3 Şerit

Puerto Doping Operasyonu’nda yeni karar

2006 yılında İspanya’da yapılan baskınla açığa çıkan ve son yılların en büyük doping skandalları arasında yer alan “Puerto Operasyonu” hakkında gelişmeler yaşandı.

Madrid mahkemesi, 10 yıllık mahkeme sürecinin ardından operasyon sürecinde delil olarak ele geçirilen 216 kan torbasının incelenmesi amacıyla yetkililere verilmesine karar verdi.

Delilleri, İtalya Olimpiyat Komitesi, Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) ve Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) uzmanları inceleyecek.

puertoİspanya’nın Madrid, Barcelona ve Zaragoza kentlerinde 2006 yılında düzenlenen operasyonlarda, aralarınd Jan Ullrich, Ivan Basso, Francisco Mancebo, Michele Scarponi, Tyler Hamiliton, José Enrique Gutierrez Cataluña, Roberto Heras, Dario Pieri gibi ünlü bisikletçilerin de bulunduğu bir çok sporcunun doktoru olan Eufemiano Fuentes’in ofisi ile babasının ve kız kardeşinin evlerinde kan torbalarına ulaşılmıştı. Birçok ünlü bisikletçi, doping skandalından dolayı zan altında kalsa da o yıllarda İspanya’da doping suç sayılmadığından hiçbir ceza verilmeyip, davadan sonuç çıkmamıştı.

Devam eden mahkemede 2013 yılında alınan kararda Dr.Fuentes 1 yıl hapis, spor doktoru olarak 4 yıl meslekten men ve 10 ay boyunca günlük 15 avro para cezası ödemeye mahkum edilirken, ele geçirilen kan torbalarının imha edilmesi kararlaştırılmıştı. Bu durum üzerine Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ve WADA, kanıt olan kan torbaları hakkında alınan karara itiraz etmiş ve incelenmesi amacıyla yeniden mahkemeye başvuruda bulunmuştu.

Doping yaptığı iddiasıyla aralarında İspanyol Alejandro Valverde, İtalyan Ivan Basso, Fransa Bisiklet Turu’nda şampiyonluğu bulunan Jan Ullrich gibi döneminin 50’den fazla önemli bisikletçisi suçlanmıştı. Dönemin önemli bisikletçilerinden, daha sonra doping testi pozitif çıkan Tyler Hamilton, “The Secret Race” isimli kitabında Fuentes ile ilişkisinden uzunca bahsetmiş ve isim vermese de birçok meslektaşını zan altında bırakmıştı. Kan torbalarının sadece bisikletçilere ait olmadığı biliniyor. Futbolcu ve tenisçilerin de operasyonda yer alan isimler içinde oldukları İspanyol medyasında uzun süre yer almıştı.

“Bir gencin gözünden bisiklet yol yarışları” Yeni başlayanlar için dopinge dair…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir