3 Şerit

Yeni Audi Q5 Meksika’da üretiliyor; Hey Amigo Audi!

Audi’nin önceki çizgilerine fazlaca sadık kalarak tamamen yenilediği orta sınıf SUV’u Q5 yeni yıldan itibaren satışa sunulacak. Meksika’da üretilen yeni Q5, havalı süspasiyonun sunduğu kabin konforu ve sessizliğiyle fark yaratıyor.

Audi’nin yeni orta sınıf SUV’u Q5, yaklaşık 1 milyar Euro’luk yatırımla Meksika’ya göç etti. 2008 yılında ilk kuşağıyla yollara çıkan ve 8 yıl içinde dünya çapında 1 milyon 600 bin adetlik satış rakamına ulaşan başarılı model bundan böyle dünyaya Meksika’dan dağılacak. San Jose’deki fabrika yılda 130 bin Q5 üretecek.

Meksika’da hem yol, hem de arazide test etme imkanı bulduğumuz yeni Q5’in en dikkat çekici özelliği çok zor arazi koşullarında dahi, sürücü ve yolculara sunduğu süspansiyon konforuydu. Bunu opsiyonel olarak sunduğu havalı süspansiyonla başaran yeni Q5, atlamalı zıplamalı, hatta zaman zaman rampalardan uçmalı arazi koşullarında dahi sunduğu olağanüstü kabin konforu ve sessizliğiyle dikkat çekiciydi.

Türkiye’de 190 beygirlik 2.0lt.TDI quattro ve 252 beygirlik 2.0lt. TFSI quattro motor seçenekleriyle satışa sunulacak olan Yeni Q5, 2017 yılı ilk çeyrek sonu itibarıyla showroomlarda yerini alacak.

4,66 metre uzunluğa, 1,89 metre genişliğe, 1,66 metre yüksekliğe ve 2,82 metre dingil mesafesine sahip yeni Audi Q5’in boyutları, bir önceki nesline göre büyüdü. Araç buna rağmen motor seçeneğine bağlı olarak 90 kg'ye kadar hafifledi.

4,66 metre uzunluğa, 1,89 metre genişliğe, 1,66 metre yüksekliğe ve 2,82 metre dingil mesafesine sahip yeni Audi Q5’in boyutları, bir önceki nesline göre büyüdü. Araç buna rağmen motor seçeneğine bağlı olarak 90 kg’ye kadar hafifledi.

“İşleyen saat tamir edilmez”

İsviçreliler yürüyen sistemlerin bozulmaması gerektiğini başlıktaki saat örneğiyle açıklarlar. Audi de yeni Q5’i tasarlarken, oldukça başarılı bir ömür geçiren birinci kuşağın çizilerine sadık kalmayı tercih etmiş. Önden arkaya doğru omuz çizgisi boyunca uzanan hat, yeni Audi Q5’in profilden görünümünü yatay bir şekilde ikiye bölüyor. Şişkin çamurluklar ve kalın kuşaklı çamurluk ağızları dört tekerlekten çekiş sistemi quattro’ya gönderme yapıyor. Ön tasarımda olduğu gibi arka tasarımda da yatay çizgiler genişlik hissini ve görünümü güçlendiriyor. Stop lambaları da isteğe bağlı olarak dinamik sinyal lambalarıyla alınabiliyor. Bütün Audi Q ailesi modellerinde olduğu gibi bagaj kapağı C sütununu sarmalarken, tampon altındaki difüzör eklentisi ise egzoz çıkışlarını içine alıyor.

SUV pazarındaki iddiamız güçleniyor

Ocak-Ekim döneminde 15 bin 824 adetlik bir satış rakamına ulaştıklarını söyleyen Audi Marka Genel Müdürü Gino Bottaro, “Geçtiğimiz yıl Ocak-Aralık döneminde 20 bin 279 adetlik bir satış gerçekleştirmiş ve yüzde 2,86’lik bir pazar payı elde etmiştik. Geçmiş yılların satış adet karakteristiğine baktığımızda, son iki ay performansının benzer şekilde gerçekleşmesi durumunda, geçen yılın üzerinde bir adetle yılı tamamlamayı bekliyoruz.“ dedi. Ocak-Ekim’16 döneminde SUV satışlarının toplam pazar içerisindeki oranının bir önceki yıla göre yüzde 11.54 artışla yüzde 15,6 olarak gerçekleştiğini hatırlatan Bottaro, “Aynı dönem içerisinde markamızın SUV satışları bir önceki yıla göre yüzde 25.5 artış gösterdi. Bu bağlamda SUV model ailemizin 2015 yılında gösterdiği başarının üzerinde bir grafik ile 2016 yılını kapatacağını öngörmekteyiz. Yeni Q5’in de gelmesini takiben 2017 yılının markamız açısından SUV satışlarında fark yaratacağı bir yıl olacağına inanıyoruz.“ şeklinde konuştu.

02_q5_68Teknoloji vitrini

Audi’nin yeni SUV’unun sezgisel kullanım felsefesi üç önemli yenilikle öne çıkıyor. İsteğe bağlı olarak Audi Sanal Kokpiti yüksek çözünürlüklü 12,3 inçlik ekranıyla benzersiz bir görsel şölen sunuyor. Sürücü, yuvarlak göstergeli geleneksel görünüm ve navigasyon ekranı veya listeleri ön planda tutan görünüm olmak üzere iki farklı moddan birini tercih edebiliyor. Yine opsiyonel olarak sunulan Head-up-Display ile önemli bilgiler ön cama, doğrudan sürücünün görüş alanına yansıtılıyor.

Dünyanın en gözde otomotiv ülkesi: Meksika

Audi’nin de Kuzey Amerika’daki üretim üssü olarak seçtiği Meksika’nın iki yıl içinde yılda 5 milyon adetlik üretimi yakalaması bekleniyor. 2020 yılı hedefi ise üretimin 6 milyon adete çıkması. Audi 30 Eylül’de başlayan Q5 üretimi için Meksika’ya 900 milyon Euro yatırım yaptı. Ülkede 3 bin 800 kişiye istihdam sağlayan bu yatırımla marka yılda 150 bin araç üretecek.

Meksika dünyanın pek çok ülkesiyle serbest ticaret anlaşması olduğu için otomotiv üreticileri için cazip bir üretim ülkesi. Kendi markası olmadığı halde, ülke 2020 yılından itibaren Kore’yi de geçerek dünyanın 6. büyük otomotiv ülkesi olmak üzere yarışıyor. Toyota ve Ford’un inşaatları devam eden kapasite artırım yatırımları devam ediyor. GM ise 2018 yılında bu ülkedeki üretimini iki katına çıkarmayı planlıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir