3 Şerit

Avrasya tüneli geçiş ücretleri belirlendi, tünel motosikletlere yasak!

Asya ile Avrupa kıtasını deniz altından karayoluyla birbirine bağlayacak olan Avrasya Tüneli hizmete açılıyor. İstanbul’un ulaşım sorunlarına köklü bir çözüm getireceği tahmin edilen Avrasya Tüneli, denizin 106 metre altına inşa edilirken toplam uzunluğu 14,6 km oldu.

Avrasya Tüneli’nin fiyatı belli oldu

Temeli 26 Şubat 2011 tarihinde atılan Avrasya Tüneli yaklaşık 6 yıllık emeğin sonucu olarak bugün araç trafiğine açılacak. Kazlıçeşme ile Göztepe arasını 100 dakikadan 15 dakikaya kadar indirmesi beklenen tünelin rakamları ve fiyatı da belli oldu;

-1 milyar 245 milyon 121 bin 188 dolar yatırımla tamamlandı.

-Bir proje ilk defa Asya ile Avrupa’yı deniz tabanı altından birbirine bağladı.

-Deprem ve tsunamiden etkilenmeyecek, gerektiğinde sığınak olarak da kullanabilecek.

-Avrasya Tüneli’nde maksimum hız 70 kilometre olacak.

-Geçiş ücretleri otomobiller için 4 dolar+KDV, minibüsler için ise 6 dolar+KDV olarak belirlendi.

Tünel motosiklet kullanımına kapalı, peki neden?

Avrasya Tüneli’nin iki tekerlekli taşıtların kullanımına kapalı olmasına dair açıklama geldi;

Avrasya Tüneli Projesi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi), İstanbul’un trafik sorununun çözümüne katkı sağlamak amacıyla, trafik sıkışıklığının en önemli unsurunu hafif araçlar oluşturduğu için, sadece hafif araçların (otomobiller, minibüsler) kullanımına özel olarak ihale edilmiş ve projelendirilmiştir.

Projenin deniz tabanı altına inşa edilen olan 5 kilometre uzunluğundaki tünel bölümünde seyir ve güvenlik alt yapısı, hafif araçlara uygun olarak tasarlanmıştır. Benzer teknik özelliklerdeki tünellerde olduğu gibi Avrasya Tüneli’nin giriş ve çıkış ağızları ile mevcut araç trafiğinin doğal olarak yaratacağı güçlü hava akımı, iki tekerlekli araçların güvenli şekilde seyretmelerine engel teşkil etme potansiyeline sahiptir. Ayrıca dünya genelinde gerçekleştirilen Paris A86 ve Kuala Lumpur Smart gibi benzer ölçekteki ve teknik özellikteki tünel projelerinde de motosiklet geçişine aynı sebeplerle izin verilmemektedir.

Tüm bu nedenlerden dolayı üzülerek belirtmek isteriz ki, Avrasya Tüneli’nde iki tekerlekli araçların geçişi mümkün olamamaktadır.
İlginize teşekkür ederiz.

Saygılarımızla,
Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş.

4 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir