3 Şerit

Süper lüks satışları düşünce 2. el ‘down size’ oldu

Süper Lüks araç satışları yüzde 35 oranında küçülerek 5 bin adetler seviyesine düşünce, lüks araç satıcısı S&S motor da ‘Down Size’ la büyümeye karar verdi. Sadece 3,0 litre üstü motorları olan araçların ikinci el ticaretini yapan şirket, 2018’denitibaren küçük motorlu premium araçların da ikinci el ticaretini yaparak satışlarını ikiye katlamayı hedefliyor

Türkiye binek otomobil pazarı geçen yıl 756 bin 938 adetlik bir satış rakamına ulaştı. Buna karşın kullanılmış olarak el değiştiren araç sayısı bir önceki yıla göre yüzde 6 büyüyerek, yaklaşık 4,5 milyon adet oldu. Tıpkı sıfır kilometre araçlarda olduğu gibi, kullanılmış araç pazarında da 1,6 litre ve altında motor hacmine sahip araçlar yüzde 95 sevisinde tercih edildi. Bu büyük pastanın içinde, ‘premium’ olarak anıldığı halde, küçük hacimli motorları olan araçlar satan markalar da yer aldı.

S&S Motors Showroom-22016’da, piyasada süper lüks olarak tarif edilen, fiyatları 500 bin TL civarından başlayan sıfır kilometre F segmenti araçların satış rakamı ise 5 bin 41 adet olarak gerçekleşti. Bu 5 bin 41 adetin 2 bin 800 adetini ise motor hacimleri 3,0 litrenin üzerinde olan milyon TL’lik araçlar oluşturdu.

Kur ve ÖTV artışından en fazla etkilenen büyük motor hacimli süper lüks araçlar pazarı, 2016’da yüzde 35 oranında küçüldü. BMW, Mercedes ve Audi gibi markalar ise lüks pazarındaki küçülmeden, ağırlıklı olarak 1,6 litre ve altında hacimde motorları olan araçlar satarak etkilenmediler.

Sıfır kilometre lüks pazarındaki küçülme, ikinci el lüks pazarına da doğrudan etki etti. Geçen yıl büyük kısmını 3,0 litre ve üstü araçların oluşturduğu bin 61 adet kullanılmış lüks araç satan pazarın önemli oyuncularından S&S Motor’un Genel Müdürü Ferhat Albayrak kullanılmış süper lüks pazarının da gelişmelerden etkilendiği, artık showroomlarında küçük motorlu lüks araçlara da yer vereceklerini açıkladı. Albayrak, bu amaçla İstanbul 4. Levent’te. 4. Levent’te yaklaşık 5 bin metrekarelik bir alan satın aldıklarını ve 2018 yılında devreye girecek bu yeni alan için 45 milyon TL’lik yatırım yapacaklarını duyurdu.

Ferhat Albayrak-1Ferhat Albayrak ikinci el lüks pazarındaki değişime ilişkin de şunları söyledi: “S&S Motors olarak üreticilerin daha çok sattığı segmentte söz sahibi olmalıyız ilkesinden hareketle bu pazara yoğunlaşmaya karar verdik. Hedefimiz için filo şirketleriyle anlaştık. Artık filo kiralama şirketlerinin kiradan dönen düşük kilometreli ikinci ellerini önceden anlaşma yoluyla kendimize bağlıyoruz. Yeni yatırımla birlikte bu segmentte daha çok söz sahibi olacağımızı, yıllık satışlarımızı yüzde 100 arttırıp 2 binli adetlere ulaşmayı hedefliyoruz.”

Klasik otomobil her şeyden fazla kazandırıyor

Klasik otomobillerde de söz sahibi olduklarını anlatan Ferhat Albayrak, klasik otomobilleri müşterilerine yatırım amaçlı olarak satın almalarını da tavsiye ettiklerini söyledi. Albayrak, “Hangi kriterlerle bakaranız bakın dünyanın en çok para kazandıran yatırım aracı klasik otomobillerdir. Klasik otomobille çok alakası olmayan ya da tecrübesi olmayan müşterilerimizi uluslararası anlamda bir yatırım aracı olarak motive ettik. Bu yaklaşımla ayda ortalama 2 klasik otomobil satmaya başladık.” dedi. Albayrak bu yatırım konusunu şu örnekle deslekledi: “Koleksiyoner bir müşterime 2007 yılında Ferrari 250 GTO modelini almasını önerdim. Bahsettiğim araç o dönemde 25 milyon Euro’ydu. Müşterim bana “Sen deli misin? Bu kadar paraya araba mı alınır?” dedi. İki sene sonra araç 32 milyon Euro’ya, geçen sene ise 52 milyon Euro’ya satıldı. Bu araba iki sene içerisinde 100 milyon Euro’ya satılır. Eğer müşterim 2007 yılında bu aracı satın almış olsaydı. Şu anda ciddi bir gelir elde etmiş olacaktı.”

“Elektrikli Otomobil Geleceği Şekillendirecek”

Klasik otomobiller gibi elektrikli otomobillerin geleceğinin de farklı olacağını düşündüğünü söyleyen Albayrak, ” Tesla en çok ilgi gösterdiğimiz markaların başında geliyor. Geçen sene 7 adet Tesla sattık. Türkiye’ye Tesla’nın ne zaman geleceği bilinmiyor, gelecekler mi onu da bilmiyoruz. Biz ithalatçılardan satın alıyoruz. Tabi elektrikli otomobillerin ülkemizde de büyük bir teşviki var. ÖTV oranı sadece yüzde 3. Bu oran, dünyadaki en büyük teşviklerden biri. “diye konuştu. Elektrikli araçlarla, otonom sürüşün bilrikle geliştiğine dikkat çeken Albayrak, otonom sürüş konusunda ciddi geliştirmeler yapan Mobileye firmasının Intel tarafından 15 milyar dolar gibi bir rakama satın alınmasının bunun en önemli göstergesi olduğunu söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir