3 Şerit

Minibüs düşüşte Van yükseliyor

Eylül ayında otomobil ve hafif ticari araç satışlarında rekor kırılmasına karşın, minibüs satışları okulların kapalı olması, işyerlerinin evden çalışması sebebiyle ticari araç satışları içerisinde pay kaybediyor. Ticari araçta tercih, ticaret şirketlerinin kullandığı VAN modelleri oldu. Minibüsün payı yüzde 8’den 3.8’e gerilerken Van gövde tipi yüzde 215.4’lük büyüme yakaladı.

E-TİCARET TALEBİ ARTTIRDI

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-1.jpeg

Hafif ticari araçlar arasındaki dağılıma bakıldığında en büyük satış rakamını elde eden Van (Yük taşımacılığı) segmentindeki artış dikkat çekici. 2019 yılı eylül ayında 4 bin 938 adetlik satış rakamı elde eden bu segmentte 2020 Eylül’ünde ise tam 15 bin 567 adetlik satış gerçekleşti ve geçen yıla göre yüzde 215.4’lük bir büyüme yakaladı. Van tipi araçlar hafif ticari araç segmentinde yüzde 80.6’lık bir pay elde etti. Bunda en büyük payın e-ticaret sitelerinden yapılan satışların artması olarak gösteriliyor. ODD Başkanı Ali Bilaloğlu, “Pandemi, bir çoğumuzun alışkanlığını değiştirdi. Alışverişlerimizi internet üzerinden yapmaya başladık. Hem e-ticaret sitelerindeki bu hareketlilik hem de kargo şirketlerinin alımları hafif ticari segmentindeki bu büyük değişimi ortaya çıkarttı. Bu sayede Van tipi araçların hem satışları hem de payı ciddi derecede arttı” şeklinde konuştu. Van segmenti araçların satış rakamları ocak-eylül dönemini kapsayan 8 aylık dönemde de yüzde 113 artarak 80 bin 604’e çıktı. Geçtiğimiz sene aynı dönemde bu rakam 37 bin 828’di.

ODD Başkanı Ali Bilaloğlu

‘SERVİS SATIŞLARI KAN KAYBEDİYOR’

TOPLAM pazar içinde rakamsal olarak yükselişte olan hafif ticari araç pazarında minibüs segmentinde pay kaybı yaşanıyor. 2019 yılı eylül ayında yüzde 8’lik bir paya sahip olan minibüs segmenti 2020’nin aynı döneminde 4 puanın üzerinde bir pay kaybı ile yüzde 3.8’e geriledi. Ocak-eylül dönemi toplam satışlarında da pay kaybeden minibüs segmentinin bu dönemdeki payı yüzde 8.1’den yüzde 5.3’e geriledi. Ali Bilaloğlu, “Özellikle okulların kapalı olması ve bazı iş yerlerinin de evden çalışma sistemine geçmesi minibüs segmentinin pay kaybetmesine sebep oldu. Minibüs satışarının içerisinde özellikle okul servisi modelleri de pay kaybetmeye devam ediyor” dedi.

Kaynak: Hürriyet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir