3 Şerit

Fiat Egea Hatchback’in üretimine Bursa’da başlandı

Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç’un bu göreve geldikten sonra ilk konuşmasını yaptı. Tofaş Fabrikasında Egea ailesinin ikinci ürünü olan Hatchback modelinin banttan inme törenine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da katıldı.

Tofaş’ın Ar-Ge sürecine liderlik ettiği Egea Projesi’nin ikinci modeli Fiat Egea Hatchback’in üretimi Bursa’da düzenlenen törenle başladı. Tofaş fabrikasında düzenlenen törende konuşan Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Türkiye otomotiv endüstrisi ve Tofaş için önemli ve heyacan dolu bir gün olduğuna dikkat çekti. Ömer M. Koç, “Bugünün benim için ayrı bir önemi var. Tofaş’ta ilk kez sizlerle bir araya geliyor, buradan sizlere ilk defa hitap etmenin mutluluğunu yaşıyorum” dedi. Ömer M. Koç konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tofaş’ta son dönemlerin en önemli yatırımı elbette Egea projesidir. Geçen yıl ekim ayında sedan modelinin üretim başlangıcını kutlamıştık. Bugün ise projenin ikinci ürünü olan Hatcback modelinin, üretim başlangıç töreni için bir aradayız. Bu vesileyle, beklenmedik bir şekilde aramızdan ayrılan sevgili Mustafa V. Koç’u, huzurunuzda saygı ve rahmetle anıyorum.”

Törende söz alan Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu ise Egea Model Ailesi ile 2016 yılında 100 bin adetin üzerinde araç ihraç edilmesini öngördüklerini belirtti. Model ailesi içinde ihracat atılımını Hatchback ile gerçekleştireceklerine dikkat çeken Cengiz Eroldu “2016 yılında Egea Hatchback üretiminin yüzde 90’ını ihraç edeceğiz” dedi.

Tofaş Ar-Ge’sinin Avrupa Birliği araştırma projelerinde öncü görevler üstlendiğini belirten Eroldu, “Ar-Ge’ye bugüne kadar yaklaşık 40 milyon Euro yatırım yaptık. 10 yıldan bu yana da ciromuzun yüzde 3’ünü Ar-Ge’ye aktarıyoruz. Patent başvuru sayımız 350’ye ulaşmış durumda” dedi.

image1 (1)Tofaş’ın Ar-Ge yatırımlarını takdirle karşılıyorum

Törende konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise Tofaş’ı sadece yaptığı üretim nedeniyle değil, Ar-Ge çalışmalarına verdiği önem nedeniyle de takdir ettiğini belirterek, “FCA’nın Avrupa’daki 2’inci büyük Ar-Ge merkezine sahip olan Tofaş, son 10 yıldır cirosunun yüzde 3’ünü bu merkeze aktarıyor” dedi. Bakan Işık her yıl yayınladıkları Ar-Ge Merkezleri Performans Endeksi’nin 2014 sonuçlarına göre, Tofaş Ar-Ge Merkezi, otomotiv sektöründe ‘En İyi Ar-Ge merkezi’ olurken; tüm Ar-Ge merkezleri arasında da ‘En İyi 3. Ar-Ge merkezi’ oldu” diye konuştu.

“Yerli araç teknoloji platformu olacak”

Egea HB’nin banttan inme töreninde söz alan Bakan Işık, elektrikli araçlarla ilgili batarya ve şarj teknolojileriyle, elektrik dağıtım ve güvenliğiyle ilgili teknolojilerin daha da önem kazanacağına değindi. Otomotivde bugün kullanılan parçaların yakın bir gelecekte yüzde 70’i’nin kullanılmayacağını söyleyen Bakan Işık, yerli otomobil projesiyle ilgili de şunları söyledi: “Biz bu gerçeklerin farkında olduğumuz için özellikle TÜBİTAK desteklerinde bu teknolojilere yönelik çağrılara çıkıyoruz. Yerli otomobil projemizi de bu anlayışla yönetiyoruz. Evet, otomotiv sektöründe bir Türk markası oluşturmak istiyoruz.

Ancak, yerli otomobilimizi, tıpkı Ay’a Yolculuk projesinin ABD’de diğer birçok sanayi sektörünü, özellikle de bilişimi geliştirmiş olması gibi, yeni teknolojiler doğuracak yeni bir teknoloji geliştirme platformu olarak görüyoruz”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir