3 Şerit

Das Auto egzoz dumanında boğuluyor!

ABD’de sattığı dizel araçların egzoz emisyon değerlerini özel bir yazılımla düşük gösterdiği iddiasıyla suçlanan ve 18 milyar dolar ceza ihtimaliyle karşıya kalan VW’ye ilk büyük cezayı Frankfurt Borsa’sı kesti. Şirketin piyasa değeri bir günde yüzde 18 düşüşle 17 milyar Euro eridi.

 

Dünya otomotiv devi Volkswagen’in 2009-2015 yılları arasında ABD pazarında sattığı 482 bin dizel aracın egzoz emisyon değerlerini özel bir yazılım kullanarak düşük gösterdiği gerekçesiyle başlatılan ve 18 milyar dolar gibi astronomik bir cezayla sonuçlanması ihtimali ortaya çıkan soruşturma markayı sarsmaya devam ediyor.

Hafta sonu patlayan ve haftanın ilk iş günü Alman medyası ve otomobil endüstrisinin önde gelen isimleri tarafından ‘skandal’ ‘usta işi manipülasyon’ gibi ağır ifadelerle eleştirilen olay, dünya devine ‘servete’ mâl oldu. VW hisseleri Frankfurt Borsası’nda pazartesi sabahına büyük değer kaybıyla başladı. Markanın piyasa değeri pazardan pazartesiye yüzde 18’lik değer kaybıyla 17 milyar Euro düştü ve 76 milyar 930 milyon Euro’ya geriledi.

VW Başkanı Martin Winterkorn’un yaptığı ‘üzgünüz’ açıklamasını adeta bir itiraf kabul eden otomotiv çevreleri ve Alman Hükümeti, bu olayın tüm Alman otomotiv endüstrisini etkilemesinin önünü almak için acil eylem planı başlattı. Federal Çevre Bakanlığı ABD’dekine benzer bir egzoz emisyonu manipülasyonun Almanya’da yapılıp yapılmadığının derhal araştırılmasını istedi.

Bakanlık Federal Karayolları Kurumu’ndan Volkswagen’le birlikte ABD’ye araç satan tüm markaların egzoz emisyon değerlerinin kafalarda ‘soru işareti’ bırakmayacak şekilde ölçülmesini talep edildi.

 

OTOMOTİVİN LANCE ARMSTRONG’U

Şirket Amerika’da yapılan yorumlarda, Fransa Bisiklet Turunu 7 kez kazandıktan sonra dopingli olduğu ispat edilen ve birincilikleri elinden alınan ABD’li yarışçı Lance Armstong’a benzetildi. Volkswagen manipülasyonun Wolfsburg’ta değil ABD’de kardeş şirkette yapılmış olabileceğini söylese de pek ikna edici olmadı. Alman otomotivinin sözü dinlenen isimlerinden, Duisburg’taki Car Enstitü’nün Yöneticisi Ferdinand Dudenhöffer, ‘sahtekarlığın’ sadece Volkswagen’i değil, tüm Alman otomotiv endüstrisini olumsuz etkileyeceğini belirterek Winterkorn’la birlikte tüm VW tepe yönetiminin istifa etmesi gerektiğini söyledi.

 

BU ARAÇLAR TÜRKİYE’DE SATILMADI

Türkiye’de ağırlıklı olarak Jetta, Golf, Beetle, Passat ve Audi A3’ün 1,6 litre dizel versiyonları satılıyor. Egzoz emisyon değerleri manipüle edildiği iddia edilen motor versiyonları ise yüksek özel tüketim vergisinden ötürü ülkemize yok denecek kadar az geliyor. Özel bir yazılımla emisyon değerleri düşürülmüş araçların içlerinde Türkiye’nin de olduğu Avrupa pazarında satılıp satılmadığı ise Alman makamları ve Avrupa Komisyonu’nun yaptığı araştırmalar sonucu ortaya çıkacak.

 

Yazı: Hakan Özenen,Habertürk

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir