3 Şerit

Oslo’da bisiklet için hibe

Oslo’da devlet vatandaşlara elektrikli yük bisikleti satın almaları için hibe bağış yapıyor.

Eğer Oslo’da yaşıyorsanız ve arabanızı daha temiz bir ulaşım aracıyla değiştirmek isterseniz %25’ini ödemek için valilikten hibe bağış alabilirsiniz.

Amerikan standartlarına göre, Norveç’teki Oslo şehri bir bisiklet cennetidir. Yinede on yıldan daha kısa bir sürede, Oslo bunu iki katından fazlasına, %25’e ulaştırmayı planlıyor. Bu hedefe ulaşmak için ise vatandaşlarına yeni bir elektrikli yük bisikleti alabilmeleri için nakit para vermeye bile razı.

Oslo bisiklet iç1 Şubat’ta hibe bağış yapılacağı açıklanmıştı ve açıklamadan tam iki saat sonra bireysel alımlar için ayrılmış olan bağışlar tükenmişti. Şirketler ve toplu konutlar için ayrılmış olan fonlar hala mevcut.

Vilayet geçen yılda elektrikli bisikletlerle benzer bir program yürütmüş ve araştırma sonucuna göre para desteği alan insanların bisiklete binmelerini %30 artırdığını belirlemiş. İl Çevre Ajansı ile bisiklet projesi üzerinde çalışan Liv Jorun Andenes “Bazı kişilerin Oslo’da yük bisikletleri var, ancak bir çok insan ne olduklarını ve neler yapabileceklerini bilmiyor. Bir çok insan için bu bilinmeyen bir kavram ya da ürün. Para desteği sağlayarak bu bisikletlere teşviği arttırmayı planlıyoruz.” dedi.

Para desteği ile trafikte bisiklet kullanımını artımayı planlayan vilayet çalışmalarını bu kadarla bırakmıyor. “Şu anda bütün şehirde iyi bakımlı bir bisiklet yolu ağı inşa etmek üzerinde çalışmaktayız” diyor Andenes. 2025’de bu ağa yeni 50 mil bisiklet yolu daha ilave edilecek.

Bisiklet altyapısı büyüdükçe otomobiller dışlanacak. Önümüzdeki birkaç yıl içinde, şehir yeni bisiklet yolları için yer açmak amacıyla 1.000’den fazla otoparkı kaldıracak. 2019 yılı itibarı ile şehir merkezi otomobillere yasaklanacak. Alt yapısı tamamen tamamlanmamış olmasına rağmen, bisiklete binme sayısı hızla büyüyor. 2015 ile 2016 arasında, Oslo’daki bisiklet trafiği %18 artmış durumda.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir