir araştırmanın bir parçasını oluşturuyor.

Bu testler sırasında, POC bisiklet kaskları takılmış çarpışma mankenleri, çeşitli ölçümler için farklı hızlarda ve açılarda, statik bir Volvo otomobilinin kaputunun farklı bölgelerine doğru fırlatılıyor.

Testler, yayaların kafa koruması için hazırlanmış mevcut düzenleyici test prosedürlerine dayanıyor. Bu durum, Volvo Cars ve POC’ın kask kullanılması ve kullanılmaması durumları arasında doğrudan bir karşılaştırma yapmasına imkân sağlıyor.

Mevcut bisiklet kaskı test prosedürleri, düz veya açılı bir yüzeye, farklı yüksekliklerden kaskların düşürülmesinden oluşan oldukça basit testlerden oluşuyor ve otomobillerle bisikletlerin çarpışmalarını dikkate almıyor. Volvo-POC projesi bu testleri daha da hassaslaştırmayı ve geliştirmeyi amaçlıyor.

Araştırma projesinden edinilen bilgiler, bir otomobil bisiklet kazası durumuna karşı POC’un daha güvenli ve daha koruyucu kasklar üretmesine yardımcı olacak. Testler ayrıca, Volvo Cars’ın da geleceğe dair değerli bilgiler ve geri bildirimler elde etmesini de sağlayacak.

Volvo Cars Güvenlik Merkezi Başkanı ve şirketin lider güvenlik mühendislerinden Malin Ekholm, “POC ile gerçekleştirdiğimiz bu proje, güvenlik konusundaki öncü ruhumuza güzel bir örnek oluşturuyor” dedi. “Zorlu trafik senaryoları için sıklıkla yeni test yöntemleri geliştiriyoruz. Amacımız sadece yasal gereklilikleri yerine getirmek veya derecelendirme sınavlarını geçmek değil. Bunun yerine, güvenliği daha da artıran teknolojiler geliştirmek için gerçek trafik durumlarını kullanıyor ve reytinglerin ötesine geçiyoruz.”

Güvenlik, inovasyon ve tasarımla ilgili 60’ın üzerinde uluslararası ödüle sahip olan POC, geleneksel bilgiye meydan okumasıyla ve kazaları azaltmak amacıyla yeni düşünme yöntemleri ortaya koymak için yeni araştırmalara, bilime ve inovasyona önem vermesiyle tanınıyor.

POC Ürün Geliştirme Müdürü Oscar Huss, “Volvo Cars gibi, güvenlik bizim de misyonumuzun tam merkezinde yer alıyor ve tüm fikir ve yeniliklerimizi destekliyor” diyor. “POC Laboratuvarında bilimsel liderlerle yakın çalışarak, yeni güvenlik fikirleri getirme yolunda yol göstermeye çalışıyoruz. Sertifika standartları esastır, ancak kazaların sonuçlarını azaltmak için daha iyi ve daha yenilikçi yollar bulmak gerekiyor. Standartlar, parametrelerinin ötesine bakma isteğimizi asla sınırlandırmamalılar.”

Volvo Cars, son yıllarda otomobillerin dışarısındaki insanları da korumaya odaklandı. Örneğin, 2010 yılında tam otomatik frenleme ile yaya algılama sistemini ve 2013 yılında tam otomatik frenlemeye sahip bisikletli algılama sistemini tanıttı. Her iki teknoloji de tüm Volvo otomobillerinde City Safety paketinde standart olarak yer alıyor ve trafik güvenliğini arttırmaya yardım ediyor.

Volvo Cars ve POC, daha önce de iş birliği yapmış ve yine kazaları önlemek için bisiklet kaskları ile otomobiller arasında bağlantı kurmayı sağlayan bir pilot proje üzerinden çalışmışlardı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir