3 Şerit

İlk çeyrekte elektrikli rekor

2021’in ilk üç ayında dünya çapında teslimat adetini 184 bin 800 araca çıkartan Tesla, yeni bir rekora imza attı. Türkiye pazarında ise aynı dönemde yalnızca 1.239 elektrikli araç satışı gerçekleştirildi.

GLOBAL otomotiv sektörü son 2 yılda dönüşümün hızlanışını gözler önüne serdi. Uzun yıllardır emisyon değerlerini azaltmak için çabalar harcayan ve ‘yeşil mutabakat’ ve ‘Paris anlaşması’ gibi kısıtlama anlaşmaları ile hızlandırmaya çalışan otomotiv sektöründe pandeminin etkisi büyük oldu. Koronavirüs salgınının dünya çapında yayılması ile birlikte özellikle otomotiv sektörü ciddi kayıplar yaşadı. Üretim dururken bir çok içten yanmalı araç yatırımı da ertelendi. Bu salgından ise elektrikli araçlar galip olarak çıktı. Yatırımların bir kısmı elektrikliye kaydırıldı. 2021 yılının ilk çeyreğine ise Tesla damga vurdu. Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi konumunda bulunan Amerikalı marka Tesla ilk çeyrekte bir rekora imza attı.

Elektrikli araç üreticisinin ilk çeyrekte teslim ettiği 184 bin 800 adetlik araç rakamı bir rekor olurken, Wall Street’in tahminlerinin de üzerine çıktı. Refinitiv verilerine göre, Tesla’nın 2021 yılı ilk çeyreğinde 178 bin civarında araç satışı gerçekleştirebileceği öngörülüyordu. Ancak firma bu rakamın neredeyse 10 bin adet daha üzerine çıkmayı başardı. Biden yönetiminin EV satışlarını artırma politikasından ve artan küresel talepten beslenen Tesla’nın yıllık satışlarının bu yıl 850.000 aracı aşmasını bekliyor. Bu dönemde Türkiye otomotiv pazarında ise elektriklilerin payı düşük kaldı. İlk üç ayda yalnızca 1.239 adetlik elektrikli araç satışı gerçekleştirildi.

Elektrikli rekor

ÇİP KRİZİ TESLA’YI SERT ETKİLEMEDİ

DÜNYA çapında koronavirüs pandemisi ile birlikte gündeme gelen ikinci bir kriz olan yarı iletken çip krizi ve parça tedariki sıkıntısı Tesla’ya büyük bir olumsuzluk yaratmadı. Elektrikli araç üreticisi şubat ayında yaşanan parça tedariki sıkıntıları sebebiyle Kaliforniya’daki fabrikasını iki gün askıya alsa da genel anlamda yaşanan talebe karşılık vermeyi başardı. Özellikle daha uygun fiyatlı modellere olan büyük ilgi ve yüksek talep, bu krizlerin etkisini minimumda tutmayı sağladı. Tesla’dan yapılan açıklamada, “Model Y’nin Çin’de güçlü bir şekilde karşılanmasından cesaret alıyoruz ve hızla tam üretim kapasitesine ilerliyoruz. Yeni Model S ve Model X de son derece iyi karşılandı, üretimi arttırmanın ilk aşamalarındayız” denildi.

Kaynak:Hürriyet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir