3 Şerit

Sınıfının en güvenlisi kalabalıklaşan pazara yepyeni girdi

Ford’un uzun yıllardır aynı kalan ve merakla beklenen Ranger modeli yenilendi. Biz de bu yeniliği yerinde görüp kısa bir sürüş ile deneyimledik.

Ford her ne kadar F serisi pickuplarıyla Kuzey Amerika pazarını domine ediyor olsa da, bu araçları daha rafine zevkleri olan Avrupalılara satmamakta ısrarcı. Nasıl pickup üretilir sorusunun cevabını çok iyi biliyor oldukları açık. Zira F-150 uzun yıllardır ABD’de en çok satılan araç olma ünvanını elinden bırakmıyor ki karşısında Dodge (Ram) ve Chevrolet (Silverado) gibi ne yaptığını gayet iyi bilen iki rakip varken bu hatrı sayılır bir başarı.

IMG_4550Elbette bu tip araçlara talep sadece kuzey amerika’da değil. Dünyanın geri kalanında da ciddi bir talep olduğu açık. Lakin, ABD pazarında satılan araçlar fazla büyük ve orantısal olarak motorları da fazlaca hacimli olduğundan mütevellit akaryakıtın su fiyatına olmadığı yerlerde pratik olmaktan çıkıp hobi aracına dönüşüyorlar.

Amerikalı üreticiler uzun yıllar bu talebi karşılamamakta direndi ve pazarı tamamen Japon rakiplerine terk ettiler. Japonlar daha küçük ve ekonomik pickuplarıyla ABD ve Kanada dışında kalan pazarı domine etmekte pek gecikmediler haliyle. Özellikle Toyota, Hilux modeliyle neredeyse efsanevi bir mertebe yakaladı.

IMG_4641Ford, 1998 yılından itibaren Ranger modeliyle pazara girmiş olsa da, 2011 yılına kadar sattıkları araçlar üzerinde biraz oynanmış  B serisi ve BT50 pickup’lardan ibaretti. 2011 yılında piyasaya sunulan araç ise Japon etkisinden arınmış, F serisine saha çok benzeyen bir araçtı. Boyut olarak F-150’ye yakın olması ve “Tavuk Vergisi” (ABD dışında üretilmiş hafif ticari araçlara uygulana %25 vergi) nedeniyle yalnızca dış pazarlarda satıldı.

Yeni motor seçenekleri ile hedef yakıt tasarrufu

Ranger, yeni modelinde alışılmış Ford tasarımından farklı bir ön dizaynla karşımıza çıkıyor. Motor seçenekleri 2.2 litre 160 hp Duratorq ve sadece en üst versiyon olan Wildtrak modelinde sunulan 3.2lt 200 hp Duratorq. Bu motor seçenekleri ile Ranger %17’ye varan bir yakıt tasarrufu sunmayı hedefliyor.

Ford, arcaın güvenliğini çok ön plana çıkartıyor olsa da, eğer Wildtrak modelini almıyorsanız, sadece iki hava yastığına razı olmanız gerekiyor. Bu durum da, EURO Ncap’ten 5 yıldız alan tek pickup olmasıyla övünülen modelin yalnızca Wildtrak olabileceği ihtimalini düşündürüyor.

Araçta Navara dışında tüm pickuplarda gördüğümüz gibi arka süspansiyon makaslı ve dolayısıyla bu durum engebeli yollarda konforu bir miktar azaltıyor. Bu sınıfın en büyük handikapı olarak bunu gösterebiliriz. Diğer üreticilerin de Nissan’ın izinden gidip artık bu tip antika teknolojilerden uzaklaşmasının sanki zamanı gelmiş.

İç mekan oldukça konforlu ve aynaya bakmazsanız bir otomobilin veya SUV’nin içinde olduğunuzu düşünebilirsiniz. 8 inç boyutundaki dokunmatik ekran ve Ford SYNC teknolojisinin de yardımıyla, keyifli bir ortam sağlanıyor.

IMG_4803Zorlu Arazi koşullarında başarılı sürüş dinamikleri

Testimizde Ranger’ı oldukça zorlu bir arazi parkurunda kullanma fırsatımız oldu. Low range şanzıman ve diferansiyel kilidinin de yardımıyla herhangi bir zorluk yaşamadan tüm testleri aşmayı başardık. Ford’un sınıfında lider olduğunu söylediği 80 santimetrelik su geçiş özelliğini de bizzat deneyimleme fırsatımız oldu.

Elbette gerçekçi olmak gerekirse bu aracın yoğunlukla kullanılacağı yer asfalt. Buradaki performansı, rakiplerine oranla bir miktar düşük olan güçten dolayı etkileniyor. Ani hızlanmalarda 10-20 beygir daha fazlasına ihtiyacı olduğu belli olsa da, satın almaktan vaz geçirecek kadar büyük bir sorun değil. Ses yalıtımı konusunda da Ranger, rakipleri kadar başarılı. Motor sesi ve yol sesini duymamayı beklememek gerekiyor. Pickup’ların git gide SUV alternatifi olmaya başladığı aşikar ancak bazı noktalarda halen geliştirmeleri gereken noktalar var. Yeni Ranger da buna bir istisna değil. Hataları oldukça az, ancak rakiplerinin önüne fırlayacak ve alternatiflerinin çok önünde bir araç değil.

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir