3 Şerit

Daimler CEO’su Dieter Zetsche: “Lüks otomobili dedelerimizden öğrendik”

 

Mercedes Dünya Başkanı Dieter Zetsche giderek daha fazla markanın boy göstermeye çalıştığı lüks araçlar pazarında tüketicilerin teknolojiden önce markayı tercih ettiğini belirterek, ‘biz bu alanda çok iyiyiz,  çünkü dedelerimizden başarılı bir marka aldık. Özellikle bu çağda lüks araç pazarına giriş bileti her zaman olduğundan daha pahalı’ dedi

Mercedes-Benz New Year´s Reception, Detroit 2016

Detroit Otomobil Fuarı’nda Mercedes Benz E Serisi’nin dünya prömiyeri gerçekleştirildi

Detroit Otomobil Fuarı’nın hiç şüphesiz öne çıkan yıldızlarından biri,  belki de birincisi Mercedes oldu. Kuzey Amerika pazarında uzun yıllardan bu yana başarılı satış rakamlarına imza atan Alman marka, 2016 yılında büyük satış rakamları beklediği yeni E Serisi’nin dünya lansmanı için ABD’yi seçerken de aslında hangi tip müşteriye hitap edip ve nasıl bir rekabet içine gireceğinin de mesajlarını veriyordu.

Detroit bu yıl ağırlıklı olarak lüks markaların ya da otomobil endüstrisinin söylediği şekliyle Premium segment oyuncularının boy gösterdiği bir fuara ev sahipliği yaptı. Yılı 17,5 milyon adetlik rekor bir otomobil satış rakamıyla kapatan, gelecek yıl bu rakamın 200 bin adet de üzerine çıkacağı tahmin edilen ABD pazarı lüks araç satıcılarının da önemli hedeflerinden biri haline geldi doğal olarak.  Öte yandan son yıllarda öncelikle Çin’de yükselen yeni talep dünyada geleneksel olarak lüks araç üreten BMW, Mercedes ve Audi gibi Alman markalarının yanı sıra diğer başarılı üreticilerin de bu alana yoğunlaşmasını beraberinde getirdi. Öyle ki otomobil tarihi boyunca küçük, ekonomik ve ucuz modeller üreterek başarılı olmuş markalar bile, bu modellerinin birer ‘premium’ versiyonlarını üreterek bu yeni müşteri tipinin ilgisini çekmeye çalışıyor.

Interieur, Leder schwarz/sattelbraun Interior, leather black/saddle brown

Yeni E Serisi’nin iç mekanı şık bir tasarıma sahip

Lüks tüketicisi marka satın alır

Detroit’te bir araya geldiğimiz Daimler Başkanı Dieter Zetsche Premium segmente giderek artan bu ilgiyi ve pazara girmeye çalışan yeni Premium araç üreticilerine farklı bir arıdan baktı. Otomobil üretiminde 130’uncu yılını kutlayan Mercedes markasının bu alandaki en köklü markalardan biri olduğunu söyleyen Zetsche, yeni oyuncular için şöyle konuştu:

“Bugün lüks araç pazarında rekabete girmek, genel otomobil pazarında rekabete girmekten çok daha zor. Bu alana oyuncu olarak girmenin maliyeti her zaman olduğundan daha yüksek, buraya giriş bileti oldukça pahalı. Çünkü tüketici lüks segmente bir araç seçerken sunduğu yenilikçi teknoloji kadar, marka gücüne de bakıyor, markaya da bir bedel ödüyor.”

Mercedes’in bu alandaki en köklü markalardan biri olduğunun altını çizen Zetsche, Premium araç markalarının teknoloji kadar ‘gelenek’ sahibi olmalarını gerektiğinin altını ise şu çarpıcı sözlerle çizdi:

“Biz bu dedelerimizden teslim aldığımız bugün 130 yaşındaki bu markayı büyük bir sorumlukla geleceğe taşımak için çalışıyoruz. “

Lüks pazarı Almanlardan soruluyor

Mercedes geride bıraktığımız 2015 yılında dünya çapında ulaştığı 1 milyon 870 bin adetlik otomobil satışıyla yılı rakibi Audi’nin önünde, diğer yurttaşı BMW’nin ise ‘ensesinde’ kapattı. Elde edilen bu başarıda markanın hızla ‘yaşlı’ imajından kurtulup yeni ve daha genç müşterilerin ilgilisini çeken modeller yaratmasının etkisi büyük oldu. Pazarın lideri BMW ise geçen yıl yüzde 5,2’lik artışla dünyada 1 milyon 910 bin adetlik ulaştı. Üçüncü sıradaki Audi’nin satışları ise 1 milyon 800 bin adet civarında kaldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir