3 Şerit

Aynı zamanda sıcak ve soğuk yarışlar

2016 yılının ilk günlerinde motorsporlarında birbirinden farklı koşullarda iki büyük mücadele yaşanıyor. Dakar Rallisi’nde araçlar arazi ve aşırı sıcakla mücadele ederken diğer bir yanda da dondurucu soğuğa karşı bir başka mücadele yaşandı. Dakar’da araçlar çöl koşullarında, su kaynatan sıcaklıklarda yarışırlarken, Red Bull Frozen Rush’da kamyonetler motor donduran soğuk hava koşullarına meydan okudu.

Dünyanın kar üstünde yapılan tek off road yarışı olan Red Bull Frozen Rush 900 beygirlik 4×4 kamyonetlerle her etapta iki yarışçının yarıştığı bir format. 7-8 Ocak’ta Amerika’nın Maine şehrinde düzenlenen yarışta 9 yarışçı kayak pistinde araçları ile kıyasıya yarıştı. Belirlenen parkuru rampalardan atlayarak ilk bitirenin kazandığı yarışta, pilotlar parkurdaki zorlukların yanında dondurucu soğukla da mücadele etti. Zorlu yarışı Amerikalı pilot Bryce Menzies kazandı.

Dakar mücadelesi ise bu sene Arjantin ve Bolivya’yı kapsayan bir rotada yapılıyor. Bu sene ki rotada yine en zorlayıcı unsur sıcak hava koşulları olacak. Yarış 3 Ocak’ta Buenos Aires’te başladı ve 16 Ocak’ta Rosario’da son bulacak. Bu süre zarfında yarışçılar 40 derecenin üstündeki sıcaklıklarda araçlarının çöl koşullarında ilerleyerek yarışı bitirmeye çalışıyor.

 2015 yılının Dakar Ralli şampiyonu, şu anda Güney Amerika’da 12. yarışında bulunan Nasser Al-Attiyah ile Cuma günü ABD’de ikinci Frozen Rush’ına katılacak arazi şampiyonu RJ Anderson hava koşullarının kendilerinde ne gibi farklar yarattığını ve hangisinin daha zor olduğunu anlattı.

1452680398_RB_NasserAl_Attiyah1

 

2015 yılının Dakar Ralli şampiyonu, şu anda Güney Amerika’da 12. yarışında bulunan Nasser Al-Attiyah anlatıyor:

 Dakar Rallisi’nde karşınıza çıkabilecek en yüksek sıcaklık ne?

Arabanın içindeki sıcaklık 60°C ya da daha fazla olabilir, sorun değil, ama dışarıda 40°C civarı oluyor.
Bu sıcaklığın arabaları nasıl etkiliyor ve onları nasıl hazırlıyorsunuz?

Arabalar bu sıcaklıklar için tasarlanıyor. Aslında o kadar kötü değil, çünkü hareket halindeyken çoğunlukla arabanın üstünde hava akışı oluyor, bu da aracı soğutmaya yardımcı oluyor.
Peki ya sürücüler? Yarış öncesi fiziksel hazırlığınızdan, kıyafetinizden ve yarış günü nasıl beslendiğinizden bahsedebilir misiniz?

Yıl boyunca çok fazla idman yapıyorum, ama özel olarak Dakar’a hazırlanmıyorum. Kıyafet seçme şansım yok, zira FIA onaylı tulum ve alev geçirmez iç çamaşırı giymeniz gerekiyor. Bu sebeple aracın içi çok sıcak gelebiliyor. Özellikle Arjantin’de ralli sırasında çoğunlukla et yiyoruz.
Bu sürüşü ve performansınızı nasıl etkiliyor?

Bana normal geliyor. Geçen yıl beni asıl etkileyen ısı değil irtifa oldu, ama sanırım bu yıl sorun olmayacaktır.
Hangisi daha zor? Aşırı soğuk mu, yoksa aşırı sıcak mı?

Aşırı soğuk. Ne de olsa bir çöl insanıyım!

ABD’de ikinci Frozen Rush’ına katılacak arazi şampiyonu RJ Anderson anlatıyor:
Frozen Rush’ta nasıl sıcaklıklarla karşılaşıyorsunuz?

Fazlasıyla soğuk! Alışık olduğumuz sıcaklıkların tam tersi. Bu araçlarla çöl tipi arazilerde yarışıyoruz. 38°C’nin üstünde sıcaklıklarda yarışmaya alışkınız.
Duyduğumuza göre Cuma günü yarışta sıcaklık 3°C olacakmış. Bu iyi şans getirir, değil mi?

3°C olursa çok sevinirim (yine 3 olan yarış numarasına gönderme yapıyor)

Bu kamyonları nasıl etkiliyor?

Neyse ki ısıtmalı bir çadırımız var, orada dışarı çıkmadan önce her şeyi ısıtabiliyoruz. Radyatörlerin ve fanların soğumaması için üstlerini örtmemiz gerekiyor. Isıyı dışarı atmak yerine kamyonetin içinde tutmamız şart.

Araçları nasıl hazırlıyorsunuz?
Kamyonetimde ısıtmalı bir koltuğum var. En yüksek paketi aldım (gülüyor). Kokpiti tamamen kapalı tutuyoruz, çünkü ön tekerleklerden çok fazla kar serpintisi geliyor.

Peki ya sürücüler? Yarış öncesi fiziksel hazırlığınızdan, kıyafetinizden ve yarış günü nasıl beslendiğinizden bahsedebilir misiniz?

Benim için yarış zor, çünkü 9 sürücü arasında Pro 4’lerle yarışmayan bir tek ben varım. İki çeker araçlarla yarışıyorum. Ama buraya gelmeden önce biraz test etme fırsatım oldu. Tek mesele bu kadar kısa sürede dört çekere adapte olabilmek.
Hangisi daha zor? Aşırı soğuk mu, yoksa aşırı sıcak mı?

Aşırı soğuk. Soğuk konusunda tam bir ödleğim. Isıyı tercih ederim!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir