3 Şerit

Yeni Honda HR-V Sürüş İzlenimi

Honda hızla güncellemeye devam ettiği ürün gamının yeni üyesi HR-V ile kompakt SUV sınıfında söz sahibi olmaya çalışıyor.

1999 yılında piyasaya çıkan HR-V, o zamanlar olmayan bir sınıf yaratma teşebbüsünde bulunan bir otomobildi. Müşterilerin bir kısmı tarafından çok beğenilen bir araç olsa da, Honda, anavatanı Japonya’da pek ilgi görmeyen HR-V’nin fişini çekmişti. Bu denemenin üzerinden uzun yıllar geçti ve HR-V ile yaratılmaya çalışılan crossover sınıfı çetin bir rekabete sahne olmaya başladı.

Yeni HR-V, bu rekabetin içine girerken özellikle coupe tarzı tasarımı ve en alt donanım seçeneğinden itibaren standart olarak sunduğu güvenlik özellikleriyle öne çıkmayı hedefliyor. Bu özelliklerin arasında şehir içi aktif fren sistemi, çarpışma uyarı, trafik işareti tanıma gibi sistemler yer alıyor.

Otomobilin içine oturduğumuzda beklediğimizden daha geniş bir kabin alanıyla karşılaştık. Oturma pozisyonu yüksek ve yola hakimiyet hissi veriyor. Kumandaların kullanımı biraz alışkanlık gerektirebilecek olsa da çok karmaşık değil. Orta konsolda kullanılan piyano siyahı kaplama ise parmak izi ve toz tutmasıyla meşhur olan bir malzeme olmasıyla ünlü olduğundan dolayı bu konuda hassas olanlar için sıkıntı yaratabilir. Arka koltuklarda ise ortalama üstü boya sahip insanlar için dahi yeterli diz mesafesi sunulmuş. Sürüş konforu açısından da sınıfındaki rakiplerine oranla bir eksiklik hissedilmiyor.

2015 Honda HR-V

Honda, yeni HR-V’yi iki motor ve iki şanzıman seçeneğiyle piyasaya sunuyor. 1.5 litre benzinli i-VTEC ünite 130 hp güç üretiyor. 1.6 i-DTEC dizel ünite ise 120 hp gücünde. Benzinli motor ile 6 ileri manuel ve 7 ileri CVT otomatik seçenekleri mevcutken, dizel motor ile şu anda sadece 6 ileri manuel şanzıman seçeneği mevcut.

Benzinli motor ve CVT şanzımanın birlikteliği kulağa hoş gelse de, kullanım esnasında problemler yaratabiliyor. Dur kalk trafikte pek fark edilmeyecek olsa da, otomobilin hızlanması için sürekli yüksek devirlerde seyretmek gerekiyor ki, bu durumda dahi ivmelenme oldukça yetersiz kalıyor ve bu durum tüketim değerini de etkiliyor. Dizel motorda ise yaklaşık iki kat torkun yardımıyla hızlanmalarda ve tüketimde sorun yaşanmıyor.

hrv_3

Sonuç olarak yeni HR-V, 90.000 tl’den başlayan satış fiyatıyla crossover rekabetinde dengeleri değiştirecek bir otomobil olmayabilir. Honda’nın oldukça muhafazakar satış beklentileri de bunu onaylar nitelikte. Fakat güvenlik donanımları ve ilgi çekici tasarımının da yardımıyla otomobil kullanmaya yeni başlayanlar için ideal olabilecek bir araç.

One comment

  • Kubilay ÖZCAN

    Yorumunuz için teşekkür ederiz, kriterler içerisine ses yalıtımı ile ilgili bilgi ve benzer klasmanda ki araçlar ile karşılaştırma yaparsanız bizler içinde daha da yararlı olacağı kanısındayız.

    Başarılarınızın devamı dileği ile…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir