3 Şerit

Yavru kaplan: Porsche Macan 2.0 Turbo -Test-

Eskiden otomobilinizin markasını soranlara Mercedes, BMW ya da Audi dediğinizde hangi model olduğunu sormayı pek akıllarına getirmezlerdi. Çünkü bu markalar model isimleri söylenmeden de yeterince itibarlıydı. İtibarı bir yana, söz konusu yıllarda diğerlerine göre oldukça hızlıydılar da.

Porsche Macan__Hele bir de Porsche’niz varsa, onun modeli zaten sorulmazdı. Çünkü aslına bakarsanız Porsche denince akla 911’den başka bir model de gelmezdi.

Arada başka bazı model denemeleri de olmuştu ama hiçbirinin gücü 911’in pabucunu dama atmaya yetmemişti.

Sonra ne olduysa, (ne olduğunu elbette biliyorum ama, burada sıkıcı bir endüstri yazmak yerine bilmiyormuş gibi yapıp geçiştirmek istiyorum) rekabet önce burnundan kıl aldırmayan üç Alman büyüğünü, ardında da Porsche’yi daha küçük motorlu, ‘herkesin ulaşabileceği’ otomobiller üretmeye zorladı.

Porsche MacanÖnce araçlar küçüldü, sonra da motorlar. Porsche’de de öyle oldu. Önce 911 küçüldü. Pek çok Porsche tutkunu için 911 ulaşılamayacak kadar hızlı ‘gittiği’ için, 1996 yılından itibaren Boxster’e razı oldu. 2004 yılına gelindiğinde Cayenne, 2006’da Cayman, 2010’da tarihte ilk defa 4 kapılı bir binek olan Panamera’yı satışa sundu marka. Bu da toplam satışlara elbette olumlu yansıdı. Markanın 1990’ların ortasında 27,9 milyon Euro olan karlılığı, arada aileye katılan yeni modellerin ve bu sayede ABD gibi daha güçlü hale gelinen yeni pazarların etkisiyle 2014 yılında 4 milyar 320 milyon Euro’ya kadar yükseldi.

Porsche Macan_4Ortada böyle başarılı bir tablo varken, 911 dışındaki modellerin ne kadar Porsche olduğunu tartışmanın da bir anlamı olmadığını söyleyebilmek için yukarıdaki uzun girişi yazmayı istedim.

Bir hafta sonu boyunca kullanma fırsatı bulduğum küçük SUV Macan 2014 yılında piyasaya çıktı. İsmi Endonezya dilinde Kaplan anlamına geliyor. Ama eğer bu kaplanın neye benzediğini merak eder de Google’a ‘Macan’ yazar ve fotoğraflarda aratırsanız, herhangi bir kaplan fotoğrafına rastlamanız zordur, onun için Macan Indonesia yazmanız gerekir.

Şimdi bu uzun girişin ardından, sürüş izlenimlerimi aktarmaya çalışacağım, yeni Macan 2.0 litre Turbo’ya gelelim.

IMG_9758

Bir Porsche klasiği olarak kontak anahtarı direksiyonun sol tarafında yer alıyor

4 metre 60 santimetrelik boyuyla aslında C segmentinin tam ortasında bir araç Macan. Aynı platformu paylaştığı ama pek benzemediği Audi Q5’le mukayese edildiğinde 5 santimetre daha uzun, 1,5 santimetre daha geniş ama 3 santimetre daha alçak bir otomobil. İşte bu otomobilin Porsche’liğini de bu 3 santimetre sağlıyor zaten. Arkaya doğru alçalan tavan otomobile, Porsche müşterilerinin görmek istediği sportif havasını katıyor.

Motor Şanzıman

Macan’da kullanılan 2,0 litre benzinli turbo motor 237 beygir güç üretiyor. Başka memleketlerde bu tip küçük motorlar çevre dostu diye anılıyorsa da, memleketimizde vergi, çevreden önce geldiği için, biz ÖTV dostu diye adlandırıyoruz! Türk tüketicisi başkalarının 911 satın aldığı fiyata, ÖTV katkısıyla ancak Macan alabilince, memleket ister istemez küçük ve turbo beslemeli motorlar cenneti haline geliyor. Kötü mü? Hayır değil ama kötü olmaması kişinin kendini yolunmuş kaz gibi hissetmesine de engel olmuyor tabi. 2,0 litre turbo motorun sadece gücü değil, ürettiği 350 Nm’lik tork oldukça tatminkâr. Fabrika verisi olarak açıklanan 6,9 saniyelik 0’dan 100 km/s hızlanması ve 223 km/s’lik son sürati de, ‘iyi ya işte daha ne istiyorsunuz’ sınırları içinde kalıyor.

IMG_9706

Spor ve ekonomik kullanım için modlar ve elektronik donanımların kontrolü için orta konsol düğmeler ile donatılmış. Fakat Porsche, düğme kalabalığına rağmen şık bir iç mekan tasarımı ortaya çıkartmayı başarmış

Akıllı, yani gücü ihtiyacı olar tekerleğe aktaran bir dört tekerlekten çekiş sistemine sahip olan Macan bu özelliğiyle yol ve zemin şartlarına göre gücü ön ve arka tekerleklere aktarıyor. Çift kavramalı PDK şanzıman istenirse direksiyon arkasındaki mandallar ya da PDK vites koluyla da manuel olarak kumanda edilebiliyor. Sürücü tarafından seçilebilen otomatik, sport ve sport plus olmak üzere üç farklı sürüş modu bulunan Macan özellikle sport plus modunda adına yakışır bir performans sergiliyor. Hafif arazi şartlarında da kullandığım Macan, fabrika verileninin yüzde 15 kadar üzerinde tüketti. Fabrika verisi olarak açıklanan maksimum tüketim değerleri ise, şehir içinde 8,4-8,7, şehir dışında 6,5-6,8, ortalamade ise 7,2-7,5 litre.

İç mekan

Otomobillerin iç mekanında kullanılan renk ve malzemeler büyük ölçüde sürücüleri tarafından belirlenebildiğinden, bu konuda yorum yapmayı da pek doğru bulmuyorum. Test araçlarının iç mekanlarını daha çok rahatlığı ve ergonomisi açısından değerlendirmek gerekir. Macan’ın hem sürücüye, hem de yolculara kendini iyi hissettiren bir iç mekanı olduğunu da söylemek gerekiyor. Arka görüşün biraz kısıtlı olduğunu belirtmek gerekiyor.

İç mekânda kullanılan ve Porsche ilk kullanmaya başladığında moda olan ultra lüks cep telefonu Vertu’ya nazire yapan düğme kalabalığı için de demode demek pek de haksızlık olmaz.

Özetle: Porsche’nin köklerinden çok piyasa şartlarını gözeterek ürettiği Macan, 2,0 litre benzinli Turbo motoruyla, sadece otoyolların sol şeridinde değil, şehir içinde de sürücüsüne itibar katacak bir otomobil.

One comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir