3 Şerit

Çevrecilerin sevinci, Shell Kuzey Kutbu’ndan çekildi

Uzun zamandır çevreci grupların tepkisi ile karşı karşıya kalan uluslararası enerji şirketi Royal Dutch Shell, Kuzey Kutbu’ndaki petrol arama çalışmalarını durdurduğunu duyurdu.

Shell’den yapılan açıklamada, ABD’nin Alaska eyaletinin açıklarında devam eden petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinin, kazılan kuyuda yeteri kadar kaynak bulunamadığı, maliyetlerin yüksek olması ve ABD federal regülasyonlarının öngörülemez olması nedenleriyle durdurulduğu belirtildi. Çevrecilerin de uzun süredir mücadele ettiği Shell uzun kaynaklar tükenene kadar çalışmalarına devam etmişti. Çevreci kuruluşlar yayınladıkları fotoğraflarla Shell’in geri gelmemesi için kampanya başlattılar.
shell kutup ayısıShell Amerika Arama ve Üretim Faaliyetleri Direktörü Marvin Odum,”Araştırma hayal kırıklığıyla sonuçlandı. Ancak Shell bu bölgenin potansiyel öneminin farkında. Bu bölge Alaska ile ABD için stratejik öneme sahip” değerlendirmesinde bulundu.

Shell’in kutuplarda petrol araması çevreci gruplardan büyük tepki alırken, şirketin bölgede petrol arama faaliyetleri için milyarlarca dolar harcadığı tahmin ediliyor.

Aylar süren regülasyon sürecinin ardından, ABD İçişleri Bakanlığına bağlı Güvenlik ve Çevre Uygulama Bürosu, 17 Ağustos’ta Shell’e kutuplarda petrol ve doğalgaz arama yetkisi vermişti.

ABD Başkanı Barack Obama da 29 Ağustos’ta bu kararı desteklediğini açıklamış ve bölgedeki rezervlerin, ABD’nin petrole ve gaza bağımlılığı nedeniyle önemli olduğunu söylemişti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir